Κορονοϊός – Νέο εμβόλιο για τις μεταλλάξεις

Της Αιμιλίας Σταθάκου,

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία την εμφάνιση των νέων στελεχών του SARS-CoV-2 και προειδοποιεί για τον κίνδυνο εμφάνισης ενός τέταρτου σφοδρού επιδημικού κύματος, από μεταλλαγμένα στελέχη, ανθεκτικά στον εμβολιασμό και στη φυσική ανοσία. Για τον λόγο αυτό, στα ερευνητικά κέντρα ανά τον κόσμο γίνεται αγώνας δρόμου για την παρασκευή εμβολίων και φαρμάκων που θα είναι αποτελεσματικά απέναντι στις μεταλλάξεις του ιού. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή

Επιτροπή υπέγραψε σύμβαση με τις φαρμακευτικές εταιρείες BioNTech και Pfizer, για την αγορά νέου εμβολίου που ετοιμάζεται, προσαρμοσμένου στις παραλλαγές του SARS-CoV-2. Σύμφωνα με στελέχη των εταιρειών, το νέο αυτό εμβόλιο θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο ως ενισχυτική δόση σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί, εννέα μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Στη χώρα μας, η τελευταία έκθεση του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης δείχνει ότι οι πιο συχνές μεταλλάξεις που έχουν ταυτοποιηθεί είναι η βρετανική Β.1.1.7 (61,39%), η B.1.1.318 ( 6,44%) και η αφρικανική B.1.351 (0,57%). Ελάχιστα περιστατικά της ινδικής μετάλλαξης ταυτοποιήθηκαν σε ταξιδιώτες και απομονώθηκαν.

Ο Θάνος Δημόπουλος, καθηγητής Θεραπευτικής Αιματολογίας-Ογκολογίας και πρύτανης του ΕΚΠΑ, εξηγεί ότι τα υπάρχοντα εμβόλια και οι θεραπευτικές παρεμβάσεις με μονοκλωνικά αντισώματα αναπτύχθηκαν εναντίον του αρχικού στελέχους του ιού SARS-CoV-2 (στέλεχος άγριου τύπου) που εμφανίστηκε το 2019. «Η ανίχνευση των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού, όπως είναι η B.1.1.7 στη Βρετανία και η B.1.351 στη Νότια Αφρική, προκαλεί ανησυχία λόγω των πολλαπλών μεταλλάξεων που φέρουν τα στελέχη στην πρωτεΐνη-ακίδα (spikeprotein, SP). Για τον λόγο αυτό, η μετάδοση του SARS-CoV-2 είναι ακόμη ανεξέλεγκτη σε πολλά μέρη του κόσμου και ο έλεγχός της είναι πιο δύσκολος σε περιοχές όπου επικρατεί το στέλεχος Β.1.1.7, το οποίο χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερο δυναμικό διασποράς και μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 94 χώρες», τονίζει ο Θ. Δημόπουλος. Το ανησυχητικό, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι ότι οι πρώτες μελέτες δείχνουν πως οι μεταλλάξεις του στελέχους Β.1.1.7 μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Μάλιστα, μια νέα μετάλλαξη στην πρωτεΐνη-ακίδα, η μετάλλαξη Ε484Κ στο στέλεχος Β.1.1.7, οδήγησε στην ανάπτυξη ενός νέου στελέχους. Αυτό δημιουργεί μεγάλη ανησυχία, διότι φαίνεται ότι οδηγεί σε μια πιο σημαντική μείωση της αποτελεσματικότητας του τρέχοντος εμβολίου της Pfizer-BioNTech, καθώς και των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατη μελέτη, το στέλεχος Β.1.1.7 αποτελεί πιθανή απειλή για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ