Βορίδης: Ζήτησε διακομματική στήριξη στην τροπολογία για τη Χρυσή Αυγή – Τι είπε ο Ραγκούσης

Να στηρίξουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις την τροπολογία που απαγορεύει σε καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής να κατέχουν επιτελικές θέσεις σε κόμματα ζήτησε ο Μάκης Βορίδης. Όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την “Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών”, “ενωμένο το κοινοβούλιο πρέπει να δείξει ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές, συμμετοχές και η ανάδειξη σε κομματικά αξιώματα ατόμων που έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό από τη Δικαιοσύνη και υποδύονται τους αρχηγούς κομμάτων, δεν είναι ανεκτές».

Σημείωσε, μάλιστα, ότι με βάση το Σύνταγμα, για την αποστέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, απαιτείται αμετάκλητη απόφαση της Δικαιοσύνης, κάτι που δεν υπάρχει σήμερα. Επομένως, πρόσθεσε, τα μόνα μέτρα που μπορεί να ληφθούν, στην παρούσα φάση, είναι διοικητικού χαρακτήρα και αφορούν σε περιορισμούς όχι στα πολιτικά δικαιώματα, αλλά στη λειτουργία των κομμάτων που συνέστησαν οι κατάδικοι. Ο κ. Βορίδης αποκάλυψε, επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι νέος σχηματισμός με επικεφαλής έγκλειστο στις φυλακές, υπέβαλε αίτημα να του εγκριθεί η έκδοση κουπονιών για τη χρηματοδότησή του.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, είπε ότι «εμείς όχι μόνο είμαστε θετικοί αλλά και επισπεύδοντες στο να αποστερήσουμε από τους εγκληματίες τη δυνατότητα να μπουν στη Βουλή».

Θετικά υποδέχθηκαν την τροπολογία οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης και της Ελληνικής Λύσης Κ. Χήττας. Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Ν. Καραθανασόπουλος ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας και τη διεξαγωγή μιας αναλυτικής συζήτησης για το θέμα, καθώς- όπως είπε- με βάση αυτή τη λογική μπορεί να διαμορφωθούν εκτρωματικές διατάξεις που οδηγήσουν σε περιστολή δικαιωμάτων.

Ραγκούσης: Ήμασταν επισπεύδοντες να υπάρξει αυτή η τροπολογία αλλά εσείς λέγατε “όχι”

Στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης τόνισε τα εξής: ” Δεν ξέρω τώρα ειλικρινά, αν γνωρίζετε κ. Βορίδη, τη συζήτηση που έγινε στο Κοινοβούλιο ακριβώς γι΄ αυτό το θέμα πριν από πότε βγήκε η απόφαση για τη Χρυσή Αυγή, Οκτώβριο του 2020, δηλαδή πριν από ελάχιστους μήνες ουσιαστικά . Ακριβώς αυτήν την πρόταση την επομένη της καταδίκης της Χρυσής Αυγής, ήρθαμε εδώ και καταθέσαμε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση. Και ακριβώς αυτήν την πρόταση ο προκάτοχός σας και δυστυχώς και όχι μόνος του, αλλά και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων έσπευσε να την καταγγείλει τότε, λέγοντας ότι για όλα φταίει ένας τρισκατάρατος Ποινικός Κώδικας και οι τροποποιήσεις που είχαν γίνει σ΄ αυτόν”.

Ο κ. Ραγκούσης συνέχισε λέγοντας ότι “του λέγαμε τότε, ότι η λύση είναι μία και είναι η τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 26 του 2012 που ορίζει την εκλογική νομοθεσία και ότι έτσι μπορούμε πράγματι να στερήσουμε τη δυνατότητα απ΄ αυτά τα εγκληματικά στοιχεία, να ξαναπαρελάσουν από την πολιτική ζωή του τόπου. Εμείς όχι απλώς είμαστε θετικοί, αλλά ήμασταν και επισπεύδοντες να υπάρξει αυτή η τροπολογία. Επί της ουσίας όμως, επειδή γίνεται και από εμάς μία συνεχή επεξεργασία των νομικών πλευρών, γιατί φαντάζομαι ότι κανείς από εδώ πέρα δεν θέλεικ. Πρόεδρε, στο τέλος να εμφανιστούν ή να εντοπιστούν κενά, επί της ουσίας λοιπόν οτιδήποτε παρατήρηση ή τροποποίηση θα την προτείνουμε στη συνέχεια της διαδικασίας. Αλλά ξαναλέω να έχουμε όλοι υπόψη μας ότι αυτός είναι ο δρόμος και ήταν λάθος η προσέγγιση, η αρχική η κυβερνητική, ότι δεν υπήρχε αυτός ο δρόμος, για να είναι ειλικρινής, Ο κ. Λιβάνιος μόνο το είχε παραδεχτεί τότε, ερχόμενος σε αντίθεση με τον κ. Θεοδωρικάκο, Και ιδού τα αποτελέσματα, να προχωρήσει η ψήφιση, να κλείσει ο δρόμος σ΄αυτά τα εγκληματικά στοιχεία”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ