«Άναψε φωτιές» η τροπολογία για τους μετανάστες – Η δήλωση Σαμαρά και η απάντηση της κυβέρνησης

«Δεν αλλάζει το καθεστώς απονομής άδειας διαμονής στην Ελλάδα, δεν αλλάζει η επταετία, ούτε συνολικά το πλαίσιο πολιτικής», δήλωσε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμός ALPHA ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς για την τροπολογία που επιτρέπει άδεια διαμονής για εργασίας σε μετανάστες που έχουν μπει παράτυπα στην χώρα.

Όπως είπε, «έρχεται μια διάταξη, η η οποία εισήχθη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και συζητήθηκε και η οποία είναι μια εφάπαξ ρύθμιση για ανθρώπους που βρίσκονται μέχρι την 30η Νοεμβρίου στην χώρα μας, για τουλάχιστον τρία χρόνια, και υπό την προϋπόθεση λήψης βεβαίωσης από τον εργοδότη, παίρνουν άδεια διαμονής για εργασία. Η άδεια μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακληθεί, αν πάψει αυτή η εξαρτημένη σχέση εργασίας.»

«Η ρύθμιση αυτή δεν ισχύει για το διηνεκές. Δηλαδή δεν θα ισχύει από εδώ και πέρα. Επιπλέον έχε πάρα πολύ αυστηρά κριτήρια. Δεν αφορά αυτούς που έρχονται στην Ελλάδα από εδώ και πέρα. Αφορά συγκεκριμένους ανθρώπους . Έχει υπολογιστεί ότι είναι μέχρι 28.000. Αυτό δεν βγαίνει αόριστα, γιατί τον χρόνο οι άνθρωποι λαμβάνουν αυτή την άδεια, είναι επτά χιλιάδες, άρα αυτή η διαφορά από τα επτά στα τρία χρόνια, η οποία είναι για one off, εφάπαξ δηλαδή ρύθμιση, υπολογίστε ότι είναι επί τέσσερα, (4*7=28)» άρα 28.000, εξήγησε ο κ. Μαρινάκης και συνέχισε:

«Έχει πάρα πολύ σημαντικά οφέλη για την χώρα και κυρίως δύο. Πρώτον ρυθμίζεται μια κατάσταση. Καταγράφονται και τακτοποιούνται άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν. Βρίσκονται στην χώρα μας εργάζονται, αλλά δεν είναι καταγεγραμμένοι. Άρα αυτό βοηθά στην ασφάλεια της χώρας και την δημόσια τάξη. Αντιμετωπίζεται η μαύρη εργασία και έρχονται έσοδα στην χώρα. Γίνεται σε πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη. Έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν στη χώρα για πολλούς περισσότερους και με όχι τόσο αυστηρά κριτήρια».

«Άρα το σημαντικό που λέμε και ισχύει, για να μην υπάρχει παρανόηση, δεν αλλάζει το καθεστώς λήψης άδεια παραμονής. Παραμένουν τα 7 χρόνια. Κι έρχονται κι άλλες ρυθμίσεις, όπου γίνεται πολύ πιο γρήγορη, με εθνικό συντονιστή, η διαδικασία επιστροφής, όσων δεν έχουν δικαίωμα να παραμένουν στην χώρα, είπε ο κ. Μαρινάκης.

Δηλώσεις Καιρίδη στο enikos.gr

Για την τροπολογία που άναψε φωτιές δίνοντας  τη δυνατότητα τριετούς άδειας διαμονής για να εργαστούν, σε μη νομίμως εισελθόντες, οι οποίοι όμως ζουν και αποδεδειγμένα έχουν εργαστεί στην Ελλάδα επί τριετία, έκανε δήλωση στο enikos.gr  o υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.  Η τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την «αναμόρφωση της επαγγελματικής ασφάλισης», το οποίο βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

«Η χώρα δεν αλλάζει πολιτική στο μεταναστευτικό και τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Πρωταρχική προτεραιότητα του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η αυστηρή και αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων της χώρας και η καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών», δηλώνει στο enikos.gr o υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.

Αναλυτικά, με την εν λόγω ρύθμιση παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία και παροχή υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες
τρίτων χωρών υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) διαθέτουν προσφορά εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και υπηρεσιών ή έργου και, αποδεδειγμένα, στη συνέχεια, εργάζονται
β) διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30η Νοεμβρίου 2023,
γ) συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα, και
δ) συμπληρώνουν τρία τουλάχιστον συνεχή έτη παραμονής πριν την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με δημόσια έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.

Η ρύθμιση είναι άπαξ, με ισχύ ενός έτους, και δεν αλλάζει σε τίποτα τις πάγιες διατάξεις περί νόμιμης μετανάστευσης, όπως αυτές ισχύουν σήμερα ή διαμορφώνονται με τον νέο Κώδικα Μετανάστευσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως, προκειμένου να εκδοθεί η άδεια διαμονής, πρέπει ο/η ενδιαφερόμενος/η να υποβάλλει, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας,  η άδεια διαμονής στοιχεία τα οποία θα αποδεικνύουν ότι έχει ξεκινήσει πραγματικά να εργάζεται. Σε περίπτωση που το άτομο δεν εργάζεται η άδεια θα ανακαλείται. Όπως τονίζει στο enikos.gr ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου «η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν δίνει κανένα δικαίωμα στους μη νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα, πέρα από τη δυνατότητα, σε περίπου 30.000 από αυτούς, να εργαστούν. Ούτε οικογενειακή επανένωση προβλέπει, ούτε μόνιμη διαμονή, ούτε ιθαγένεια. Η κυβέρνηση κάνει αυτό που κάνουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συνδέοντας, ωστόσο, για πρώτη φορά, την άδεια παραμονής των επί μακρόν διαμενόντων που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, με τη νόμιμη εργασία».

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κ. Καιρίδη η τροπολογία, «βάζει τάξη στην αταξία, αυστηροποιώντας τις κυρώσεις και επιταχύνοντας τις απελάσεις όσων παραμένουν μη νόμιμα στην Ελλάδα».

Προκειμένου να επιτευχθεί το παραπάνω, οι ελληνικές αρχές θα προχωρήσουν σε πλήρη καταγραφή και ταυτοποίηση των πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι βρίσκονται για πολλά χρόνια στην Ελλάδα σε καθεστώς παρανομίας. Παράλληλα, για όλους τους αλλοδαπούς, οι οποίοι θα εισέλθουν σε διαδικασία υποβολής αιτήματος για άδεια διαμονής, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προβούν σε όλους τους απαιτούμενους ελέγχους ασφαλείας πριν την έκδοση της άδειας διαμονής. Στη ρύθμιση προβλέπεται ακόμα πως η αίτηση άδειας διαμονής μπορεί να ευδοκιμήσει μόνον αν ο αλλοδαπός έχει καθαρό ποινικό μητρώο. Σε κάθε περίπτωση, ο απορριφθείς και όποιος δεν αιτηθεί εμπίπτει στην αυστηροποιημένη διαδικασία απέλασης υπό τον νέο Εθνικό Συντονιστή Επιστροφών.

Η διάταξη ικανοποιεί το αίτημα των παραγωγικών φορέων της ελληνικής οικονομίας προς την κατεύθυνση της εισδοχής πρόσθετου εργατικού δυναμικού.

Τι απαντά στον Αντώνη Σαμαρά

Απαντώντας στις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά, που χαρακτήρισε την τροπολογία λανθασμένη, τονίζοντας ότι έτσι η χώρα μας «γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών», ο κ. Καιρίδης σημείωσε ότι όποιος θεωρεί πως πρόκειται για είναι ένα εσωτερικό πρόβλημα, νομίζω ότι βαυκαλίζεται και δεν βλέπει την πραγματικότητα», ενώ διευκρινίζει πως η συγκεκριμένη τροπολογία αφορά τους μετανάστες που βρίσκονται ήδη στην χώρα και όχι όσους θα έρθουν.

Μιλώντας αργότερα στην ΕΡΤ, ο κ. Καιρίδης υπογράμμισε πως υπάρχει φάρος προσέλκυσης και είναι η Γερμανία και η Βόρεια Ευρώπη. Η Ελλάδα παραμένει χώρα διέλευσης και όχι τελικού προορισμού. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων έρχονται εδώ παράνομα, φεύγουν από την Ελλάδα. Δεν μένουν εδώ. Απορρίπτονται οι αιτήσεις ασύλου του ασύλου τους και παράνομα συνεχίζουν το ταξίδι τους προς την υπόλοιπη Ευρώπη, τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μετανάστευσης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ