• Μητσοτάκης: Οι ειδικοί θα μας πουν τι μπορούμε να κάνουμε το Πάσχα

  8:36 μμ, Τετάρτη 07 Απρ 2021 8:36 μμ, Τετάρτη 07 Απρ 2021

  Απέφυγε να πει τι θα ισχύσει το Πάσχα με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο Star.

  «Οι ειδικοί θα μας πουν τι μπορούμε να κάνουμε για το Πάσχα, ακόμα είναι πολύ νωρίς. Έχουμε κατά κανόνα ακούσει τους ειδικούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία πολιτική απόφαση για το θέμα.

  «Δεν θα υποκαταστήσω τον ρόλο των ειδικών. Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω ακόμα. Δεν θα υπάρξει πάντως πολιτική απόφαση», είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

  Τι είπε για τα σχολεία και τα self test ο Πρωθυπουργός

  Στο ενδεχόμενο να ανοίξουν και άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης αναφέρθηκε στη συνέντευξή του στο Star ο Πρωθυπουργός. «Δεν θα κάνω καμία μεσοπρόσθεσμη πρόβλεψη για το τι θα συμβεί στο μέλλον», είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Διότι ο ιός αυτός μας έχει εκπλήξει αρκετές φορές και μας ανάγκασε να αναπροσαρμόσουμε τη στρατηγική μας σε δεδομένα που εξελίσσονται διαρκώς. Βρισκόμαστε στη μέση μιας φουρτούνας και ο καλός καπετάνιος δεν κρατάει ποτέ σταθερό το καράβι σε μια φουρτούνα, πρέπει να προσαρμόζει την πορεία του σκάφους».

  «Θεωρώ θετικό γεγονός ότι οι λοιμωξιολόγοι έδωσαν το "πράσινο" φως στο άνοιγμα των Λυκείων και αυτό κατέστη εφικτό, διότι η Κυβέρνηση με ταχύτατους ρυθμούς κινήθηκε και προμηθεύει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς σε πρώτη φάση με δωρεάν self test», επισήμανε για να σπεύσει εν συνεχεία να πει πως «πολύ σύντομα εντός 10 ημέρων από τη στιγμή που θα έρθουν τα υπόλοιπα self tests, θα μπορέσουμε να τα διαθέσουμε και στον ευρύτερο πληθυσμό» ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως «οι εργαζόμενοι θα έχουν προτεραιότητα που είναι η δεύτερη κατηγορία μεγάλου ενδιαφέροντος».

  «Οι μεγάλες προσπάθειες για να πετύχουν θα αντιμετωπίσουμε και μικρές δυσκολίες», επεσήμανε ο πρωθυπουργός σχετικά με τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν από τους φαρμακοποιούς αναφορικά με τις συσκευασίες των self tests.

  «Θα διακινδυνεύσω μία πρόβλεψη, η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα»

  Στο θέμα της εστίασης ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως πιθανότερο είναι να ανοίξει μετά το Πάσχα σε εξωτερικούς χώρους.

  «Να το πούμε με απλά λόγια. Κατ’ αρχάς είναι πολύ καλύτερο να είμαστε έξω από μέσα. Ο καιρός, λοιπόν, είναι σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια, όπως σύμμαχος -ο κυριότερος σύμμαχος- είναι και η προσπάθεια την οποία καταβάλλουμε, η Επιχείρηση «Ελευθερία», για τον εμβολιασμό. Όμως η εστίαση έχει ένα πρόβλημα. Όταν πρέπει να φας ή να πιεις τον καφέ σου θα πρέπει να κατεβάσεις τη μάσκα σου. Άρα εγκυμονεί κάποιον κίνδυνο. Σίγουρα η εστίαση, όταν ανοίξει, θα ανοίξει σε πρώτη φάση σε εξωτερικούς χώρους», είπε και πρόσθεσε: «Εκτιμώ, εάν θέλετε την προσωπική μου εκτίμηση, θα διακινδυνεύσω μία πρόβλεψη, ότι αυτό δεν θα συμβεί πριν από το Πάσχα. Θα συμβεί μετά το Πάσχα. Για αυτό όμως και εμείς προνοήσαμε και για τον κλάδο της εστίασης, πέρα και πάνω από τα οριζόντια μέτρα από τα οποία ωφελούνται όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις και όλοι οι Έλληνες εργαζόμενοι, να ανακοινώσουμε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο δίνει κεφάλαιο κίνησης στις επιχειρήσεις ώστε να προμηθευτούν πρώτες ύλες όταν ξανανοίξουν. Το κάναμε τώρα ώστε εφόσον οι επιχειρήσεις, που πιστεύω ότι αυτός είναι ένας ρεαλιστικός στόχος, ανοίξουν ξανά μετά το Πάσχα, να έχει τρέξει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, να έχουν πάρει τα λεφτά, να μπορούν να προμηθευτούν τις πρώτες ύλες και να μην έχουν ταμειακό πρόγραμμα στη δύσκολη αυτή μετάβαση από την εποχή που είναι κλειστοί ή λειτουργούν -γιατί πολλές επιχειρήσεις λειτουργούν με take away και delivery- στη φάση όπου θα είναι πάλι ανοιχτοί και θα λειτουργούν κανονικά, να εξυπηρετούν τους πελάτες τους».

  "Αν το υποδείξουν οι ειδικοί θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές"

  Για το θέμα με τις διαδημοτικές μετακινήσεις και αν θα επιτραπούν τις καθημερινές, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως εφόσον δουλεύει καλά τα Σαββατοκύριακα μπορεί να γίνει και τις καθημερινές.

  "Όταν επιτρέψαμε τις διαδημοτικές μετακινήσεις είπαμε κάτι απλό: Από το να συνωστίζεται ο κόσμος στην πλατεία της γειτονιάς του είναι πολύ καλύτερο να τον αφήσουμε να κάνει μια βόλτα στην παραλία ή να πάει στους ορεινούς όγκους της Αττικής, όπου υπάρχει πάρα πολύς χώρος και δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένας κίνδυνος μετάδοσης του ιού. Και πιστεύω ότι το μέτρο αυτό λειτούργησε σωστά. Εφόσον δουλεύει καλά τα Σαββατοκύριακα μπορεί, πιστεύω, να γίνει και τις καθημερινές. Είναι κάτι το οποίο θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί".

  Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι πρέπει να ανοίξει σε ουδέτερο χρόνο η συζήτηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών

  Ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών άφησε στη συνέντευξή που παραχώρησε στο Star ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Το θέμα των εμβολιασμών των υγειονομικών θέλω να σας πω ότι με απασχολεί πολύ», επισήμανε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Στην παρούσα φάση δεν θέλω να δημιουργήσω εστίες έντασης μέσα στα νοσοκομεία αλλά πρέπει να σας πω ότι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να το ξαναδούμε το θέμα από διαφορετική οπτική γωνία».

  Και όταν ρωτήθηκε να υπάρχει ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός, όπως στην Ιταλία, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Βεβαίως, θα πρέπει να το συζητήσουμε πολύ σοβαρά και κατά την άποψη μου σε ουδέτερο χρόνο, όταν δεν θα έχουμε τόση πίεση στο σύστημα υγείας, πρέπει να καταστήσουμε απόλυτα σαφές ότι δεν μπορείς να είσαι υγειονομικός, να έχεις την ιερή αποστολή να φροντίζεις συμπολίτες μας οι οποίοι είναι άρρωστοι και εσύ ο ίδιος να μην προστατεύεσαι. Και με το να μην προστατεύεσαι εσύ και αφενός να κινδυνεύεις αλλά να κινδυνεύεις να διασπείρεις και τον ιό μέσα στον χώρο που είναι ταγμένος να παρέχει υπηρεσίες υγείας».

  «Κατά συνέπεια, ναι, πιστεύω ότι η συζήτηση πρέπει να ανοίξει», είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε «Δεν θέλω να ανοίξει τώρα αλλά πιστεύω ότι σε ουδέτερο χρόνο, το φθινόπωρο, πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα αυτό από την αρχή».

  Μητσοτάκης για Τσιόδρα: Λείπει από την ενημέρωση, αλλά είναι δική του απόφαση - To "καρφί" για τους ειδικούς και η δυσφορία για δηλώσεις στελεχών

  Για τη σχέση του με τον Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και για τις αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών κατά τη διάρκεια του lockdown αναφέρθηκε στη συνέντευξή του στο Star ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

  «Συνομιλώ καθημερινά με τον Σωτήρη», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Τρεις φορές τη βδομάδα έχουμε πρωινή σύσκεψη όπου βλέπουμε όλα τα δεδομένα, τα οποία δεδομένα θέλω να τονίσω είναι δημόσια δεδομένα, έχουμε κάνει πάρα πολύ μεγάλη πρόοδο ώστε να έχουν όλοι πρόσβαση στα δεδομένα που έχουν να κάνουν με την πανδημία για να γνωρίζουν τις πραγματικές τάσεις και να δίνουμε τη δυνατότητα και σε επιστήμονες που δεν συμμετέχουν στην Επιτροπή να μπορούν να τρέχουν τα δικά τους μοντέλα. Υπάρχουν πολλοί επιστήμονες που τρέχουν επιδημιολογικά μοντέλα στηριζόμενοι στα στοιχεία τα οποία έχουν στη διάθεσή τους».

  «Εμείς εκθέτουμε στην Επιτροπή βασικές πολιτικές κατευθύνσεις και, ναι, δίνουμε στοιχεία. Η Επιτροπή πρέπει να γνωρίζει ποιο είναι το κόστος από το κλειστό λιανεμπόριο. Και η Επιτροπή, παραδείγματος χάρη, πρέπει να γνωρίζει ότι η προτίμηση της κυβέρνησης σε αυτή τη συγκυρία, εάν μιλάμε για άνοιγμα σχολείων, είναι πρώτα τα λύκεια και όχι πρώτα τα δημοτικά γιατί έχουμε το πρόβλημα των πανελληνίων εξετάσεων. Και γιατί τα παιδιά του λυκείου έχουν μείνει το περισσότερο διάστημα εκτός σχολείου. Και γιατί αλήθεια είναι, κα Ζαχαρέα, σας το λέω γιατί έχω παιδί 17 χρονών, ότι όταν το παιδί 16-17 χρονών δεν είναι στο σχολείο, γιατί στο σχολείο θα είναι με μάσκα, είναι πολύ πιο πιθανό να είναι σε μία πλατεία χωρίς μάσκα. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο το καταλαβαίνουν όλοι όσοι μας ακούνε».

  Για να σπεύσει στη συνέχεια να αναφερθεί και στην απουσία του Σωτήρη Τσιόδρα από την ενημέρωση. «Με ρωτήσατε αν λείπει ο Σωτήρης Τσιόδρας από την ενημέρωση, πιστεύω ότι λείπει αλλά ο ίδιος πήρε την απόφαση, την οποία σέβομαι απόλυτα, να συμβουλεύει την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά χωρίς να εκτίθεται στα φώτα της δημοσιότητας», επισήμανε και πρόσθεσε: «Αν θέλετε την άποψή μου, πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που έγινε αυτό είναι γιατί και ο ίδιος στοχοποιήθηκε χυδαία όταν είχε πολύ μεγάλη επικοινωνιακή έκθεση».

  Όσο για τις αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που παρατηρήθηκαν εν μέσω lockdown, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη. Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν», ενώ άφησε αιχμές για τις διαφοροποιήσεις των ειδικών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Από εκεί και πέρα, για τις διαφοροποιήσεις των ειδικών, αυτό δεν είναι δική μου δουλειά».

  «Οι διαφορετικές απόψεις, όταν μιλάμε για ένα δυναμικό επιστημονικό φαινόμενο είναι όχι απλά θεμιτές, είναι απολύτως αναμενόμενες. Όπως είπαμε και για το ζήτημα των σχολείων, υπήρχαν επιστήμονες οι οποίοι μειοψήφησαν, όμως θεωρώ πολύ πιο χρήσιμο αυτοί οι οποίοι μειοψήφησαν -να δώσω ένα παράδειγμα- να μην βγουν στα κανάλια και να εξηγήσουν γιατί μειοψήφησαν από την στιγμή που υπάρχει μια απόφαση της Επιτροπής», είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Άρα εγώ καταλαβαίνω απόλυτα -και εκεί αναλαμβάνω κι εγώ το δικό μας μερίδιο ευθύνης- ότι πράγματι τους τελευταίους δύο μήνες δόθηκε μια εικόνα μιας σύγχυσης ως προς το μήνυμα, που δεν είχε σε τίποτα να κάνει με το σχέδιο μας, με την αποτελεσματικότητα μας στη λήψη των μέτρων. Ήταν καθαρά ένα ζήτημα επικοινωνίας».

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα