Τα γαλάζια Rafale: Οι Έλληνες πιλότοι εκπαιδεύονται στην «γαλλική Σάρισα»

Του Χρήστου Μαζανίτη

Στη βάση του Μερινιάκ, στην Γαλλία, στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault Aviation βρίσκονται οι Έλληνες πιλότοι, που εκπαιδεύονται πάνω στον νέο τύπο μαχητικού, που αποκτά η Πολεμική Αεροπορία.

Όπως έχουμε γράψει ήδη στο enikos.gr μετά την παράδοση του πρώτου μαχητικού στις 21 Ιουλίου, στην αεροπορική βάση Ιστρ της νότιας Γαλλίας, για τους επόμενους πέντε θα παραδίδεται και από ένα μαχητικό στην Πολεμική Αεροπορία. Ταυτόχρονα, θα αυξάνει ο αριθμός των Ελλήνων πιλότων και τεχνικών που θα βρίσκονται στη γαλλική πόλη για εκπαίδευση πάνω στον νέο τύπο του δικινητήριου μαχητικού.

Την ίδια περίοδο, στην 114 ΠΜ τρέχουν με εντατικούς ρυθμούς για την προετοιμασία των υποδομών, ώστε όλα τα είναι έτοιμα για την υποδοχή του νέου τύπου αεροσκάφους. Αλλάζουν πολλά, κυρίως σε ό,τι αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα, την συντήρηση, τα logistics, αλλά και την οργάνωση της 332 Μοίρας, στο δυναμικό της οποίας θα ενταχθούν.

Η κατασκευάστρια εταιρεία Dassault, τιμώντας την διαχρονική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας, στον τομέα των πολεμικών αεροσκαφών, έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο – αφιέρωμα για την «γαλλική» παράδοση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και εικόνες από την εκπαίδευση των Ελλήνων στον νέο τύπο μαχητικού 4+ γενιάς.

Το βίντεο ξεκινά με την ανασκόπηση από το πρώτο γαλλικής κατασκευής μαχητικό που προσγειώθηκε στην «φωλιά των Γάλλων» στην Τανάγρα, το 1974. Πρόκειται για το Mirage F1. Αμέσως μετά ακολουθεί το 1985 και η χαρακτηριζόμενη ως «αγορά του αιώνα», με τα πρώτα Mirage 2000, για να φτάσουμε στο 2000 και την απόκτηση των Mirage 2000-5 Mk2.

To βίντεο – αφιέρωμα καταλήγει με τους Έλληνες πιλότους να εκπαιδεύονται πάνω στα Rafale F3-R, που θα αποτελέσουν στην «Σάρισα της Πολεμικής Αεροπορίας».

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά η Ελλάδα θα καταβάλει το ποσό των 2,32 δισ. ευρώ για την προμήθεια 12 μεταχειρισμένων και έξι καινούριων αεροσκαφών, εκ των οποίων τα 1,92 δισ. είναι για τα Rafale και τα 400 για τα νέα όπλα που θα φέρουν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ