Αυτοδιοικητικές εκλογές: Η αποτίμηση των αποτελεσμάτων στα επιτελεία των κομμάτων – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Σχεδόν αλώβητη και σε κάποιες περιπτώσεις ενισχυμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σχολιαστών του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1, με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Στις δύο μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας, της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε από την πρώτη Κυριακή και με ποσοστά αρκετά μεγαλύτερα των εθνικών εκλογών. Μάλιστα στην Αττική η νίκη Χαρδαλιά ήταν και προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού γιατί ή υποψηφιότητά του αποφασίστηκε μόλις τον Ιούλιο και ο χρόνος μπορεί και να μην ήταν επαρκής.

Η Νέα Δημοκρατία από το 2019 και μετά κερδίζει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Αυτό επιτυγχάνεται διότι προφανώς, παρά τις ολιγωρίες στην αντιμετώπιση δυσχερών καταστάσεων, όπως οι θεομηνίες, οι πολίτες εκτιμούν ότι ο Μητσοτάκης είναι ο καλύτερος διαχειριστής. Ένας άλλος λόγος είναι ότι δεν υπάρχει κάτι «απέναντι» , με την έννοια ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πείσει ούτε το ΠΑΣΟΚ.
Στις περιοχές όπου υπάρχει αναμέτρηση μεταξύ υποψηφίων της ΝΔ και ανταρτών του κυβερνώντος κόμματος, η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρόκειται για μια αντιπολίτευση από «μέσα», η οποία εκτονώνει την δυσαρέσκεια, χωρίς να επιτρέπει στους ψηφοφόρους να περάσουν σε άλλος πολιτικούς χώρους, στους «απέναντι» ούτε καν στους αναποφάσιστους. Άρα οι αντάρτες μάλλον καλό κάνουν στην Νέα Δημοκρατία παρά κακό.

Από την άλλη πλευρά, στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ξεκάθαρο ότι η περιπέτεια της εκλογής νέου ηγέτη έχει αφήσει ένα αποτύπωμα. Μπορεί να μην έχει κύρια ευθύνη ο νέος πρόεδρος προσωπικά, ωστόσο οι επιλογές που έγιναν και το γενικότερο κλίμα είναι σε βάρος του νέου προέδρου. Ο κ. Κασσελάκης θα πρέπει να διορθώσει τα πράγματα, διαφορετικά το αποτύπωμα στην επόμενη αναμέτρηση που είναι οι ευρωεκλογές, θα είναι εξίσου αρνητικό.

Σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ, τα κέρδη του είναι μάλλον χαμηλά, γύρω στο 2%. Στην Αθήνα πήρε 1,5% περισσότερο σε σχέση με το 2019, ποσοστό που δεν είναι για πανηγυρισμούς.

Το πιο ανησυχητικό για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι ότι όπου κατέβηκαν μαζί πήραν χαμηλά ποσοστά. Στην Αττική -8%, στην Κεντρική Μακεδονία πήραν τα ίδια ποσοστά, στην Δυτική Ελλάδα έχασαν 19%, Στην Θεσσαλία ο Αγοραστός έχασε 14 μονάδες, αλλά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πήραν μόνο 3,5% περισσότερο. Ο χώρος της αντιπολίτευσης, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, έχει σοβαρά προβλήματα, με πολλά στελέχη να αισθάνονται εγκλωβισμένα, ωστόσο δύσκολα θα φύγουν βουλευτές μέχρι τις ευρωεκλογές.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ