Γεωργιάδης για το μπάζωμα στα Τέμπη: Χρειαζόταν γαρμπίλι και χαλίκι για τους γερανούς – Τι είπε για το αν υπήρχε παράνομο υλικό

Την εκτίμηση ότι είναι καλό για την κυβέρνηση το ενδεχόμενο να μετέφερε παράνομα υλικά το τρένο που ενεπλάκη στην τραγωδία στα Τέμπη, εξέφρασε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι. Όπως είπε αυτό θα σήμαινε ότι «το υλικό το έβαλε στο τρένο κάποιος λαθρέμπορος και μακάρι αν υπάρχει λαθρέμπορος να τιμωρηθεί παραδειγματικά».

Ο υπουργός της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε ότι αν αυτό το σενάριο αποδειχθεί πραγματικότητα, θα πρόκειται για κάτι θετικό για την κυβέρνηση της ΝΔ. «Θα σήμαινε ότι δεν φταίει ο Καραμανλής, ούτε η Σύμβαση 717, ούτε τίποτα από όλα αυτά», είπε.

Καλό για την κυβέρνηση

«Εάν το φοβερό αυτό δυστύχημα προεκλήθη λόγω μιας έκρηξης ενός τρένου που μετέφερε παράνομο υλικό, αυτό είναι καλό για την κυβέρνηση ή κακό; Καλό! Τι θα σήμαινε αυτό; Ότι δεν φταίει ούτε ο Καραμανλής, ούτε η Σύμβαση 717, ούτε τίποτα από όλα αυτά αλλά η έκταση του δυστυχήματος προκλήθηκε από κάποιους λαθρέμπορους… Προσπαθώ να εξηγήσω ότι αν υποτεθεί ότι ο πυρήνας αυτής της θεωρίας συνωμοσίας έχει κάποια βάση, αυτό δεν θα ήταν κατά της κυβέρνησης αλλά υπέρ της. Θα σήμαινε ότι το δυστύχημα προκλήθηκε από κάποιον λαθρέμπορο… Αυτό το διερευνά η δικαιοσύνη. Εγώ δεν ξέρω αν είχε κάποιο παράνομο υλικό», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Για το μπάζωμα

Όπως είπε αυτό θα σήμαινε ότι «το υλικό το έβαλε στο τρένο κάποιος λαθρέμπορος και μακάρι αν υπάρχει λαθρέμπορος να τιμωρηθεί παραδειγματικά». Πάμε τώρα στο μπάζωμα. Πού εδράζεται το μπάζωμα; Διαβάζω τι είπε ο τοπικός διοικητής της Πυροσβεστικής: Όταν έφυγα υπήρχε η διαμόρφωση του χώρου προκειμένου να επιχειρήσουν οι γερανοί. Να σηκώσουν τα βάρη. Οι γερανοί θέλουν σταθερό πεδίου, να μην βουλιάζει. Γι’ αυτό και έπεσαν κάποια φερτά αντικείμενα. Πρέπει να σηκώσεις επειγόντως τα βαγόνια για να σώσεις τον κόσμο και από κάτω έχεις λάσπη κι έναν αγωγό φυσικού αερίου. Μπορεί να μπει γερανός χωρίς να ρίξεις χαλίκι και γαρμπίλι για να πατήσει γερά και να σηκώσει τα βαγόνια; Εκείνη την στιγμή επείγει να σηκώσεις τα βαγόνια. Άρα πρέπει να έχεις σταθερό έδαφος. Αυτό είναι το δήθεν μπάζωμα… Έπεσαν τα χαλίκια και το γαρμπίλι, πολύ λογικά και σωστά -και το λέει η Πυροσβεστική- για να πατήσουν οι μεγάλοι γερανοί και να μπορέσουν σε πρώτο χρόνο να σηκώσουν τα βαγόνια, ώστε να βρουν τυχόν επιζώντες και να βρουν και τα πτώματα», είπε ο υπουργός Υγείας.

Σημειώνεται, ότι στο πόρισμα το οποίο γνωστοποιήθηκε στην Εισαγγελία Λαρίσης, για τα εκρηκτικά υγρά και αέρια που εντοπίστηκαν στα προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων (ξυλόλιο, τολουόλιο, προπάνιο και βουτάνιο), δεν δικαιολογείται η ύπαρξή τους στα τρένα, σε αντίθεση με το έλαιο σιλικόνης που δεν ανιχνεύτηκε, παρότι υπήρχε στους μετασχηματιστές των δύο τρένων για την ηλεκτροκίνηση τους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ