Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Πολιτική κόντρα για τα προσωπικά δεδομένα των αποδήμων – Απαντήσεις ζητά η αντιπολίτευση

Κόντρα ξέσπασε με αφορμή τα προεκλογικά e-mail που έστειλε σε απόδημους Έλληνες, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Εξηγήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών ζητά η αντιπολίτευση, που κάνει λόγο για διαρροή προσωπικών δεδομένων και αμφισβητεί ακόμα και το αδιάβλητο της διαδικασίας για την επιστολική ψήφο.

Μετά τις καταγγελίες αποδήμων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δέχθηκαν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την ευρωβουλευτή χωρίς να της έχουν δώσει τις διευθύνσεις τους η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου έκανε λόγο για νόμιμη απόκτηση των emails. «Είμαι βουλευτής από το 2012. Στέλνω χρόνια λοιπόν τώρα ένα newsletter. Εγώ πηγαίνω, γυρίζω όλη την Ευρώπη. Μου δίνουν τις κάρτες τους. Μου στέλνουν άνθρωποι λίστες επειδή πήγα και επισκέφθηκα τον σύλλογο τους ότι τα μέλη τους θα ήθελαν να επικοινωνήσω», είπε η ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Και πρόσθεσε: «Στέλνεις ένα πρώτο email το οποίο λέει: εάν θέλετε να επικοινωνώ μαζί σας πατήστε ένα μεγάλο κουμπί που λέει «εγγραφή». Αν δεν εγγραφούν δεν θα τους ξαναενοχλήσω ποτέ».

Την ίδια στιγμή η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ξεκίνησε έρευνα για τις καταγγελίες των αποδήμων ψηφοφόρων. «Προς απάντηση ερωτημάτων που έχουν τεθεί από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τη φερόμενη αποστολή ανεπιθύμητης ηλεκτρονικής επικοινωνίας από ευρωβουλευτή σε απόδημους Έλληνες ενόψει των Ευρωεκλογών, η Αρχή ανακοινώνει ότι, κατόπιν και της υποβολής μεγάλου αριθμού σχετικών καταγγελιών, κίνησε άμεσα διαδικασία εξέτασης του θέματος», ανέφερε σχετικά η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Λίγο αργότερα ήρθε και η επίσημη αντίδραση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου. «Η διερεύνηση από την ΑΠΔΠΧ του θέματος που αφορά στην αποστολή από το γραφείο μου ενημερωτικών email είναι καλοδεχούμενη από εμένα. Θα συνεργαστώ με την Αρχή σε ό,τι μου ζητηθεί ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια», ανέφερε σε ανάρτηση στο Χ η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Διευκρινίσεις από το υπουργείο Εσωτερικών

Σε διευκρινίσεις προχώρησαν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με την πλατφόρμα apodimoi.gov.gr, στην οποία εμφανίζεται σφάλμα απορρήτου.

Σύμφωνα με τις πηγές, η πλατφόρμα apodimoi.gov.gr έχει μεταφερθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση apodimoi.ypes.gov.gr, υπό το Υπουργείο Εσωτερικών και λειτουργεί κανονικά. Η ηλεκτρονική διεύθυνση apodimoi.gov.gr τελεί υπό κατάργηση.

Πυρά από την αντιπολίτευση

Απαντήσεις για το πώς βρέθηκαν στην κατοχή της ευρωβουλευτή της ΝΔ, ‘Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου, οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις αποδήμων ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ , Στέφανος Κασσελάκης, σημειώνοντας ότι «τίποτα δεν θα μείνει κρυφό».

Σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανέφερε: «Ας συνοψίσουμε τι έχει συμβεί μήπως και βοηθηθεί το ρεπορτάζ. Στην αρχή η ευρωβουλεύτρια δήλωσε ότι τα mail των αποδήμων τα πήρε με τη συγκατάθεσή τους. Στη συνέχεια ότι τα ζήτησε από το Υπουργείο Εσωτερικών. Χθες, το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω του Γενικού Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης Αθανάσιου Μπαλέρμπα δήλωσε ότι δεν παρέχει διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκλογέων σε υποψηφίους, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία».

Ο κ. Κασσελάκης τονίζει ότι τα ερωτήματα που έθεσε το Σάββατο εξακολουθούν να υπάρχουν «και ως ΣΥΡΙΖΑ, θα αναζητήσουμε απαντήσεις». Επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση, ότι ήδη έφερε το ζήτημα στην Κομισιόν και ότι θα καταθέσει στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων όλες τις καταγγελίες αποδήμων που έφθασαν στα γραφεία του κόμματος.

«Τίποτα δεν θα μείνει κρυφό. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυρία Κεραμέως, οφείλουν να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από τις ακροβατικές κωλοτούμπες της ευρωβουλεύτριας της ΝΔ και να απαντήσουν: Πώς βρήκε τα στοιχεία επικοινωνίας των πολιτών η ευρωβουλεύτρια; Διέρρευσαν ή δόθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών;», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και πρόσθεσε: «Η κατοχή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων των αποδήμων δεν οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, αλλά σε διαδικασίες που κινήθηκαν σε αυτή την κατεύθυνση», και καταλήγει: «Όλα στο φως».

«Πληθαίνουν καθημερινά οι δημόσιες καταγγελίες χιλιάδων εκλογέων του εξωτερικού ότι τα προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας τους, που ήταν συνδεδεμένα με τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, διέρρευσαν χωρίς τη συγκατάθεσή τους στην Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου», αναφέρει σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

«Επί τρεις ημέρες η κυρία Ασημακοπούλου, αναμασά αντικρουόμενες δικαιολογίες και το υπουργείο Εσωτερικών σιωπά. Η λαλίστατη υπουργός Εσωτερικών που προσπάθησε να αλλάξει τον εκλογικό νόμο με εκπρόθεσμη τροπολογία, δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να απευθυνθεί δημόσια στους καταγγέλλοντες και όχι μόνο, προκειμένου να εγγυηθεί της θεσμικής λειτουργίας του κράτους», τόνισε το ΠΑΣΟΚ.

«Η σιωπή της κυρίας Κεραμέως είναι ύποπτη και την καλούμε εκ νέου να απαντήσει στις καταγγελίες», κατέληξε το ΠΑΣΟΚ.

Επίκαιρες ερωτήσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή για την υπόθεση ζητάει απαντήσεις από την υπουργό Εσωτερικών. «Οι καταγγελίες εμπλέκουν σαφώς το Υπουργείο Εσωτερικών, αφού οι απόδημοι επισημαίνουν ότι τα email που χρησιμοποιήθηκαν από την κα Ασημακοπούλου είχαν δηλωθεί από τους ίδιους στο Υπουργείο, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την επιστολική ψήφο», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κα Ασημακοπούλου που αρχικά δήλωνε ότι έλαβε τα email με τη συγκατάθεση των αποδήμων, μετά ισχυρίστηκε ότι τα ζήτησε από το Υπουργείο Εσωτερικών. Όμως, ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του ΥΠΕΣ τη διαψεύδει. Τι ισχύει τελικά; Αυτές οι αντιφάσεις προσβάλουν τους πολίτες και πλήττουν το κύρος των Ευρωεκλογών στη χώρα μας…», σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η αρμόδια Υπουργός, κα Κεραμέως, εδώ και τρεις μέρες σιωπά προκλητικά. Την καλούμε να έρθει άμεσα στη Βουλή, να απαντήσει ξεκάθαρα αν υπήρξε διαρροή προσωπικών δεδομένων για ψηφοθηρική χρήση της κας Ασημακοπούλου, και να αναλάβει τις πολιτικές και διοικητικές ευθύνες. Το κράτος δικαίου δεν αντέχει ακόμη ένα χτύπημα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη!», κατέληξε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε και το ΚΚΕ. «Τεράστιο πολιτικό και νομικό ζήτημα έχει δημιουργήσει η διαρροή προσωπικών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού, που είχαν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού για τις προηγούμενες εκλογές. Η διαρροή αυτή αποκαλύφθηκε από πλήθος καταγγελιών των ίδιων των Ελλήνων του εξωτερικού, που έλαβαν μηνύματα από την ευρωβουλευτή της ΝΔ και μέλος της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, χωρίς οι ίδιοι να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους ή να έχουν εγγραφεί σε κάποια λίστα παραληπτών που τηρεί η Ευρωβουλευτής», υπογράμμισε το ΚΚΕ.

«Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για “διευθύνσεις” ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), που οι Απόδημοι αξιοποίησαν μόνο για την εγγραφή τους στις ψηφιακές πλατφόρμες του Υπουργείου Εσωτερικών, συνεπώς σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν αυτές να ήταν γνωστές σε τρίτους. Επιπλέον, οι παραλήπτες του μηνύματος της ευρωβουλευτή έλαβαν με μερικά λεπτά διαφορά και ενημερωτικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την επιστολική ψήφο, γεγονός που παραπέμπει σε κάποιου είδους συντονισμού μεταξύ των δύο μηνυμάτων», ανέφερε η ίδια ανακοίνωση.

Και συνέχισε: «Είναι προφανές ότι προκύπτουν εύλογα και αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το πως και κάτω από ποιες συνθήκες η κυβερνητική ευρωβουλευτής απέκτησε τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μόνο οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών θα έπρεπε να κατέχουν. Όλα τα παραπάνω, εκτός των σοβαρών πολιτικών και νομικών προεκτάσεων που έχουν, επιβεβαιώνουν και τους μεγάλους κινδύνους που από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει το ΚΚΕ για το αδιάβλητο των ευρωεκλογών, μέσα από τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, την οποία στήριξαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Πολύ περισσότερο που η επιστολική ψήφος (υποχρεωτική για τους ψηφοφόρους του εξωτερικού), κατά την ταυτοποίηση, παραλαβή, αποστολή των σχετικών φακέλων, θα διεκπεραιώνεται από ιδιωτικές εταιρίες ταχυδρομείων – ταχυμεταφορών, οι οποίες θα έχουν στην κατοχή τους προσωπικά στοιχεία των ψηφοφόρων».

«Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός: Προτίθεται να αναλάβει τις προφανείς – τουλάχιστον πολιτικές – ευθύνες που υπάρχουν για την μη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για τη διερεύνηση των συνθηκών διαρροής των προσωπικών δεδομένων και για την απόδοση των ανάλογων διοικητικών ή και ποινικών ευθυνών σε όλους τους εμπλεκόμενους. Τι μέτρα θα πάρει για να αποτραπεί κάθε πιθανότητα επανάληψης αντίστοιχου περιστατικού και για να προστατευτεί -όσο αυτό είναι δυνατό- η διαδικασία εγγραφής στην πλατφόρμα από αντίστοιχες διαρροές προσωπικών δεδομένων», κατέληξε το ΚΚΕ.

Η Νέα Αριστερά κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Εσωτερικών και ανέφερε: «Στις 4/3/2024 ο βουλευτής Α Αθηνών Ν. Ηλιόπουλος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Εσωτερικών κα Κεραμέως για να στηλιτεύσει την απαράδεκτη διαρροή προσωπικών στοιχείων εκλογέων του εξωτερικού, η οποία οδήγησε στην παραβίαση προσωπικών δεδομένων από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Η Νέα Αριστερά θα πρωτοστατήσει ώστε το σκάνδαλο αυτό να διαλευκανθεί και θα θέσει κάθε θεμιτό φραγμό στις μεθοδεύσεις που επιδιώκουν να αλλοιώσουν την καθαρότητα της λαϊκής εντολής στις εκλογικές διαδικασίες. Η δημοκρατία δεν θα γίνει βορά στις ορέξεις του επιτελικού υπερτροφικού κράτους».

«Οι εξοργιστικές αποκαλύψεις γύρω από την χρήση ηλεκτρονικών διευθύνσεων Ελλήνων του εξωτερικού από την κ. Ασημακοπούλου, τεκμηριώνουν τα δόλια σχέδια της ΝΔ που θέτει σε κίνδυνο το αδιάβλητο των εκλογών. Πρόκειται για την απόλυτη δικαίωση της Ελληνικής Λύσης, καθώς έγκαιρα προειδοποιήσαμε ότι ο σχεδιασμός της ΝΔ – τον οποίο καταγγείλαμε και καταψηφίσαμε σε αντίθεση με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης – είναι ουσιαστικά προαναγγελία εκλογικής νοθείας! Παρά ταύτα, η Ελληνική Λύση είναι πανέτοιμη για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου με χιλιάδες εκλογικούς αντιπροσώπους που θα αποτρέψουν τους άνομους σχεδιασμούς της Νέας Δημοκρατίας», σχολίασε σε ανακοίνωση η Ελληνική Λύση.

Όθων Ηλιόπουλος: Έλαβα με διαφορά 30 δευτερολέπτων δύο email από το υπουργείο Εσωτερικών και την κυρία Ασημακοπούλου

Ανάμεσα στους αποδέκτες των email ήταν και ο Όθωνας Ηλιόπουλος τομεάρχης Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο Όθων Ηλιόπουλος μίλησε για σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το αδιάβλητο των ευρωεκλογών ενώ εξέφρασε φόβους για το ενδεχόμενο νοθείας.

«Την Παρασκευή το πρωί έλαβα με διαφορά 30 δευτερολέπτων δύο email, το ένα από το υπουργείο Εσωτερικών και το άλλο από την κυρία Ασημακοπούλου. Αυτό με κινητοποίησε και επικοινωνώντας με αποδήμους στην Αμερική, στην Αυστραλία στην Ευρώπη κ.λ.π., διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για ένα σκανδαλώδες θέμα όχι μόνο παραβίασης αλλά και υποκλοπής των προσωπικών δεδομένων μας», είπε ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τομεάρχης Απόδημου Ελληνισμού.

Όπως εξήγησε η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική καθώς δείχνει ότι δεν υπάρχει θεσμική θωράκιση σε ό,τι αφορά τον χειρισμό των δεδομένων από το υπουργείο Εσωτερικών. «Δεν σας κρύβω ότι φοβάμαι το ενδεχόμενο νοθείας», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ