Αναχωρεί η πυροβολαρχία των Patriot για τη Σαουδική Αραβία

Η Ελλάδα στέλνει μία πυροβολαρχία Patriot στη Σαουδική Αραβία.

Οι ραγδαίες εξελίξεις με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, την Τουρκία να σπεύδει να κλείσει συμφωνίες ως ρυθμιστής των εξελίξεων και τις Ρωσία – Κίνα – Πακιστάν να προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους και τις συμμαχίες στην περιοχή, επιτάχυναν τις εξελίξεις με την Ελλάδα να κλείνει τις ανοιχτές συμφωνίες που είχε, σφραγίζοντας τα διμερή και τριμερή σχήματα συνεργασιών με χώρες της Μέσης Ανατολής.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η αμυντική διπλωματία βρίσκεται σε εγρήγορση και το ΓΕΕΘΑ, ακολουθώντας τις οδηγίες του Πρωθυπουργού, σε αγαστή συνεργασία με τα αρμόδια κλιμάκια του υπουργείου Εξωτερικών και την έγκριση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έκλεισε σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε πρώτη η Realnews στο φύλλο της 29ης Αυγούστου και τις τελευταίες λεπτομέρειες για την αποστολή μίας συστοιχίας Patriot στην Σαουδική Αραβία.

Κάποιες αξιώσεις που την τελευταία στιγμή η σαουδαραβική πλευρά είχε προσθέσει στο κείμενο απαλείφθηκαν και πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα. Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε τελικά την αποστολη της πυροβολαρχίας και μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου οι Patriot αναχωρούν από την Ελλάδα.

Την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Γεώργιο Μπλιούμη μετέβη στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, προκειμένου να παρέξει κατευθύνσεις στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) που στελεχώνει τη Πυροβολαρχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΠΚΒ) του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς PATRIOT, η οποία θα συμμετέχει στην αποστολή της διεθνούς πρωτοβουλίας «Integrated Air Missile Defense (IAMD) Concept» στη Σαουδική Αραβία, κατόπιν αιτήματος της τελευταίας και έγκρισης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥ.Σ.Ε.Α.).

Αρχικά ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ απευθυνόμενος στο στρατιωτικό προσωπικό αναφέρθηκε στο σύγχρονο περιβάλλον ασφάλειας, στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος της Χώρας μας, καθώς και στις απειλές και προκλήσεις που η Ελλάδα και οι ΕΔ της αντιμετωπίζουν και θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στο μέλλον.

Έκανε ιδιαίτερη μνεία στις προκλήσεις του 2020 που αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς από τις Ένοπλες Δυνάμεις, με έμφαση τόσο στην υβριδική απειλή στον Έβρο όσο και στις παράνομες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στις διαρκείς προσπάθειες που καταβάλουν για την διασφάλιση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Εκτενή αναφορά έκανε επίσης στους σχεδιασμούς του ΓΕΕΘΑ για το μέλλον των Ενόπλων Δυνάμεων, η επικείμενη ενίσχυση των οποίων θα τις καταστήσει ακόμα πιο αποτελεσματικές, προκειμένου να συνεχίσουν να εκπληρώνουν με απόλυτη επιτυχία την αποστολή τους.

Επίσης επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις για την προβολή της Ελληνικής Σημαίας στο εξωτερικό μέσα από ένα ευρύ πλέγμα δραστηριοτήτων, συνεκπαιδεύσεων αλλά και διμερών και πολυμερών συνεργασιών, ιδιαιτέρως όμως μέσω της συμμετοχής τους σε διεθνείς αποστολές, καθώς έτσι ενισχύεται η θέση της Χώρας μας διεθνώς δημιουργώντας τις απαραίτητες συνθήκες για την επίτευξη εταιρικών σχέσεων και συμμαχιών προς όφελος των Εθνικών μας συμφερόντων.

Ολοκληρώνοντας και απευθυνόμενος στο προσωπικό που στελεχώνει την Πυροβολαρχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς PATRIOT, εξέφρασε την βεβαιότητά του για την επιτυχή έκβαση της αποστολής του, τονίζοντας ότι η συμμετοχή μας στη διεθνής πρωτοβουλία «IAMD Concept» στη Σαουδική Αραβία αναβαθμίζει έτι περαιτέρω τη στρατιωτική συνεργασία μας με την εν λόγω Χώρα και αναδεικνύει την προστιθέμενη αξία των ΕΔ, καθιστώντας την Ελλάδα πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή.

Η συμφωνία έρχεται να σφραγίσει με τον πιο εμφατικό τρόπο την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις 3 Φεβρουαρίου την χώρα αλλά και την επίσκεψη στις 24 Μαΐου του Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, του πρώτου εν ενεργεία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, τον οποίο παρασημοφόρησαν με το μετάλλιο του Βασιλέα Abdulaziz του 1ου, την ύψιστη διάκριση, που έχουν λάβει μεταξύ άλλων ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ και ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Φρ. Ολάντ, όταν ήταν εν ενεργεία.

patriot

Η Ελλάδα, με την αποστολή των Patriot αναδεικνύεται σε πυλώνα σταθερότητας, συμβάλλοντας στην ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και πέραν αυτής, στην διατήρηση της ειρήνης, η οποία αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και των δύο χωρών, που έρχονται ολοένα και πιο κοντά.

Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα στέλνει εκστρατευτικό σώμα σε τρίτη χώρα, εκτός πλαισίου ΟΗΕ ή ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι στην Κορέα ήταν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στο Αφγανιστάν και το Κόσσοβο υπό το ΝΑΤΟ. Κι αυτό σημαίνει πολλά για την εξωστρέφεια που καλλιεργεί πλέον η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ.

patriot

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ