Άνοιγμα Σαμαρά στον αντιμνημονιακό χώρο

Άνοιγμα Σαμαρά στον αντιμνημονιακό χώρο

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

 

Τις συζητήσεις για αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού αναμένεται να πυροδοτήσει η προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να ορίσει αναπληρωτή, μόνιμο αντιπρόσωπο της χώρας μας στον ΟΟΣΑ τον Βαγγέλη Παπαχρήστο.

Ο Βαγγέλης Παπαχρήστος, με λαμπρές σπουδές στο Λονδίνο, γιος του τέως βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Καλλίμαχου, από την Πρέβεζα, υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής του, έως την περίοδο Τζαννετάκη, οπότε αποχώρησε με τον Νίκο Κοτζιά και άλλα στελέχη. 

Υπήρξε προσωπικός φίλος του Γιώργου Παπανδρέου, επί θητείας του οποίου εκλέχθηκε βουλευτής στην Πρέβεζα, αλλά -όπως και ο Ν. Κοτζιάς- συγκρούστηκε μαζί του την περίοδο της προσφυγής στο Μηχανισμό Στήριξης και διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ στις 13 Δεκεμβρίου 2010, επειδή καταψήφισε το πρώτο επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Αν και είχε πολλές προτάσεις να είναι υποψήφιος βουλευτής, προτίμησε να απέχει στις τελευταίες εκλογές, ενώ η φιλία και η πολιτική του σχέση με τον Νίκο Κοτζιά παραμένει αδιατάραχτη.

Ο Β. Παπαχρήστος είχε προσωπική σχέση με τον πρωθυπουργό από την εποχή της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, όταν συμμετείχε με τον Αντώνη Σαμαρά στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Η προσωπική σχέση συνεχίστηκε, αν και ο πρώην βουλευτής διαμηνύει πως με την ανταπόκρισή του στην πρόταση Σαμαρά για τη συγκεκριμένη θέση στον ΟΟΣΑ, «δεν αλλάζει τις πολιτικές του απόψεις» και «δεν έχει κάνει κανένα πολιτικό deal».

Η επιλογή του, ωστόσο, από τον πρωθυπουργό, έστω και ως άξιου και έμπειρου τεχνοκράτη, αποτελεί καθαρά πολιτική πράξη, αφού ο Β. Παπαχρήστος δεν εκχωρεί ούτε τα ιδεολογικοπολιτικά του χαρακτηριστικά, ούτε παύει να είναι συγκεκριμένης -και μάλιστα αντιμνημονιακής- κατεύθυνσης.

Ο πρωθυπουργός εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει και σε άλλες παρόμοιες κινήσεις διπλής, μάλιστα, κατεύθυνσης, αφού έχει μπροστά του δυο σημαντικές ευκαιρίες.

Πρώτον, το Συνέδριο της ΝΔ που θα ξεκινήσει στις 27 Ιουνίου και το οποίο φιλοδοξεί να μετατρέψει σε απαρχή ανασύνταξης του χώρου της κεντροδεξιάς. Ήδη, Κώστας Μαρκόπουλος και Θόδωρος Σολδάτος, διαγραμμένοι και οι δυο λόγω της ψήφου τους κατά του Μνημονίου, είναι έτοιμοι να επανέλθουν στη ΝΔ, όπως αναφέρουν στις δηλώσεις τους στη Realnews. «Παρών» σε ένα τέτοιο προσκλητήριο δηλώνει και ο πρώην βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Σταμάτης, στέλεχος πλέον της «Νέας Μέρας» του Χρήστου Ζώη, αφήνοντας, μάλιστα, να εννοηθεί ότι υπάρχουν και άλλοι στο χώρο που σκέφτονται όπως αυτός.

Δεύτερον, τον ανασχηματισμό του Ιουλίου και τις αλλαγές που θα υπάρξουν στον κρατικό μηχανισμό.

Όλα, άλλωστε, δείχνουν πως οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό θα είναι σημαντικές, έστω και περισσότερο ή λιγότερο ραγδαίες…

 

Πηγή: real.gr 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ