Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τα «κλειδιά» στις μάχες του δεύτερου γύρου – Οι ζυμώσεις και οι διεργασίες

Με το βλέμμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τον δεύτερο γύρο βρίσκονται τα επιτελεία των κομμάτων και ειδικά εκείνα που οι υποψήφιοί της δεν έχουν «τελειώσει τη μάχη» στις κάλπες.

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Η μάχη του σταυρού για τους celebrities – Ποιοι θριάμβευσαν και ποιοι δεν τα κατάφεραν

Μπορεί το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι «γεμάτο», όμως, ο σχεδιασμός της ΝΔ δεν έχει αλλάξει και είναι να κερδίσει το σύνολο των Περιφερειών. Σε μια Κυριακή, όπως λένε από την Πειραιώς, έγινε το 7 στα 13 και στις υπόλοιπες 6 Περιφέρειες οι επιλογές της ΝΔ έχουν περάσει στον δεύτερο γύρο. Και μόνο σε μία περίπτωση, σε αυτή της Θεσσαλίας, θα υπάρχει αντίπαλος από την αντιπολίτευση.

Στη ΝΔ είναι αισιόδοξοι, καθώς όπως επεσήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης είναι σημαντικό να καταγραφεί ότι αν βάλει κανείς δίπλα τα αριθμητικά δεδομένα υπήρξε μια άνοδος ακόμη και σε επιμέρους περιπτώσεις περιφερειών. Χθες πάντως ο πρωθυπουργός ξεκίνησε περιοδείες στις περιφέρειες που βγήκε πρώτη η ΝΔ και οι υποψήφιοι που έχουν το γαλάζιο χρίσμα θα δώσουν τη μάχη της κάλπης στον β’ γύρο.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Η αποτίμηση των αποτελεσμάτων στα επιτελεία των κομμάτων – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Η πρώτη «στάση» ήταν χθες στην Λέσβο όπου είχε συνάντηση με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος μπορεί να μην κέρδισε από την πρώτη Κυριακή, αλλά απέναντι στον νυν περιφερειάρχη πέτυχε έναν 39,98% έναντι του 33,81% του Κ. Μουντζούρη.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Τετ-α-τετ στον «αέρα» θα βρεθούν την Τετάρτη ο Κώστας Μπακογιάννης  και ο Χάρης Δούκας προκειμένου να «κονταροχτυπηθούν» για τον Δήμο Αθηναίων. Ήδη τα επιτελεία τους εργάζονται πυρετωδώς για την τηλεμαχία στην οποία συμφώνησαν οι δύο υποψήφιοι.

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 – Λήμνος: Δικαστικός αντιπρόσωπος πήγε… για ύπνο και δεν παρέδωσε τον σάκο με τα ψηφοδέλτια

Στο περιβάλλον του Κώστα Μπακογιάννη επικρατεί ιδιαίτερα πανηγυρικό κλίμα για τις επιδόσεις του «Αθήνα Ψηλά» στον πρώτο γύρο. Ο Κώστας Μπακογιάννης έλαβε 41,35% και θα διεκδικήσει την επανεκλογή του την ερχόμενη Κυριακή έχοντας ως αντίπαλο τον επικεφαλής της «Αθήνα Τώρα» προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, Χάρη Δούκα που συγκέντρωσε ποσοστό 14,19%.

«Η Αθήνα ουσιαστικά είναι η επανάληψη των εθνικών εκλογών. Η διαφορά από τον δεύτερο είναι θηριώδης. Απλώς στην Αθήνα δεύτερος είναι το ΠΑΣΟΚ με τον Δούκα που ωστόσο όπως και το ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρουλάκη, δεν είχε καμία εκτίναξη. Ποσοστό της τάξεως του 14,2% ο κ. Δούκας το 2023, 13,19% ο Παύλος Γερουλάνος το 2019.  Μια μονάδα πάνω δεν το λες και ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ» σχολίαζαν συνεργάτες του Κώστα Μπακογιάννη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αποφασισμένος να κλιμακώσει την αντιπαράθεση και να τα «παίξει όλα για όλα» με στόχο την τελική επικράτηση την επόμενη Κυριακή, είναι ο Κωνσταντίνος Ζέρβας. Οι συσκέψεις στα στρατηγεία των δύο μονομάχων του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι απανωτές. Ο Στέλιος Αγγελούδης φιλοδοξεί να κάνει την ανατροπή τη δεύτερη Κυριακή και να κερδίσει τον Κωνσταντίνο Ζέρβα. Ρόλο ρυθμιστή θα έχουν οι παρατάξεις που δεν κατάφεραν να τερματίσουν στις δύο πρώτες θέσεις.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στην παράταξη του Σπύρου Πέγκα που είχε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος βρέθηκε στην 3η θέση με ποσοστό 20,74% και του Δρόσου Τσαβλή που κατέληξε στην Πέμπτη θέση με 5,69% και του Στέργιου Καλογήρου νε 4,61%. Ο Σπύρος Πέγκας θεωρείται απίθανο να στηρίξει τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος είναι ο εκλεκτός της ΝΔ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας στοχεύει στη συσπείρωση, επιλέγοντας να ανεβάσει τους τόνους στον β’ γύρο.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ

Δεύτερος γύρος εκλογών και στην Πάτρα. Ο υποψήφιος με το ΚΚΕ, νυν δήμαρχος Κώστας Πελετίδης δεν κατάφερε να κερδίσει από την πρώτη Κυριακή και συγκέντρωσε ποσοστό 39,95%. Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι κατάφερε να διατηρήσει τα ίδια περίπου ποσοστά που είχε καταγράψει το 2019, όταν είχε πάρει 40,60%. Η μεγάλη ανατροπή στον τρίτο μεγαλύτερο Δήμο της χώρας είναι ότι στον δεύτερο γύρο περνά ο προερχόμενος από τη ΝΔ Κωνσταντίνος Σβόλης με ποσοστό 25,57%.

Οι μεγάλες μάχες στις Περιφέρειες

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο «γαλάζιος» υποψήφιος, Δημήτρης Πτωχός πήρε το 42,61% έναντι 31,86% του Πέτρου Τατούλη. Ο Δημήτρης Πτωχός έχει στο πλευρό του όλους τους βουλευτές της ΝΔ που εκλέγονται στην Πελοπόννησο και τα δυνατά του χαρτιά λένε τοπικά στελέχη σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», είναι όλοι οι νομοί πλην της Αρκαδίας, από όπου κατάγεται ο Πέτρος Τατούλης. Το ζητούμενο για τον β’ γύρο είναι η προσέλκυση των ψηφοφόρων που επέλεξαν τον Δημήτρη Κουτσούλη υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ αλλά και τους ψηφοφόρους των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, στο επιτελείο του Χρήστου Μέτιου είναι πεπεισμένοι ότι έχουν μια δυναμική για άνετη επικράτηση την επόμενη Κυριακή. Αισιοδοξία εκπέμπει και το «στρατόπεδο» του Χριστόδουλου Τοψίδη που συγκέντρωσε 35,34% έναντι 42,3% του κ. Μέτιου και εκτιμούν ότι είναι εφικτή μια ολική ανατροπή στον επόμενο γύρο.

Στην Θεσσαλία ο υποψήφιος της ΝΔ, Κώστας Αγοραστός με ποσοστό 41,37% στον πρώτο γύρο έχε να αντιμετωπίζει τον Δημήτρη Κουρέτα που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ και συγκέντρωσε 34,11%. Ο κ. Αγοραστός, ο οποίος έχει βρεθεί στο στόχαστρο λόγω των πλημμύρων, ποντάρει στην υποψήφια «αντάρτισσα» της ΝΔ, Ελευθερία Τζανακούλη, η οποία έλαβε σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες με το επιχείρημα να μην περάσει η Περιφέρεια στα χέρια των ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ. Κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ που έφεραν στην 3η θέση τον Αναστάσιο Τσιαπλέ με ποσοστό 12,7%.

Οι άλλες μεγάλες μάχες θα δοθούν στα Ιόνια Νησιά ανάμεσα στην Ρόδη Κράτσα που έχει το χρίσμα της ΝΔ και πήρε ποσοστό 27,4% και τον «γαλάζιο» αντάρτη Ιωάννη Τρεπεκλή που πήρε ποσοστό 32,5%, στο Βόρειο Αιγαίο ανάμεσα στον Αλκιβιάδη Στεφανή και του κ. Μουτζούρη και στην Δυτική Μακεδονία ανάμεσα στον Γιώργο Αμανατίδη που συγκέντρωσε 35,54% και τον Γιώργο Κασαπίδα που πήρε 34,23%.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ