Αντιπαράθεση Βενιζέλου-ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή

Αντιπαράθεση Βενιζέλου-ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή

 

Έντονη ήταν η αντίδραση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών της Βουλής όταν προκλήθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για το θέμα των υποβρυχίων όσο και για ευθύνες του στο PSI.

“Ούτε τους τίτλους του έργου δεν έχετε δει ακόμα. Αυτή η υπόθεση έχει τεράστιο βάθος και θα ειπωθούν όλα στη Βουλή. Θα αποκαλυφθεί τότε ποιοι και τι εξυπηρετούν”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Αιχμηρή ήταν η απάντηση του κ. Βενιζέλου όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου τον κάλεσε να απαντήσει για τις ευθύνες που είχε σε σχέση με το PSI.

O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπερασπίζεται τραπεζικά συμφέροντα, τονίζοντας: “Αυτό δείχνει τι σημαίνει βγαίνω στην πιάτσα και εξυπηρετώ συμφέροντα. Τα πιο κραυγαλέα και προφανή συμφέροντα εθίγησαν από το PSI και μπορεί να με μισούν και να συνάπτουν και συμβόλαια πολιτικού μου θανάτου, επειδή έχασαν τις μετοχές τους”.

 

Η ελληνική προεδρία

Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος βρέθηκε στην Επιτροπή για ενημερώση τα μέλη για τις προτεραιότητες της Ελλάδας ενόψει της ανάληψης της Ευρωπαϊκής προεδρίας από την 1η Ιανουαρίου 2014.

«Η ελληνική προεδρία έχει πολλά προβλήματα να διαχειριστεί την περίοδο μέχρι τις ευρωεκλογές. Υπάρχουν νέες μορφές ευρωσκεπτικισμού, που είναι απροσδόκητες και μπορεί να προβούν ανεξέλεγκτες», είπε και  μίλησε για μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η Ευρώπη και αφορά την επαναδιατύπωση των όρων της ΕΕ.

 

 «Έχουμε μια πολύ συντηρητική Ευρώπη. Έχει μεγάλη σημασία να προβάλουμε την θεσμική ισονομία αλλά και την αναδιανομή. Είναι ευκαιρία να διαγνώσουμε νέους συσχετισμούς. Είναι δύσκολο γιατί μέσα στην ΕΕ υπάρχουν μεγάλοι κυλιόμενοι συνασπισμοί ενώ δεν υπάρχουν καθαρά μέτωπα», επεσήμανε και πρόσθεσε:

 

 «Είναι ανάγκη η Ευρώπη να υπερβεί την κρίση, αλλά είναι και ανάγκη να ξαναμιλήσουμε για το ευρωπαϊκό κράτος, για μια Ευρώπη που να μπορεί να αντισταθεί στις πιέσεις του διεθνή ανταγωνισμού μέσα από την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή».

 

 Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για «λιτή, λειτουργική και όσο γίνεται αποτελεσματική ελληνική προεδρία», ενώ προσδιόρισε τους τέσσερεις βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί:

 

 -Πρώτος άξονας το τρίπτυχο ανάπτυξη- απασχόληση – κοινωνική συνοχή.

 

«Πρέπει», τόνισε στο σημείο αυτό, «να αποφύγουμε τον νέο κίνδυνο που έχει φανεί στην ΕΕ και είναι η περιβόητη έκφραση ανάπτυξη χωρίς πιστώσεις και εργασία».

 

«Δεν μπορεί αυτό να γίνει γιατί μόνο μέσω της ανάπτυξης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας. Θέλει παρεμβάσεις. Τα προγράμματα ανάσχεσης της και ο τρόπος που θα χρησιμοποιηθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, έχουν πολύ μεγάλη σημασία», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως κορυφαίο ζήτημα για την Ελλάδα την ανεργία στους νέους.

 

 -Δεύτερος άξονας η ολοκλήρωση και εμβάθυνση της οικονομικής ένωσης.

 

 -Τρίτος άξονας συνδέεται με το οξύ πρόβλημα των θαλάσσιων συνόρων και την προστασία τους από την λαθρομετανάστευση.

 

 -Τέταρτος άξονας, ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική.

 

«Δεν θέλουμε να κάνουμε μια διεκπαιρεωτική προεδρία. Έχουμε σαφείς προτεραιότητες, όχι εθνικές αλλά ευρωπαϊκές. Να διαμορφώσουμε το μεσογειακό έτος να δώσει έμφαση στο νότο.

 

 Το εξάμηνο αυτό είναι μια πρόκληση για να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για έναν ουσιαστικό διάλογο στο εσωτερικό κάθε κράτους μέλους αλλά και στην ευρωπαϊκή κοινωνία των πολιτών», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

 

Διαβάστε επίσης

Βενιζέλος: Ζητάμε έγκυρους πολιτικούς συνομιλητές

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ