Δεσποτόπουλος στο enikos.gr: Αναθεωρεί την στρατηγική της η Τουρκία αλλά δεν εγκαταλείπει την «Γαλάζια Πατρίδα»

Στις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας και στις επαφές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε με δηλώσεις του στο enikos.gr ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Λευκός Οίκος: «Ναι» από Μπάιντεν στη μεταφορά F-16 στην Τουρκία, αλλά σε συνεννόηση με το Κογκρέσο

Του Μίλτου Σακελλάρη

«Από τα γεγονότα στην Πόλη το 1955 και τα Ίμια και από το «Βυθίσατε το Χώρα» μέχρι την κρίση του 1987, για περισσότερο από μισό αιώνα οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας χαρακτηρίζονται από περιόδους έντασης, γεγονότα αλλαγών – τραγικά δυστυχώς για τον ελληνισμό και μικρές φάσεις ηρεμίας. Η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας έχει χτιστεί αργά, αλλά με σταθερή γεωμετρική πρόοδο και δεν αφήνει, για την ώρα τουλάχιστον, περιθώρια αισιοδοξίας ως προς την επίλυση της μίας και μοναδικής διαφοράς μας: ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα», είπε χαρακτηριστικά ο διεθνολόγος.

Ο Μενέντεζ δήλωσε πως συζητά με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την πώληση των F-16 στην Τουρκία

«Η παρούσα φάση στις σχέσεις των δύο χωρών αποτελεί ένα τυπικό πρώτο στάδιο  προσπάθειας αποκατάστασης των πληγωμένων σχέσεων, απόρροια της προσπάθειας των γειτόνων να ξεπεράσουν το στρατηγικό αδιέξοδο της προηγούμενης πολιτικής της σύγκρουσης με όλους. Έτσι, από την τουρκική επιθετική ρητορική και την έξαρση των παραβιάσεων, υπερπτήσεων και επιθέσεων υβριδικού τύπου, όπως αυτή στον Έβρο, βρεθήκαμε και πάλι στο «ευχαριστώ γείτονα» των σεισμών και στην μετρίαση της επιθετικής ρητορικής. Άλλαξε εξωτερική πολιτική η Τουρκία; Όχι. Άλλαξε απλά τακτική. Η ένταση με την Ελλάδα, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ την οδήγησαν σε μία άτυπη απομόνωση από την Δύση, τόσο στα ενεργειακά της Μεσογείου, όσο και στην πρόσβαση στα σύγχρονα οπλικά συστήματα», συνέχισε στις δηλώσεις του.

Επιπλέον ανέφερε πως «έτσι, η Τουρκία βρίσκεται σε μία φάση αναθεώρησης της στρατηγικής της, χωρίς όμως να εγκαταλείπει τις βασικές συνιστώσες της, όπως αυτή της Γαλάζιας Πατρίδας. Η επόμενη ημέρα, λοιπόν, της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν πιθανά να μας επιστρέψει στην κατάσταση της (μη) κανονικότητας, που χαρακτηρίζει μεγάλες περιόδους των σχέσεων των δύο χωρών: συζήτηση για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, συνεργασία σε θέματα χαμηλής πολιτικής, ένας νέος γύρος διερευνητικών επαφών και παράλληλα επιμονή της Τουρκίας σε παράλογες μεταφράσεις του διεθνούς δικαίου και κάποιες παραβιάσεις και υπερπτήσεις στο Αιγαίο για να θυμίζει η Τουρκία τις διεκδικήσεις της».

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ποιους ηγέτες θα συναντήσει ο Μητσοτάκης – Την Τετάρτη θα δει τον Ερντογάν

«Αμελητέο; Όχι. Σε περιόδους έντασης με την Τουρκία, όπως αυτής των Ιμίων, η Ελλάδα έχει χύσει αίμα ηρώων για την προάσπιση των δικαιωμάτων της και έχει ξοδέψει τεράστια ποσά, πχ για την αναχαίτιση των παραβιάσεων στο Αιγαίο. Η ηρεμία, λοιπόν, στην καθημερινότητα των δύο χωρών, ακόμη κι αν δεν αποπνέει προοπτική επίλυσης των θεμάτων, λειτουργεί ευεργετικά, ειδικά για την χώρα μας, που αποτελεί δύναμη ειρήνης και όχι αναθεωρητική, που να επιδιώκει εντάσεις για την αλλαγή του status quo. Ακόμη κι αυτό λοιπόν, η επιστροφή της μη κανονικότητας με μία αναθεωρητική χώρα, αλλά χωρίς ένταση, είναι ένα κάποιο κέρδος…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δεσποτόπουλος.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ