Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση των αρίστων αποδείχθηκε κυβέρνηση των ελίτ

Τα πυρά του κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του στη Βουλή επί της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, κάνοντας λόγο για «παλαιοκομματισμό» και «αναξιοκρατία». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έκανε ειδική αναφορά στην τραγωδία στα Τέμπη, στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, αλλά και στην υπόθεση των υποκλοπών, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι απομακρύνει την Ελλάδα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο και τις ευρωπαϊκές αξίες σεβασμού των θεσμών και ότι τα θυσιάζει όλα «στον βωμό της εξουσίας».

«Συζητάμε σήμερα για ένα νομοσχέδιο που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ενισχύει την αξιοκρατία στον δημόσιο τομέα, όμως η κυβέρνηση της ΝΔ κακοποιεί τις λέξεις για άλλη μια φορά, όλα στον βωμό της επικοινωνίας. Για μας η αξιοκρατία δεν είναι απλά μία λέξη, μία ιδέα, ένα σύνθημα. Είναι ο τρόπος άσκησης εξουσίας που έχει στόχο να βελτιώσει την καθημερινότητα κάθε Έλληνα πολίτη. Την διαφάνεια στην διαχείριση των δημόσιων πόρων, την ταχύτητα και την ποιότητα στις υπηρεσίες. Γιατί ένα κράτος αξιοκρατίας, είναι ένα αποτελεσματικό κράτος», είπε αρχικά ο κ. Ανδρουλάκης.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι «εμείς δεν ξεχνάμε το έγκλημα στα Τέμπη» και έκανε λόγο για «μία βαρύτατη, θεσμική αποτυχία του κράτους μας, που οφείλουμε να μεταρρυθμίσουμε με ριζοσπαστικό τρόπο», προαναγγέλλοντας ότι τα επόμενα 24ωρα η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ «θα καταθέσει αίτημα σύστασης προανακριτικής επιτροπής στη βάση της δικογραφίας του ευρωπαίου εισαγγελέα για να διερευνηθούν οι όποιες ποινικές ευθύνες των αρμοδίων υπουργών».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών, που συστηματικά προσπαθείτε να επιβάλλετε» και έκανε λόγο για σοκαριστικές αποκαλύψεις, τις τελευταίες ημέρες. Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, είπε πως «είστε ικανοί για όλα, για εσάς δεν υπάρχουν όρια κύριε Μητσοτάκη, μπροστά στην εξουσία σας ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και ο τρόπος που χρησιμοποιείτε την θέση του πρωθυπουργού είναι επικίνδυνος για τη δημοκρατία, τους θεσμούς και το κράτος δικαίου… Είστε ένοχος και εσείς και το Μαξίμου γι’ αυτό το παρακράτος των υποκλοπών… Σταθερά απομακρύνετε την Ελλάδα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο και τις ευρωπαϊκές αξίες σεβασμού των θεσμών, τα θυσιάζετε όλα στο βωμό της εξουσίας».

Στο μέτωπο της οικονομίας και της ακρίβειας, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως η ασφάλεια του πολίτη σημαίνει και προστασία του εισοδήματός του, για να μπορεί να προγραμματίσει το μέλλον του με σιγουριά και ακρίβεια και προσδοκία. «Έχει αποτύχει η κυβέρνηση να επιτύχει την τροχιά σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο βιωτικό επίπεδο των Ελλήνων, παρά την πολύ θετική εξέλιξη με την σταδιακή ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας» είπε και πρόσθεσε ότι «η δική σας ανάπτυξη είναι ευάλωτη γιατί είναι για τους λίγους».

Η χώρα μας έχει τον τρίτο χαμηλότερο μισθό στην ΕΕ, σχολίασε ενώ τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός έστειλε δήθεν αυστηρό μήνυμα στις πολυεθνικές, ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία. Τους επιτρέπει όμως να πωλούν ακριβότερα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές» και ανέφερε ότι έχουν επιβληθεί μόνον οκτώ πρόστιμα και τα στοιχεία της Eurostat αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις αυξήσεις σε μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών.

Αναφερόμενος στο επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, είπε πως «φέρνετε σήμερα φύλλο συκής» και σημείωσε ότι «το νομοσχέδιο καταδεικνύει ότι έχετε απωλέσει οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική πνοή, εάν είχατε κάποτε τέτοια», καθώς το νομοσχέδιο «κινείται στην πεπατημένη μικροδιευθετήσεων και εξυπηρέτησης των συμφερόντων της αναξιοκρατίας».

«Η κυβέρνηση των αρίστων αποδείχθηκε κυβέρνηση των ελίτ. Το επιτελικό κράτος είναι στην πραγματικότητα ένα κράτος αδιαφάνειας που πλήγωσε βαθιά το κράτος δικαίου. Ο περιβόητος εκσυγχρονισμός αποδεικνύεται παντοδύναμος παλαιοκομματισμός», τόνισε στη συνέχεια.

«Να καταλάβουμε ποια παράταξη έφερε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο κράτος», είπε στη συνέχεια και αναφέρθηκε στον νόμο Πεπονή για την σύσταση του ΑΣΕΠ που έφερε «τα πρώτα ισχυρά βήματα αξιοκρατίας στο δημόσιο» και αργότερα στις μεταρρυθμίσεις των κυβερνήσεων Σημίτη και Γ. Παπανδρέου. «Εσείς φέρνετε την κομματικοκρατία από την προεπιλογή» είπε και πρόσθεσε ότι «συνεπώς αντί να αποκομματικοποιούμε το κράτος εσείς κάνετε την επιλογή των διοικήσεων να είναι ξανά κομματικό λάφυρο».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, λέγοντας ότι «για εμάς η καταδίκη της Χαμάς είναι ανεπιφύλακτη. Δεν είναι μόνο μία τρομοκρατική οργάνωση, η βαρβαρότητα της οργάνωσης αυτής είναι πέρα από την ανθρώπινη φύση.  Όμως καθολικά οφείλουμε να περιφρουρούμε τις ανθρώπινες αξίες, χωρίς να μπαίνουν στο ζύγι πολιτικών συσχετισμών… Δυστυχώς η χώρα μας απείχε απ’ αυτό το ψήφισμα που έλεγε άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία στην περιοχή. Στις πόσες χιλιάδες θύματα παιδιά και αμάχους πρέπει να ψηφίζουμε υπέρ της ανθρωπιστικής εκεχειρίας;», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ