Αποκάλυψη Μητσοτάκη στον ΑΝΤ1 για το φυσικό αέριο: Ξεκινούν άμεσα έρευνες από την ExxonMobil

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ότι τις επόμενες μέρες ξεκινούν σεισμικές έρευνες για την εξόρυξη φυσικού αερίου στα δύο οικόπεδα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης από την ExxonMobil.

«Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil.

Η χώρα μας -όπως έχω πει πολλές φορές- ασχέτως της προσήλωσης στην οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Επομένως, αυτές οι έρευνες θα ξεκινήσουν από την ExxonMobil τις επόμενες μέρες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι ματαιώνεται η διαδικασία πώλησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, καθώς εξαιτίας της μεγάλης στρατηγικής του σημασίας κρίθηκε πως πρέπει να παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι στην παρούσα συγκυρία η Αλεξανδρούπολη είναι τόσο μεγάλης στρατηγικής, γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας για τη χώρα μας, ώστε πρέπει να παραμείνει στη κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει και τη δυνατότητα να αναπτύξει το λιμάνι και να αξιοποιήσει πλήρως όλες του τις δυνατότητες.

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επεκταθώ πολύ περισσότερο γιατί στην παρούσα συγκυρία δεν βλέπαμε το λόγο να πουληθεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε κάποιον ξένο επενδυτή», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις τουρκικές προκλήσεις και τον Ερντογάν

«Έχω μιλήσει πολλές φορές για την επιλογή μου να μην μπω σε μία καθημερινή φραστική αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο Ερντογάν και όλα όσα καταμαρτυρά στην πατρίδα μας.

Έχουμε εκφράσει τις θέσεις μας με απόλυτα στιβαρότητα και σαφήνεια σε όλα τα διεθνή fora και ο ίδιος είχα την ευκαιρία να τα πω στον κ. Ερντογάν όταν βρεθήκαμε στην Πράγα. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια εσωτερική διάσταση της τουρκικής απειλής. Έχει να κάνει με τις τουρκικές εκλογές, την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τουρκική οικονομία, την ανάγκη του κ. Ερντογάν να αλλάξει την ατζέντα. Υπάρχει, όμως, και ένας τουρκικός αναθεωρητισμός ο οποίος θα απαντηθεί από την χώρα μας, απαντιέται ήδη, με απόλυτη αυστηρότητα και συνέπεια…» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για πιθανή επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «θα το κάνουμε όποτε και όταν το κρίνουμε, τη στιγμή, που θα το κρίνουμε» συμπληρώνοντας ότι «όλοι αυτοί οι οποίοι μας ασκούν κριτική γιατί δεν κάνουμε κάτι τώρα το οποίο ενδεχομένως να κάνουμε στο μέλλον, ποτέ δεν το έχουμε αποκλείσει, είναι οι ίδιοι οι οποίοι κυβερνούσαν 4,5 χρόνια και δεν έκαναν απολύτως τίποτα όταν είχαν την δυνατότητα να το κάνουν».

Για το τουρκολιβυκό μνημόνιο σημείωσε πως ουδείς το αναγνωρίζει και επιβεβαίωσε πως η Αθήνα θέλει να κάνει άνοιγμα προς τη Λιβύη για να οριοθετήσουμε τη μεταξύ μας ΑΟΖ, ώστε να διερευνήσουμε την προοπτική από κοινού εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πόρων με τη Λιβύη.

Για την Ουκρανία

Σε ό,τι αφορά στη θέση της χώρας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η στάση μας υπέρ του αμυνόμενου στέλνει μήνυμα σε όλους όσοι διατηρούν αυτοκρατορικές φαντασιώσεις.

«Κάνουμε ακριβώς αυτό το οποίο κάνουν σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας αφορά. Μας αφορά διότι ουσιαστικά είναι ο πόλεμος ενός αμυνόμενου απέναντι σε μία δεσποτική αυτοκρατορία η οποία θέλει με τη δύναμη των όπλων να ξαναχαράξει τα σύνορα.

Καταλαβαίνετε ότι οι ομοιότητες με τη δική μας περιοχή είναι πολλές και αν θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλους εκείνους οι οποίοι φαντασιώνονται αυτοκρατορίες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν, και ταυτόχρονα μέσα από αυτή τη φαντασίωση να θέλουν να αμφισβητούν κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα, οφείλουμε να τασσόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας.

Αυτό κάναμε, αυτό κάνουμε, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Και ταυτόχρονα, βέβαια, οφείλουμε και πρέπει -όπως το έχουμε ήδη κάνει- να στηρίξουμε τις κοινωνίες μας, διότι αυτές οι επιλογές έχουν κόστος, έχουν οικονομικό κόστος, αλλά τελικά είναι επιλογές τις οποίες η Ιστορία δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι θα δικαιώσει», είπε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ