Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Γιατί δεν έχετε τη γενναιότητα, όπως έκανε η κ. Μέρκελ, να πείτε ότι κάνατε λάθος;

Με επίθεση στον Πρωθυπουργό ξεκίνησε τη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε χαρακτηριστικά πως «ανέβηκε στο βήμα ο κ. Μητσοτάκης και μας είπε ότι πάσχουμε όλοι από έναν αρνητικό «ισμό». Εγώ από “μηδενισμό”, η κα. Γεννηματά από “μαξιμαλισμό”, ο κ. Κουτσούμπας από “αρνητισμό” και ο κ. Βαρουφάκης από “σουρεαλισμό”. Ο μόνος που έχει θετικό “ισμό” είστε εσείς που μιλήσατε για ρεαλισμό;» είπε, αναφερόμενος στον “ρεαλισμό”. Ο μόνος που δεν πάσχει και έχει έναν θετικό «ισμό» λέει είναι ο κ. Μητσοτάκης. Πώς γίνεται αυτό να είστε μόνος απέναντι σε όλους και απέναντι στον μέσο πολίτη ανεξάρτητα από τι έχει ψηφίσει».

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Σε πέντε μήνες έχετε σπάσει όλα τα αρνητικά ρεκόρ. Πιο έξυπνο θα ήταν να πείτε το αυτονόητο. Ότι σας ξεπέρασε η πραγματικότητα. Να πείτε στους πολίτες, ότι αποτύχατε. Ότι κάνατε λάθος. Ότι ίσως έπρεπε να είχατε άλλο μοντέλο από την αρχή. Με καλύτερη ιχνηλάτηση. Γιατί δεν έχετε τη γενναιότητα, όπως έκανε η κ. Μέρκελ, να πείτε ότι κάνατε λάθος». Και εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας πρότεινε στον Πρωθυπουργό να πάει μία βόλτα σε ένα νοσοκομείο για να δει την κατάσταση.

«Αν θέλετε να δείτε την πραγματικότητα, να πάτε μία βόλτα χωρίς προστασία να δείτε την εικόνα σε ένα νοσοκομείο», είπε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας. «H πραγματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί. Και λέτε εδώ ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ; Από τις 9 Ιουλίου που αναλάβατε μέχρι να έρθει η πανδημία δεν κάνατε ούτε μία κλίνη ΜΕΘ. Εσείς δεν λέγατε προεκλογικά ότι είστε υπέρ της σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα; Και υποστηρικτές σας λέγανε να γκρεμίσουμε και κανένα δημόσιο νοσοκομείο γιατί είναι όλα άχρηστα; Δεν είστε με το ΕΣΥ. Αυτή είναι η άποψή σας», είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο θέμα των εμβολίων.

«Εξασφαλίστε την επάρκεια των εμβολίων. Είπα ανοίξτε τον εμβολιασμό και σε άλλες ομάδες πληθυσμού, και κυρίως στους λεγόμενους «εκτεθειμένους εργαζόμενους». Αυτό είπα, γιατί μηδενίζετε τις προτάσεις μας; Τον κόσμο που είναι στην πρώτη γραμμή. Αυτό είναι δίκαιο και σωστό υγειονομικά για να δημιουργηθεί ασπίδα», επισήμανε ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έστρεψε εκ νέου τα βέλη του στον Πρωθυπουργό λέγοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης κάθε φορά που ακούει μία πρόταση που δεν του αρέσει, μου λέει ότι λέω ψέματα. Το ίδιο και τώρα. Λέει ότι καμία χώρα δεν παρακάμπτει τη διαδικασία, είπε ότι είναι μεγάλο ρίσκο το ρωσικό εμβόλιο και για τη Γερμανία που είπα ότι είναι μπροστά από την Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι λέω ψέματα. Σας καταθέτω τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Γερμανίας. Μας είπατε ότι ουδείς συζητά στην ΕΕ αγορά ρωσικών εμβολίων. Ο κ. Κουρτς, ο ομοϊδεάτης σας, βέβαια άλλα λέει. Είπε ότι βρίσκεται σε διαπραγμάτευση και υπάρχει δεσμευτική υπόθεση γρήγορης παράδοσης 300.000 δόσεων του εμβολίου τον Απρίλιο, 500.000 τον Μάιο και 200.000 αρχές Ιουνίου. Σας λέω να δείτε δημοσίευμα του ZDF που λέει ότι στο υπουργικό συμβούλιο (18 Μαρτίου) ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας εισηγήθηκε μία γρήγορη έγκριση του Sputnik. Στο ίδιο πνεύμα και ο δήμαρχος Βερολίνου προέτρεψε να αρπάξουμε την ευκαιρία για την παραλαβή εμβολίων Sputnik».

Ο κ. Τσίπρας απάντησε και στην επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ. «Για να απαντήσω και στην κ. Γεννηματά. Δεν είμαι της άποψης ότι κάθε χώρα πρέπει να διαπραγματεύεται μόνη της, αλλά η ΕΕ έχει αποτύχει. Και υπάρχουν χώρες, βαλκανικές, που είναι μπροστά από την Ελλάδα. Σταματήστε το bullying ότι λέω ψέματα. Εσείς είστε ψεύτης», είπε ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να αναφερθεί και στα οικονομικά.

«Η οικονομία είναι σήμερα βαριά τραυματισμένη. Η ύφεση το 2020 στην Ελλάδα ήταν 8,2%, η τρίτη χειρότερη στην Ευρωζώνη και πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που ήταν 6,6%, ενώ το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε, αλλά η εικόνα στη πραγματική οικονομία είναι ακόμη πιο θλιβερή. Στον ιδιωτικό τομέα, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική ενίσχυση, μόνο ελάχιστα επιδόματα σε εργαζόμενους και δάνεια σε επιχειρήσεις», επισήμανε για να σπεύσει να αναφερθεί και στα μέτρα ενίσχυσης που ανακοίνωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση. «Ποιους αφορά η ενίσχυση στην εστίαση κ. Μητσοτάκη; Αφορά μόνο τους μεγάλους και τους μεσαίους και θα αφήσετε εκτός αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, τις μικρές επιχειρήσεις; Ισχύει ότι βάζετε ως όριο τους δέκα εργαζόμενους, άρα όσοι έχουν λιγότερους αποκλείονται από το πρόγραμμα; Πρέπει να διευκρινιστεί αυτό κ. Μητσοτάκη», υπογράμμισε για να σταθεί και στην ρύθμιση χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία και όπως είπε «είναι απολύτως απαραίτητη. Να αφορά όλη τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ή το σχέδιο είναι να ξεμπερδέψετε με αυτούς που αποκαλείτε ζόμπι».

Για την επόμενη μέρα ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «η αφετηρία της είναι προβληματική» και πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με τη Eurostat. Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα έχουν την τρίτη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος -μετά και τα μέτρα της κυβέρνησης- στην Ευρώπη. Οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι έχουν τη 2η μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ευρώπη».

«Φοβάμαι όχι μόνο ότι δεν είστε σε θέση, αλλά με τον σχεδιασμό και τον βηματισμό σας, θα μας οδηγήσετε σε μεγάλες περιπέτειες. Όπως δεν συναισθάνεστε τις δυσκολίες της πανδημίας, έτσι δείχνετε να μην συναισθάνεστε και το μέγεθος του προβλήματος της οικονομίας. Δεν θα είναι παροδική η συνέπεια και χρειάζεται αλλαγή πλεύσης. Χρειάζεται να σκεφτούμε έξω από τα θέσφατα και τα πλαίσια. Αντ’ αυτού όμως, βλέπω ότι, η βελόνα έχει κολλήσει στα ίδια. Αλλά ο κόσμος γύρω εξελίσσεται. Σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ο προβληματισμός ακόμα και συντηρητικών κυβερνήσεων κινείται γύρω από δύο ζητήματα. Το πρώτο είναι η οχύρωση απέναντι σε μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις όπως αυτή που ζούμε, με την ενίσχυση των εθνικών συστημάτων υγείας, την επένδυση στην έρευνα και την επιστήμη και την προστασία της φύσης για να αποφύγουμε τους κινδύνους που επιφέρει η ήδη αλόγιστη ανθρώπινη δραστηριότητα σε αυτή. Και το δεύτερο είναι μια εμπροσθοβαρής αναπτυξιακή στρατηγική για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος της παγκόσμιας ύφεσης. Μια στρατηγική που θα οδηγήσει σε νέα μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης, επικεντρώνοντας στην καινοτομία, την τεχνολογία και το σεβασμό στο περιβάλλον. Όλα αυτά σε σας είναι τελείως ξένα», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης κινδυνεύει να χαθεί από μια κυβέρνηση με βαθιές ιδεοληψίες και αποδεδειγμένη διαχειριστική ανεπάρκεια. Σπεύσατε να παρουσιάσετε τις αποφάσεις σας για το Ταμείο Ανάκαμψης. Λέω αποφάσεις και όχι προτάσεις, γιατί δεν έγινε καμία απολύτως διαβούλευση στη χώρα, παρότι εδώ και μεγάλο διάστημα συζητάτε με τους Ευρωπαίους. Και τελικά που καταλήξατε; Σε ένα σχέδιο που βασίζεται στην έκθεση Πισσαρίδη, δηλαδή ένα παρωχημένο πλαίσιο που εφαρμόστηκε στην Ευρώπη τις δεκαετίες του ’90 και του ’00 και οδήγησε σε κρίση χρέους, έκρηξη ανεργίας και ανισοτήτων», ήταν ακόμη μία επισήμανση του Αλέξη Τσίπρα στη δευτερολογία του αναφερόμενος στην οικονομία.

«Ιδιωτικοποιήσεις ακόμη και στις υπηρεσίες υγείας, στο ασφαλιστικό – άρα νέα τρύπα στα δημόσια οικονομικά και κίνδυνο για τους ασφαλισμένους – εκκαθάριση μικρομεσαίων επιχειρήσεων – δηλαδή το 95% των ελληνικών επιχειρήσεων – , αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, φοροελαφρύνσεις για λίγους. Η απάντηση σας δηλαδή στη νέα κρίση, είναι η συνταγή που μας οδήγησε στην προηγούμενη και όλα αυτά για να καρπωθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια ορισμένοι, μετρημένοι στα δάχτυλα των δύο χεριών επιχειρηματικοί όμιλοι και οικογένειες», σημείωσε και ανέφερε: «Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, έχετε χάσει το κύριο όπλο για την καταπολέμηση μιας κρίσης, την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και είναι η ίδια που θα φροντίσει να καλυφθεί το κενό. Σήμερα με την παρέμβασή της σε όλα τα μέτωπα της μάχης για τη ζωή και την επιβίωση. Και αύριο για την προοδευτική επανεκκίνηση με μια προοδευτική κυβέρνηση, που έχει ανάγκη ο τόπος για να βγει από τη κρίση με τη κοινωνία όρθια».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ