«Ανοίγματα» από τον Τσίπρα

«Ανοίγματα» από τον Τσίπρα

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Μετά τα θετικά σχόλια για την κίνηση της Θεοδώρας Τζάκρη να υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ προ δεκαημέρου, με συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Αυγή», ο Αλέξης Τσίπρας «κλείνει το μάτι» στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θα πάρουν την μεγάλη απόφαση να αλλάξουν στρατόπεδο…

Η αποστροφή του λόγου του ότι «όσοι αποφασίσουν με την ψήφο τους να θέσουν τέρμα στην καταστροφική πορεία της χώρας, παρά τις επιθέσεις του συστήματος της μνημονιακής διαπλοκής, που θα είναι σφοδρές, όπως φάνηκε και στην περίπτωση της Θεοδώρας Τζάκρη, θα έχουν την πλατιά αποδοχή της λαϊκής βάσης, των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών που τους εξέλεξαν και δεν αντέχουν άλλο», είναι ενδεικτική. Το ίδιο και η «πολιτική αξιοπρέπεια» που τους αναγνωρίζει.

Την ίδια ώρα, στο παρασκήνιο, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του, επισημαίνουν ως «θετική» την τοποθέτηση της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Κατερίνας Μπατζελή, υπέρ της υποψηφιότητας Τσίπρα για την θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για την ίδια πρόταση, στη συνέντευξή του, το δεύτερο μέρος της οποίας αναμένεται αύριο, ο κ. Τσίπρας σημειώνει πως συσπειρώνει την Ευρωπαϊκή Αριστερά υπογραμμίζοντας την αντίθεσή της στην καταστροφική πολιτική της λιτότητας και την ανάγκη ριζικής αλλαγής στην ευρωπαϊκή πολιτική, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ως μία αριστερή δύναμη που δίνει από την πρώτη γραμμή την μάχη για την αλλαγή αυτή. Παρατηρεί δε, με νόημα ότι η πρόταση αυτή «χαλάει τα σχέδια» της κυβέρνησης, καταστρέφοντας την εικόνα των «ανεύθυνων και επικίνδυνων αντιευρωπαϊστών» που προσπαθεί να κατασκευάσει για το κόμμα του.

Ο κ. Τσίπρας παρουσιάζει τα σχέδιά του για τις πρώτες 100 ώρες και τις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησής του, στον βαθμό που ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει τη λαϊκή εντολή στις επόμενες εκλογές, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα «λάθος ερώτημα» το «πού θα βρεθούν τα λεφτά».

«Οι άμεσες πρωτοβουλίες θα είναι η αντικατάσταση του Μνημονίου, που θα ακυρώσει με την ψήφο του ο λαός, από ένα Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της οικονομίας», λέει και εξηγεί: «Το σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και της μετενέργειας, την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ του Μνημονίου επίπεδα, την επαναφορά των νόμων που ελέγχουν τις απολύσεις, τον νέο αναπτυξιακό νόμο, τη σύσταση περιουσιολογίου και την προώθηση ενός δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος».

Προτεραιότητα αποδίδει ο ίδιος στις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης και το πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ μιλά και πάλι για επαναλειτουργία της ΕΡΤ, με την ταυτόχρονη τήρηση του νόμου για την αδειοδότηση των ιδιωτικών ΜΜΕ.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ