Αντιπαράθεση Σταϊκούρα – Αχτσιόγλου – Σκανδαλίδη για την οικονομία

Πολίτες και δημοσιογράφοι έθεσαν ερωτήματα στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, και στους τομεάρχες Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, Κώστα Σκανδαλίδη στην εκπομπή “Πρόσωπο με Πρόσωπο“.

«Παράθυρο» Σταϊκούρα για επαναφορά του ΕΚΑΣ

Παίρνοντας πρώτος τον λόγο ο κ. Σκανδαλίδης, είπε: «Οι συμπολίτες μας έδωσαν την εικόνα ακριβώς που προσπαθήσαμε να περιγράψουμε από την αρχή. Δηλαδή ότι οι αριθμοί ευημερούν και οι άνθρωποι υποφέρουν. Βάζουμε συνέχεια διαφορετικές εποχές και συγκρίνουμε. Άλλη ήταν η Ελλάδα των μνημονίων, άλλη η Ελλάδα που καθυστέρησε μετά να βγει από τα μνημόνια, γιατί ψήφισε το τρίτο το αχρείαστο και άλλη η Ελλάδα που ζούμε με την Νέα Δημοκρατία και που είχε την δυνατότητα και την τεράστια ποσότητα πόρων, για να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης, για να την κάνει πιο παραγωγική την οικονομία μας, για να την κάνει πιο ανταγωνιστική και ταυτόχρονα να την κάνει πιο ανθεκτική και παράλληλα και με πιο δίκαιο τρόπο. Αυτό το μοντέλο πρέπει να αλλάξει. Ο κ. Σταϊκούρας υπηρετεί με μεγάλη συνέπεια το προηγούμενο παραδοσιακό μοντέλο της χώρας που όμως οι συνθήκες το έχουν ξεπεράσει».

«Εγώ πιστεύω ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η ανακατανομή των πόρων του ταμείου ανάκαμψης. Δεν μπορεί να πάνε έτσι όπως τους χειρίζεται η Νέα Δημοκρατία. Δεν μπορεί να μην συνδυάζεται η αναδιανομή του εισοδήματος και του πλούτου με τον δικαιότερο τρόπο με επενδύσεις πάνω στη βάση της οικονομίας μας, να αλλάξει το μοντέλο και να γίνει εξωστρεφής και ανταγωνιστική και πιο παραγωγική. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα της χώρας. Και το βλέπουμε καθημερινά. Υπάρχει μια στασιμότητα, μια μάχη χαρακωμάτων. Τι έκανες εσύ; Τι έκανα εγώ; Τι προτείνεις εσύ; Τι προτείνω εγώ; Πόσο κοστίζει αυτό; Πόσο εγώ; Φτάσαμε να λέμε ποιος είναι ο κλέφτης από εσάς και ποιος είναι από εμάς και γίνεται μια ολόκληρη σύγκρουση ενόψει εκλογών, οι οποίες εκλογές θα έπρεπε να έχουν ένα άλλο κλίμα, να μιλήσουμε γι’ αυτά τα θέματα που πρέπει να δώσουμε ουσιαστικές απαντήσεις και δεν τις δίνουμε και θα πάμε στις εκλογές και θα λέμε για τον Ραγκούση και τον Παπαθανάση. Θα μπορούσε ο κ. Σταϊκούρας σήμερα να πάρει μια γενναία απόφαση και να πει ότι εγώ σας δίνω στην δημοσιότητα όλα τα χαριστικά δάνεια που έχουν γίνει πάνω από ένα επίπεδο και που έχουν ρυθμιστεί με έναν τρόπο άδικο και να λυθεί το πρόβλημα. Όχι να συζητάμε συνεχώς ποιος είναι ο περισσότερο κλέφτης και ποιος είναι ο καλός σε αυτή τη χώρα. Πώς θα αλλάξει η ημερήσια διάταξη που πάμε στις εκλογές. Νομίζω ότι και η οικονομική πολιτική πρέπει να αλλάξει άρδην μετά τις εκλογές», είπε ο ολοκληρώνοντας ο κ. Σκανδαλίδης.

Σταϊκούρας στο «Πρόσωπο με Πρόσωπο»: Επ’ αόριστον μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε νησιά και εστίαση

Αχτσιόγλου: Δεσμευμένη η ΝΔ στην εξυπηρέτηση της επιχειρηματικής ελίτ

Από την πλευρά της η κ. Αχτσιόγλου είπε: «Αυτό που ακούσαμε από τους συμπολίτες είναι αυτό που στην πραγματικότητα η περιγραφή αυτής της πολύ μεγάλης δυσκολίας που έχουν στην καθημερινότητα τους, την οποία την υποστήριξα κι εγώ από την αρχή, αλλά και ο κύριος Σκανδαλίδης την υποστήριξε. Ότι με δύο μισθούς δεν βγαίνουν, ότι το εισόδημα τελειώνει στα μισά του μήνα, ότι οι συνταξιούχοι με 600 ευρώ το μήνα πως να ανταποκριθούν στο τεράστιο κόστος ζωής. Προφανώς τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι άπειρα, το ζήτημα όμως είναι το τι επιλογές γίνονται. Και αυτή την στιγμή, την τελευταία τετραετία έχει γίνει μια τεράστια αναδιανομή πλούτου εις βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων και μέσω του ΦΠΑ ή να κρατάς κλειδωμένους τους μισθούς για μια τριετία ενώ ο πληθωρισμός τους σαρώνει».

«Κι έτσι, βλέπουμε την συγκέντρωση υπερκερδών τεράστιων δισεκατομμυρίων σε ελάχιστους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ συμβαίνει αυτή η φτωχοποίηση της κοινωνίας. Άρα το ζήτημα είναι  ότι έχει γίνει αυτή η ανακατανομή του βάρους της υπόθεσης αυτής και τελικά και του πλούτου στην ελληνική κοινωνία. Γι’ αυτό κι έχουμε αυτές τις ακραίες εκφάνσεις. Φτωχοποίηση από τη μια, δισεκατομμύρια υπερκερδών για ελαχίστους από την άλλη. Και αυτή η κατάσταση είναι απολύτως συμβατή με μια πολιτική σταθερή που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία και η οποία είναι δεσμευμένη στην εξυπηρέτηση αυτής της επιχειρηματικής ελίτ» πρόσθεσε.

Ο συνταξιούχος που συγκίνησε στο «Πρόσωπο με Πρόσωπο»: Αντί να βοηθάμε τα εγγόνια μας, το κάνουν εκείνα

Σταϊκούρας: Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που είχαμε ακούσει παλιά από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ακούσαμε και σήμερα

Τελευταίος μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Αρχικά αναφερόμενος στα λόγια της τομεάρχη οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Έφη Αχτσιόγλου, είπε: «Όπως καταλάβατε η Θεσσαλονίκη κατέβηκε στην Αθήνα. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που είχαμε ακούσει παλιά από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ακούσαμε και σήμερα», για να απαντήσει η κ. Αχτσιόγλου: «Βιάζεστε κ. Σταϊκούρα να γίνετε αντιπολίτευση. 21 Μαΐου. Κοντοζυγώνει. 21 Μαΐου, έρχεται μην αγχώνεστε».

Ο υπουργός Οικονομικών συνέχισε λέγοντας: «Δισεκατομμύρια μοιράζονται με ευκολία, χωρίς καμία υπευθυνότητα στους Έλληνες πολίτες. Προφανώς οι πολίτες θα πρέπει να κρίνουν και συγκρίνουν δύο τετραετίες. Και να επιλέξουν. Θέλουν πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα; Θέλουν να επιλέξουν τη μείωση των φόρων ή την αύξηση των φόρων; Θέλουν να επιλέξουν ένα τραπεζικό σύστημα που θα είναι πιο ισχυρό και θα δίνει πόρους στην κοινωνία ή capital controls; Τα διλλήματα είναι σαφή. Θα μου επιτρέψετε όμως, εγώ σε αντιδιαστολή με τους αγαπητούς συναδέλφους μου, εγώ να λογοδοτήσω στην κοινωνία. Ακούσαμε στους πέντε ανθρώπους και δεν απάντησε κανένας στους πέντε ανθρώπους. Εγώ θα απαντήσω και θα πω ότι σέβομαι τις αγωνίες, σέβομαι τους προβληματισμούς, δεν λύσαμε όλα τα προβλήματα, αλλά ήρθαμε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες κρίσεις και τα καταφέραμε από κοινού, κοινωνία και πολιτεία τουλάχιστον ικανοποιητικά».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ