Χρυσοχοΐδης: Ελεύθεροι με τον νόμο Παρασκευόπουλου 117 κακοποιοί – ΒΙΝΤΕΟ

Ειδική αναφορά στον νόμο Παρασκευόπουλου έκανε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από το βήμα της Βουλής κλείνοντας την ομιλία του. Απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε “είσαστε ακόμα περήφανοι για τον νόμο Παρασκευόπουλου. Κοντεύουμε να μάθουμε τους κλέφτες με τα μικρά τους ονόματα”.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά ότι “σε 117 προφυλακισθέντες κατά τα έτη 2018-2020, στις 12/1/2021, ημερομηνία κατά την οποία διεξήχθη έλεγχος στις βάσεις δεδομένων, οι 51 (ποσοστό 43,45%) είχαν αποφυλακισθεί στην απόλυτη πλειοψηφία τους επειδή η προσωρινή τους κράτηση είχε αντικατασταθεί με περιοριστικούς όρους ή οι ποινές τους είχαν συγχωνευθεί ή λόγω του Νόμου Παρασκευόπουλου ή ακόμα σε δύο περιπτώσεις λόγω του ότι παρήλθε το ανώτατο όριο προφυλάκισης χωρίς να έχει προσδιορισθεί η ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης σε πρώτο βαθμό. Εμείς λοιπόν αυτά μελετάμε, ψάχνουμε, προσπαθούμε να αλλάξουμε. Αν σας πονάει η ανακύκλωση της εγκληματικότητας, αν σας ενδιαφέρει η μάχη κατά της εγκληματικότητας, αν συμφωνείτε ότι χρειάζεται εγρήγορση για το οργανωμένο έγκλημα, είμαστε εδώ, υπάρχει χώρος συνεννόησης. Τα υπόλοιπα που μας λέτε είναι έπεα πτερόεντα ασυγχώρητης επιπολαιότητας και μηδενικής κοινωνικής ευαισθησίας.”.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε και στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση ότι ασχολείται με τα Πανεπιστήμια και τις ΟΠΠΙ και παραμελεί την εγκληματικότητα.

“Φοβάμαι ότι με σπουδή εγκλωβίζεσθε σε σύνθημα αμφιθεάτρου. Και να σας δώσω τα στοιχεία για να κρίνετε: Στις 100 εργατοώρες της αστυνομίας σε ένα τυπικό μήνα με 700 συναθροίσεις στην Αθήνα , οι 4.6 εργατοώρες αφιερώνονται στις συναθροίσεις, οι 67.4 στην αστυνόμευση και το έγκλημα, ενώ οι υπόλοιπες 28 σε διοίκηση και φύλαξη ευπαθών στόχων Επαναλαμβάνω : 67.4 σε περιπολίες όλη τη μέρα, σε εμφανή αστυνόμευση στις γειτονιές, σε καταδιώξεις και συλλήψεις κακοποιών. Και 4.6 ώρες για να περιφρουρηθεί το δικαίωμα διαμαρτυρίας σε 700 συναθροίσεις το μήνα, κάτι περισσότερο από 23 τη μέρα. Προκύπτει λοιπόν αβίαστα ότι ο πολιτικός σας ισχυρισμός δεν τεκμηριώνεται. Καταρρίπτεται από την πραγματικότητα του αστυνομικού έργου.

Παρεμπιπτόντως τα στοιχεία του αστυνομικού έργου δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα αναλυτικά. Καλό θα ήταν να τα μελετάτε πριν καταλήξετε σε συμπεράσματα. Συνοψίζω λοιπόν κυρίες και κύριοι βουλευτές σε σχέση με τα επιχειρήματα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης..

Η εγκληματικότητα μειώνεται από 10 έως 40% ανά περίπτωση. Αυξάνεται μόνο σε παραχαράξεις, πλαστά χαρτονομίσματα και απάτες στα σπίτια λόγω πανδημίας.

Η Αστυνομία ασχολείται στο 70% του χρόνου και των δυνάμεών της με το έγκλημα, όχι με τα Πανεπιστήμια τους νέους και τις συναθροίσεις. Η εγκληματοφοβία αυξήθηκε για λόγους συγκεκριμένους και συγκυριακούς. Αν λοιπόν θέλουμε σοβαρή συζήτηση για την ασφάλεια και την προστασία αυτή είναι η κατάσταση, αυτή είναι η βάση συζήτησης”.

“Έχουμε σοβαρά θέματα να επιλύσουμε”

“Το πιο επικίνδυνο είναι, το οργανωμένο έγκλημα. Δεν πρόκειται για 5 συμμορίες μπράβων της νύχτας που αλληλοσκοτώνονται κατά διαστήματα. Σιγά σιγά αυτή η κατηγορία εγκλήματος παίρνει χαρακτηριστικά οργάνωσης με ιεραρχία, σχεδιασμό και πολύ χρήμα. Και σε ορισμένους τομείς διεθνοποιείται, γεγονός που αυξάνει εκθετικά τους κινδύνους. Γι’ αυτό πήγα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με στοιχεία για την εξέλιξη και διάρθρωση του εγκλήματος. Χρειάζεται συντονισμός υπηρεσιών και οριζόντιες συνεργασίες στο Κράτος για να σταματήσει η διόγκωση του φαινομένου Η Αστυνομία έχει ήδη αναδιοργανώσει τα δικά της σχέδια. Δεν κοιτάμε τις δολοφονίες ως θεατές, ούτε διαπιστώνουμε ως αναλυτές την περιοδικότητα του φαινομένου. Ανησυχούμε ιδιαίτερα , επιθυμούμε τον συντονισμό αλλά παράλληλα ανασυντάσσουμε τις δυνάμεις και αρχίσαμε ήδη τις δικές μας ενέργειες και δράσεις. Τα πολλά λόγια περιττεύουν θα κριθούμε σύντομα από αποτελέσματα. Η πανδημία αναποδογύρισε την κοινωνία και υποχρέωσε την αστυνομία να αστυνομεύει τους πολίτες. Έπρεπε και το κάναμε. Με φθορά και κόπο” τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης και προσέθεσε:

“Βγαίνοντας από αυτό τον εφιάλτη θα έχουμε, όπως σε όλο τον κόσμο, νέα φαινόμενα να αντιμετωπίσουμε. Νέες μορφές εγκληματικότητας και έξαρση στις ψηφιακές μορφές. Ήδη για τον σκοπό αυτό από αρχές Μαΐου και μέχρι τέλος Ιουνίου στην Αθήνα εκπαιδεύεται και προετοιμάζεται το σύνολο των επιχειρησιακών μονάδων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, περισσότεροι από 7000 ένστολοι. Προνοούμε, έχουμε σχέδιο και προχωράμε. Τα στοιχεία μας επιβεβαιώνουν. Αλλά δεν υπάρχει εύκολο έργο, δεν στεκόμαστε στις επιτυχίες. Όσο η κανονικότητα θα επανέρχεται τόσο θα έχουμε νέες προκλήσεις , αυξημένες απαιτήσεις των πολιτών και δικαιολογημένες ενστάσεις στο κάθε παραπάτημα. Για την κυβέρνηση η ασφάλεια των πολιτών δεν είναι προεκλογικό αφήγημα, ούτε ευκαιριακή δημαγωγία. Είναι θεμελιακό δικαίωμα των πολιτών, χωρίς αυτό κανονική ζωή δεν υπάρχει”.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υποστήριξε επίσης ότι “μέχρι σήμερα περισσότερες από 6 φορές η αντιπολίτευση μας εγκάλεσε για αστυνομοκρατία, αυθαιρεσία, περιορισμό συνταγματικών δικαιωμάτων , υπέρμετρη βία, κατάργηση πανεπιστημιακών ελευθεριών. Κάθε φορά οι ισχυρισμοί κατέπεσαν στην πράξη, αποδείχθηκαν έωλα συνθήματα άλλων εποχών ή άτοπες γενικεύσεις μεμονωμένων περιστατικών. Δεν επεκτείνομαι γιατί θέλω να χαιρετήσω και πάλι το γεγονός ότι στα δύο χρόνια διακυβέρνησης είναι η πρώτη συζήτηση για την εγκληματικότητα. Επιτέλους!!!! Επιτέλους αναγνωρίζεται ότι οι άνθρωποι που ανησυχούν για την ασφάλειά τους δεν είναι κυρ Παντελήδες, μικροαστοί και συντηρητικοί, όπως άκαρδα και άστοχα χαρακτηρίζονταν από την αξιωματική αντιπολίτευση. Κύριοι της αντιπολίτευσης, κάνατε όντως ένα βήμα μπροστά, αλλά και πάλι δύο πίσω με τις παρεμβάσεις σας. Δεν κάνει νόημα, δεν βγαίνει άκρη στα όσα λέτε. Πριν λίγους μήνες διαδηλώνατε με πανό «έξω οι μπάτσοι από τοις γειτονιές». Τώρα τι ακριβώς λέτε; Έξω οι κλέφτες από τις γειτονιές; Αποφασίστε και πείτε μας. Μας ζητήσατε να διαλύσουμε τη «Δράση». Υποσχεθήκατε μάλιστα να τη διαλύσετε εσείς , εάν επανέλθετε στη διακυβέρνηση. Να πάτε λοιπόν στις εγκληματογόνες περιοχές της Αθήνας και της Αττικής, να τα πείτε αυτά στους πολίτες. Που καθημερινά βλέπουν τη «Δράση», να περιπολεί και πολλές φορές να καταδιώκει και να συλλαμβάνει σκληρούς κακοποιούς. Επανέρχομαι στις γειτονιές με στοιχεία σύγκρισης πενταμήνου”.

Τα στοιχεία που έδωσε

Στο 5μηνο 2021 σε σχέση με αντίστοιχο διάστημα 2020 στην Αθήνα.

Ληστείες : μείωση 35%,

Κλοπές: μείωση 21%,

Κλοπές οχημάτων: μείωση 10%.

Και να σημειωθεί, όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης πως τα στοιχεία του 2020 ήταν ήδη μειωμένα, λόγω καθολικού αυστηρού lockdownΑπριλίου Μαΐου. Για το ίδιο διάστημα πιο αναλυτικά.

Σε Εξάρχεια, Αγ. Παντελεήμονα, Κολωνό ,Κυψέλη, Ομόνοια, Πατήσια, Σύνταγμα, Ακρόπολη μείωση στις κλοπές 37%, και στις ληστείες 17%.

Ειδική μέριμνα για το κέντρο της Αθήνας :

33.000 περιπολίες σε 16 μήνες, έλεγχοι σε 241.500 άτομα,

35.700 προσαγωγές, 3711 συλλήψεις.

Στα Εξάρχεια : Μόνο οι ΟΠΚΕ κάνουν 130 ελέγχους την ημέρα .

Τεράστιες διεθνούς εμβέλειας επιτυχίες στα ναρκωτικά και τσιγάρα:

περισσότεροι από 2,5 τόνοι ινδικής κάνναβης, 1 τόνος και 215 κιλά κοκαΐνης, 128 τόνοι και 720 κιλά καπνών.

Εκκενώσεις και σφραγίσεις 137 κτηρίων «υγειονομικές βόμβες» στην Αθήνα, όπου διέμεναν σε άθλιες συνθήκες αλλοδαποί, ενώ αποτελούσαν και πυρήνες εγκληματικότητας.

“Έχουμε προσθέσει 1680 νέους αστυνομικούς στις καθημερινές περιπολίες. Κάθε μέρα γίνονται 1500 έλεγχοι στην Αθήνα, κάθε μέρα 8.000 ελεγχόμενα άτομα” είπε ακόμη ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Eπίθεση Σπίρτζη στην κυβέρνησηΣκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη άσκησε ο Χρήστος Σπίρτζης, τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης «Ολέθρια κυβερνητική πολιτική στο σωφρονιστικό σύστημα».

“Οι συνάδελφοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέπτυξαν τις ολέθριες συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στο κατ΄ ευφημισμό πλέον σωφρονιστικό σύστημα. Το σύστημα που έχουμε πλέον είναι ένα τιμωρητικό σύστημα. Για το προσωπικό και την αναξιοκρατία που υπάρχει δεν πήραμε κ. Οικονόμου κάποια απάντηση. Με ποιο τρόπο αλλάξατε τους υπεύθυνους στα σωφρονιστικά καταστήματα, ποια είναι τα κριτήρια; Γνωρίζουμε την πλήρη εγκατάλειψη που έχετε αφήσει το προσωπικό της αστυνομίας και των σωφρονιστικών συστημάτων. Και σε εξοπλισμό και σε όσα εργαζόμενοι που είναι σε κλειστές δομές και στη πρώτη γραμμή της μάχης ιδιαίτερα τώρα στη μάχη της πανδημίας έχουν. Δεν τους καλύπτετε ούτε τα self-test” είπε ο κ. Σπίρτζης.

Για τις καταγγελίες κατά της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου, ανέφερε:  “Ακούστε μερικές εταιρείες που συστήθηκαν για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες, 14 είναι. Η μία συστήθηκε χωρίς να διαθέτει γραφεία και υπαλλήλους μόλις της ζητήθηκε προσφορά. Δεν είχε καμία άλλη εμπορική δραστηριότητα. Η άλλη συστήθηκε μόλις δύο μήνες πριν την ανάθεση, δε διέθετε επίσης γραφεία και υπαλλήλους, δεν είχε οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα μέχρι τη συγκεκριμένη ανάθεση από την γενική γραμματεία αντεγκληματικής πολιτικής. Τέσσερις εταιρείες τροποποίησαν το καταστατικό τους λίγες ημέρες πριν από τις κατά περίπτωση αναθέσεις της γενικής γραμματείας. 4 εταιρείες δεν είχαν οποιαδήποτε δραστηριότητα στον εν λόγω τομέα καθώς ασχολούνταν κατά κύριο επάγγελμα με εντελώς άσχετα αντικείμενα όπως η πώληση αμορτισέρ αυτοκινήτων, εποχικά και χριστουγεννιάτικα είδη, παντοπωλείο, οικιακός εξοπλισμός. Μια εταιρεία δεν είχε απολύτως προγενέστερη ή μεταγενέστερη συμμετοχή σε οποιαδήποτε διαδικασία προμηθειών του δημοσίου με ομοιογενή αγαθά. 3 εταιρείες εμφανίζονταν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα με τις αναθέσεις να προσφέρουν είτε στις ιστοσελίδες τους, είτε ως συμμετέχουσες σε άλλους διαγωνισμούς τα είδη σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Και ρωτάμε: θα πάρουμε για αυτά μια απάντηση; Θα πάρουμε απάντηση γιατί θεσμοθετήσατε με άλλοθι την πανδημία ενώ προβλέπεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ υπήρχε στην εθνική νομοθεσία, που είχαν εναρμονιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ, οι διατάξεις για τέτοιες καταστάσεις, γιατί παρακάμψατε το ελεγκτικό συνέδριο, την ΕΑΑΔΗΣΥ, όλες τις ανεξάρτητες αρχές;”

Για το πρόγραμμα επανένταξης και τη δράση οργανωμένου εγκλήματος εντός των φυλακών, είπε: “Δεν αναζητάτε των σωφρονισμό και την επανένταξη. Εμείς στις φυλακές Αυλώνα κοιτούσαμε πώς θα μπορέσουμε να εμπλουτίσουμε το πρόγραμμα σπουδών των εγκλείστων. Μπαίνουν οι άνθρωποι για ληστείες και βγαίνουν με διδακτορικό στις δολοφονίες και στο εμπόριο ναρκωτικών. Τα ΜΜΕ, οι αστυνομικοί, όλοι γνωρίζουν και λένε ότι τα τελευταία χρόνια τα σωφρονιστικά καταστήματα είναι γεμάτα ναρκωτικά. Πόσοι έλεγχοι έγιναν; Γιατί σταμάτησαν οι έλεγχοι από την εξωτερική φρουρά; Λένε ότι τα περισσότερα συμβόλαια θανάτου οργανώνονται μέσα από τις φυλακές. Τι κάνουν οι υπηρεσίες σας; Τι ακριβώς έχετε κάνει με τους υπερκοριούς; Και αυτό outsourcing; Για τον νέο που ξυλοκοπήθηκε απρόκλητα στη Ν. Σμύρνη ξέρατε τα πάντα, με ποιους έκανε παρέα που σύχναζε, τι έτρωγε για μεσημεριανό και είχαν non paper οι βουλευτές σας. Τι γίνεται με τα προσωπικά δεδομένα συγκεκριμένων ανθρώπων;”:

Για τα όσα έλεγε πριν και μετά τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία σε σχέση με την ασφάλεια του πολίτη και τις φυλακές: “Θα μπορούσαμε να μην μιλήσουμε σήμερα, απλώς να δείχνουμε τα βιντεάκια όσων λέγατε εσείς πριν και λίγο μετά τις εκλογές για τις φυλακές και γενικά για την ασφάλεια του πολίτη. 17/0/2017, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε, ο πολιτεία πρέπει να εγγυάται την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια του πολίτη… σαν κυβέρνηση θα αποκαταστήσουμε το αίσθημα ασφάλειας… Αμέσως μετά τις εκλογές: οι Έλληνες θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς… λύσαμε τα χέρια της αστυνομίας…”

“Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη είτε από πολιτική σκοπιμότητα είτε από δογματισμό ταύτισε την εγκληματικότητα με την αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών ζητημάτων και εκφράσεων. Έβαλε στον ίδιο σάκο την βαρύνουσα εγκληματικότητα με τις διαδηλώσεις. Τους πρόσφυγες, μετανάστες και τις καταλήψεις που έκαναν με τις ληστείες και την παραβατικότητα των μέρους της νέας γενιάς. Όλα μαζί. Ταύτισε τα επεισόδια που συνέβαιναν χρόνια σε 2 δρόμους των Εξαρχείων στην επέτειο του πολυτεχνείου με την ασφάλεια του πολίτη. Η ΝΔ αντιμετώπισε την διαφορετική αντίληψη όλου του προοδευτικού κόσμου σε αυτά τα θέματα, στο πλαίσιο μιας γκεμπελίστικης προπαγάνδας και έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέχεται την παραβατικότητα ακόμα και την τρομοκρατία. Βάλατε και τις ενώσεις ειδικών φρουρών να βρίζουν τον πρώην πρωθυπουργό και εμένα και το Γ. Ραγκούση για τον Κουφοντίνα. Αυτή η ισοπεδωτική αντίληψη έχει και σκοπιμότητα και στρατηγικό σχέδιο. Όπως είχε πει ο Κ. Μητσοτάκης και στελέχη σας, δεν θέλατε να νικήσετε το ΣΥΡΙΖΑ για αυτά που έκανε αλλά για αυτά που πιστεύει. Αυτή είναι η βάση της φασίζουσας λογικής” είπε ο κ. Σπίρτζης.

Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις ειδικών φρουρών και την πανεπιστημιακή αστυνομία, τόνισε:  “Δεν θα πω κάτι για τις διαδικασίες προσλήψεων 3.500 ειδικών φρουρών, στις υπηρεσίες που έχετε φτιάξει στη λογική της καταστολής και την υποστελέχωση άλλων πολύ σημαντικών όμως. Οι προσλήψεις όμως 3.500 ειδικών φρουρών είναι εκτός πανελλαδικών και ΑΣΕΠ και ενώ είναι ακόμα κλειστά τα πανεπιστήμια. Και μάλιστα η προκήρυξη έρχεται τη μέρα που έχουμε 2 δολοφονίες και 2 απόπειρες απαγωγής κοριτσιών. Ανακοινώθηκαν μάλιστα εκπληκτικά κριτήρια για την πανεπιστημιακή αστυνομία να μην έχει τατουάζ, να είναι 1,70 να έχει υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις. Είναι προαπαιτούμενο η πανεπιστημιακή αστυνομία για να ανοίξουν τα πανεπιστήμια; Γιατί δεν είναι ανοικτά; Γιατί την φοβάστε και θέλετε να την χειραγωγήσετε;”

Για τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος, τόνισε: “Την ίδια στιγμή το οργανωμένο έγκλημα δρα ανενόχλητο και μέσα και έξω από τις φυλακές. Δεν θα μιλήσω για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Καραιβάζ και για κάθε δολοφονία που διασύρει τη χώρα διεθνώς. Θα πω ένα πράγμα: το μόνο που έχετε σαν απολογισμό δύο χρόνων είναι ο φόβος και η ανασφάλεια του πολίτη για την ίδια του τη ζωή, για την άσκηση των δημοκρατικών του δικαιωμάτων και είναι και ο παντελής διασυρμός της χώρας μας κάθε εβδομάδα, σε κάθε περιστατικό απρόκλητης αστυνομικής βίας, σε κάθε ριπή, σε κάθε δολοφονία.

Δώσατε μια συνέντευξη και μιλήσατε-και κάτι θα ξέρετε-για τον κίνδυνο το οργανωμένο έγκλημα να επηρεάσει τη λειτουργία των θεσμών. Ποιων θεσμών; Ρωτάμε διότι η γνώμη μου είναι ότι αν αφήσουμε σε αυτό το επίπεδο να υπάρχουν τέτοιες αιχμές για τους θεσμούς της χώρας αυτό συμβάλλει περισσότερο στην καλλιέργεια φόβου και ανασφάλειας του πολίτη και υποβάθμιση της δημοκρατίας μας. Και όταν το λέει ο αρμόδιος υπουργός πρέπει να κατονομάζει κιόλας: ποιοι θεσμοί και ποιοι υπηρετούν αυτούς τους θεσμούς και που είναι. Είναι στο πολιτικό σύστημα, στην αστυνομία, στη δικαιοσύνη, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς; Ποιοι θεσμοί και ποιοι που υπηρετούν σε αυτούς;” 

“Τo μόνο οργανωμένο που υπάρχει τόσους μήνες με το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη, το μόνο που έχετε αφήσει όρθιο για να είναι οργανωμένο είναι το έγκλημα. Και παρακαλούμε να ανατρέψετε αυτή τη πολιτική σας και αυτή τη γραμμή” κατέληξε ο κ. Σπίρτζης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ