Αντίστροφη μέτρηση για την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν – Το καλό κλίμα και οι κόκκινες γραμμές της Αθήνας

Η επιβεβαίωση ότι το «Μητσοτάκης γιοκ» αποτελεί παρελθόν, έρχεται αύριο, σχεδόν 16 μήνες από την τελευταία φορά που οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, και αφού η στάση της Αθήνας στην τραγωδία που βίωσε η Τουρκία με τους σεισμούς, προσέφερε νέο πρίσμα στην προσέγγιση της Άγκυρας αναφορικά με την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντώνται αύριο, Τετάρτη, στο Βίλνιους, στο περιθώριο της Συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Δεσποτόπουλος στο enikos.gr: Αναθεωρεί την στρατηγική της η Τουρκία αλλά δεν εγκαταλείπει την «Γαλάζια Πατρίδα»

Καθώς η Σύνοδος Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ολοκληρώνεται αύριο, το ελληνικό ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να δίνει το στίγμα των προθέσεών του, να σημειώνει το θετικό κλίμα στις διμερείς σχέσεις, και να κάνει λόγο για ένα βήμα επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.  Η συνάντηση αναμένεται να γίνει στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης. Τον Έλληνα πρωθυπουργό θα πλαισιώνουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η διευθύντρια του Διπλωματικού του Γραφείου, Άννα Μαρία Μπούρα.

Αντιστοίχως τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να πλαισιώνουν ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο επικεφαλής των συμβούλων του Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Πάντως στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους αναμένονται και επί μέρους συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών και των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο κόκκινες γραμμές

Η Αθήνα προσέρχεται στις συναντήσεις με θετική ατζέντα, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια ευκαιρία, προκειμένου να ανοίξει μίας δίοδος επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Πάντως είναι ξεκάθαρες οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας. «Έχει δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας. Ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα για να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου, τα οποία θα είναι προφανώς προς όφελος και των δύο λαών μας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ήταν σαφής η αναφορά του στο Διεθνές Δίκαιο όταν δήλωσε ότι «δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα έντασης. Έχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές, μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά και τον σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη, ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε την σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.»

Η δήλωση του πρωθυπουργού

«Συναντιόμαστε εδώ, στο Βίλνιους, καθόσον ακόμα, λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο πέρα μαίνεται η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κατά συνέπεια, η επανεπιβεβαίωση στις βασικές αρχές και αξίες της Συμμαχίας είναι σήμερα περισσότερο απαραίτητη παρά ποτέ και θέλω να χαιρετίσω την επί της αρχής απόφαση της Τουρκίας και του Προέδρου Ερντογάν να δεχθεί στους κόλπους της Συμμαχίας τη Σουηδία. Και εύχομαι πολύ σύντομα και επίσημα η φίλη Σουηδία να αποτελέσει το 32ο μέλος της Συμμαχίας μας», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Θα έχω, όπως γνωρίζετε, επίσης την ευκαιρία να συναντηθώ αύριο κατ’ ιδίαν με τον Πρόεδρο Ερντογάν, στην πρώτη συνάντησή μας μετά τη διπλή εκλογική μας επικράτηση. Πιστεύω ότι και οι δύο, με μία ισχυρή λαϊκή εντολή, μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας. Όπως έχω πει πολλές φορές, δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα έντασης. Έχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές. Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι, με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και τον σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου. Βήματα προόδου τα οποία θα είναι προφανώς προς όφελος και των δύο λαών μας», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι άλλες συναντήσεις

Πέραν της συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει αύριο και άλλες συναντήσεις. Ξεχωρίζουν η συνάντηση με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας και με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. Θα συζητήσει μαζί τους θέματα διμερή, αλλά και θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι. Την Τρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα και του έθεσε το ζήτημα του Φρέντι Μπελέρη. Τόνισε μάλιστα στον Έντι Ράμα ότι πρέπει το πρόβλημα να επιλυθεί γρήγορα, σημειώνοντας ότι πρόκειται στην ουσία για ζήτημα Κράτους Δικαίου στην Αλβανία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ