Απάντηση της Αθήνας στην προκλητική επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ

Κατηγορηματικά απορρίπτει η Ελλάδα την επιστολή αλλά και τον χάρτη που κατέθεσε η Τουρκία στον ΟΗΕ, στις 19 Νοεμβρίου, όπου κατηγορεί τη χώρα μας για στρατιωτικοποίηση των νησιών,  για τις αμυντικές συνεργασίες της με άλλες χώρες, αλλά και για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στην επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ “η Ελλάδα επιδιώκει μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις για τα όρια στην περιοχή, ενώ αγνοεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα της Τουρκίας. Το πιο εμφανές παράδειγμα αυτής της πολιτικής φάνηκε τον Αύγουστο του 2020, όταν η Ελλάδα υπέγραψε βιαστικά τη λεγόμενη συμφωνία οριοθέτησης με την Αίγυπτο, παραμονές της επανέναρξης των διμερών συνομιλιών  με την Τουρκία. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η εν λόγω συμφωνία παραβιάζει τα εγγενή δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Τουρκία - Ελλάδα- νησιά

Ο διεθνολόγος Γιώργος Φίλης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Open, δήλωσε πως είναι μέρος της στρατηγικής της Τουρκίας το “λέγε λέγε”, προκειμένου να δημιουργηθεί ζήτημα για να μας σύρει σε μία άνευ όρων διαπραγμάτευση.

Απειλές κατά της Κύπρου – Η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η Τουρκία απειλεί και την Κύπρο με αφορμή την αδειοδότηση του οικοπέδου 5 της κυπριακής ΑΟΖ στην ExxonMobil και την Εταιρεία Πετρελαίου του Κατάρ. Σημειώνεται ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ισχυρίζεται πως σε ένα μέρος του κυπριακού οικοπέδου εκτείνεται η τουρκική υφαλοκρηπίδα, είχε δηλώσει ότι “η Τουρκία, όπως και πριν αλλά και από δω και πέρα, δεν θα επιτρέψει σε ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να πραγματοποιήσει δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων δίχως άδεια στα πεδία της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της, δεν θα δώσει τέτοια ευκαιρία και θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της χώρας μας και της “ ΤΔΒΚ” (κατεχομένων)”.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε τις απειλητικές δηλώσεις που έκανε η Τουρκία εναντίον της Κύπρου. Σχολιάζοντας τη στάση της Άγκυρας, εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας στην ΕΡΤ και την ιστοσελίδα Hellas Journal, επιβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της.

Απαντώντας στην τοποθέτηση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τα μέρη να λάβουν μέτρα που συμβάλλουν στη μείωση της έντασης. Η πολιτική των ΗΠΑ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Αυτό είναι συνεπές με τη θέση των ΗΠΑ για όλα τα κράτη. Σε τομείς αλληλεπικαλυπτόμενων θαλάσσιων αξιώσεων, προτρέπουμε τα μέρη να επιλύσουν τις θαλάσσιες διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου, όπως όλοι οι πόροι της, θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ