Ανδρουλάκης: Χρειάζεται κράτος που θα λειτουργεί επιτελικά και όχι το επιτελικό παρακράτος Μητσοτάκη

«Χρειάζεται ένα κράτος που θα λειτουργεί επιτελικά και όχι το επιτελικό παρακράτος του κ. Μητσοτάκη» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης από την Θεσσαλονίκη, και επιτέθηκε στην Νέα Δημοκρατία για την πολιτική της στο ΕΣΥ, ενώ ευχήθηκε καλή επιτυχία στους μαθητές που δίνουν Πανελλήνιες εξετάσεις.

Η επίσκεψη στο Παπανικολάου και το ΕΣΥ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκέφτηκε το νοσοκομείο Παπανικολάου στην θεσσαλονίκη και κατηγόρησε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν την ενδιαφέρει να στηρίξει τη δημόσια υγεία. «Πρέπει να τελειώσει αυτή η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη, να καταρρεύσει το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης και συνέχισε λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είπε πως “σε αυτή τη νέα εποχή έχει προτεραιότητα να αναγεννήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο ίδρυσε την δεκαετία του ’80, μέ την έμπνευση και την εργασία των Παρασκευά Αυγερινού και Γιώργου Γεννηματά. Εμείς θεωρούμε το κοινωνικό κράτος προτεραιότητα σε μία δυτική ευρωπαϊκή κοινωνία, όπου έχουμε χρέος να μειώσουμε τις ανισότητες, να έχουμε ισχυρή δημόσια παιδεία, ισχυρή δημόσια υγεία, προοπτική και φροντίδα για όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους και τη μεσαία τάξη.
Γι’ αυτό προτεραιότητά μας είναι να αυξήσουμε τις δαπάνες από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη στήριξη και την αναγέννηση του ΕΣΥ. Να υπάρχει περισσότερο μόνιμο προσωπικό, να αυξηθούν οι μισθοί των υγειονομικών στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, βέβαια, να ενταχθούν οι υγειονομικοί στα βαρέα και ανθυγιεινά. Επίσης χρήσιμο είναι η ενίσχυση ενός ισχυρού δικτύου πρωτοβάθμιας υγείας”.


Ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε πως η εικόνα που αντίκρισε στο Παπανικολάου «Είναι αποκαλυπτική της απελπισίας που υπάρχει στους ασθενείς, όταν 3.500 περιμένουν το χειρουργείο τους και υπάρχουν μόνο 7 αναισθησιολόγοι για 28 θέσεις». «Είναι απελπιστική η κατάσταση γιατί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ η Ευρώπη έδωσε 20 δισεκατομμύρια επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν έχει διάθεση, λόγω των ιδεοληψιών της, να στηρίξει το δημόσιο Σύστημα Υγείας. Το 2% με 4% του Ταμείου δίνει στην υγεία, όταν χώρες με ανάλογα προβλήματα δίνουν 8%, 10% και 11%», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί να καταθέσουν όλα τα κόμματα τα προγράμματά τους στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής προκειμένου να κοστολογηθούν.
«Γίνεται μία συζήτηση για το κόστος των προγραμμάτων. Εμείς λέμε να πάμε όλα τα κόμματα στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και να τα κοστολογήσουν τα προγράμματά μας. Κοστολογείται, παρακαλώ, η απελπισία, κοστολογείται, παρακαλώ, ο φόβος του ασθενή, κοστολογείται η αγωνία του γιατρού, κοστολογείται ο νέος που σπουδάζει γιατρός και φεύγει από την Ελλάδα και δεν μένει εδώ, διότι έχουμε χαμηλούς μισθούς και αναξιοκρατία; Κοστολογείται ο κ. Μητσοτάκης που διόρισε τους κολλητούς του και τους κομματικά αποτυχημένους βουλευτές σε νοσοκομεία και οργανισμούς εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος; Όλα αυτά ερχόμαστε να αλλάξουμε και να φέρουμε αξιοκρατία, διαφάνεια, ελπίδα και προοπτική στον ελληνικό λαό», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Η αυτοδιοίκηση

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήξερε να κάνει υποκλοπές, ήξερε να πρωταγωνιστεί σε σκάνδαλα, αλλά δεν ήξερε να πάρει νομοθετικές πρωτοβουλίες για να στηρίξει πραγματικά την Αυτοδιοίκηση».
Σε συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη ενημερωθηκεγια τις πρωτοβουλίες Δήμου σχετικά με το δημοτικό ιατρείο, τα ΚΔΑΠ και για το όραμα του Δημνάρχου για τη δίκαιη πράσινη μετάβαση και τις ενεργειακές κοινότητες, που αφορούν τους δήμους, αλλά και τους πολίτες. «Δυστυχώς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στα μεγάλα αυτά ζητήματα, όχι απλά δεν έχει κανένα σχέδιο, δεν έχει ευαισθησία αντιμετώπισης τους», είπε και συνέχισε: «Το πρωί ήμουν στο νοσοκομείο “Παπανικολάου” και αποδείχτηκε, από την ενημέρωση των γιατρών, ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βλάπτει σοβαρά το Εθνικό Σύστημα Υγείας.


Τώρα, με ενημέρωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και αποδείχτηκε από την ενημέρωση αυτή ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν στηρίζει πραγματικά την Αυτοδιοίκηση για να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ισχυρές υπηρεσίες στον πολίτη, όταν ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης είναι εγγύτερα στην καθημερινότητα του πολίτη», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος συνέχισε σήμερα την περιοδεία του στην Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε το δημοτικό ιατρείο και την αγορά της περιοχής Επταπυργίου, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο και υποψήφιους βουλευτές του κόμματος.

Οι Πανελλήνιες

Με αφορμή την έναρξη των πανελληνίων εξετάσεων, ο κ. Ανδρουλάκης ευχήθηκε «καλή επιτυχία» σε όλους τους υποψήφιους και σημείωσε την πρόταση του κόμματός του για την θέσπιση του εθνικού απολυτηρίου.
«Στο πρόγραμμά μας έχουμε τη θέση του εθνικού απολυτηρίου. Τι είναι το εθνικό απολυτήριο; Είναι η προσπάθεια ώστε επίκεντρο της παιδείας της χώρας μας να ξαναγίνει το δημόσιο σχολείο, το δημόσιο γυμνάσιο και το δημόσιο λύκειο και όχι τα φροντιστήρια.
Και έτσι τα παιδιά να εξετάζονται τα τελευταία δύο χρόνια και όχι να κρίνεται το μέλλον τους μόνο σε μία και δύο εβδομάδες, με τεράστια πίεση, τεράστιο άγχος και πολύ μεγάλο κόστος για τις οικογένειές τους.»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ