Γεννηματά για “Μήδεια”: Υπήρξε αστοχία στον σχεδιασμό – H πολιτική προστασία δεν είναι μόνο επικοινωνία

Αστοχία, έλλειψη σχεδίου κι αδυναμία να κρατηθεί ανοιχτή η Εθνική οδός Αθηνών- Λαμίας, καταλόγισε η Φώφη Γεννηματά στη κυβέρνηση προσθέτοντας μάλιστα πως δεν είχαν μεριμνήσει ανάλογα ούτε και για να την κλείσουν χωρίς να ταλαιπωρήσουν τον κόσμο.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΜΕGA, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εξήγησε πως η κριτική του κόμματος αφορά στη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο της Εθνικής Οδού, που είναι διαφορετική από τη σημερινή εικόνα. «Χθες νωρίς το πρωί υπήρξε προφανής αστοχία στο σχεδιασμό. Μέχρι και αργά το προηγούμενο βράδυ μας διαβεβαίωναν ότι είναι πανέτοιμοι να κρατήσουν ανοιχτές τις κεντρικές αρτηρίες, και ενώ ο κόσμος ξεκίνησε να πάει στις δουλειές του, ξαφνικά ο αρμόδιος υπουργός, από μόνος του όπως είπε, αποφάσισε να κλείσει την Εθνική Οδό. Και επειδή δεν είχαν τη κατάλληλη προετοιμασία ούτε για αυτό, δεν ενημέρωσαν έγκαιρα με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν χιλιάδες οδηγοί που εγκλωβίστηκαν στους παράλληλους δρόμους της Εθνικής», ανέφερε ενώ επισήμανε πως «από τη στιγμή που διαπίστωσαν ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις τους, δεν είχαν διασφαλίσει ότι ο κρατικός μηχανισμός σε συνεργασία με τους ιδιώτες που διαχειρίζονται και έχουν και αυτοί ευθύνη για αυτά τα οδικά τμήματα, να τα κρατήσουν ανοιχτά, θα έπρεπε εγκαίρως να υπάρξει ενημέρωση για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του κόσμου».

Η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι «η πολιτική προστασία θέλει προετοιμασία, θέλει σχέδιο, θέλει δουλειά, θέλει όλο το ανθρώπινο δυναμικό στη μάχη, δεν είναι μόνο η επικοινωνία». Ωστόσο, σημείωσε πως «είναι προφανές σήμερα τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα να μην γίνει καμία παρανόηση σε αυτό». «Και ο καθένας από εμάς πρέπει να είναι προσεκτικός, η ατομική ευθύνη έχει αξία. Αλλά η ατομική ευθύνη, έρχεται μετά την ευθύνη της Πολιτείας να κρατήσει τους δρόμους ανοιχτούς και την ευθύνη των δήμων και των περιφερειών να δουλέψουν σωστά, για να λειτουργεί η πολιτική προστασία πραγματικά υπέρ του πολίτη», υποστήριξε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Για τις διακοπές στη ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές, η Φώφη Γεννηματά ανέφερε ότι μέσω της Βουλής, το Κίνημα Αλλαγής θα ασκήσει τον έλεγχο για το θέμα της συντήρησης του δικτύου της ΔΕΗ. «Δεν είναι μόνο σήμερα λόγω κακοκαιρίας, πρόσφατα είχαμε το βραχυκύκλωμα και τη φωτιά- και διαπιστώνουμε ότι είναι απανωτές οι βλάβες και τα προβλήματα. Είναι ολοφάνερο ότι η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε το δίκτυο να εγκαταλειφθεί και σήμερα πληρώνουμε αυτές τις συνέπειες», είπε και τόνισε ότι δεν υπάρχουν, όμως, πλέον δικαιολογίες και πως πρέπει πλέον να επιταχύνουν τις σχετικές εργασίες στη ΔΕΗ

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η Φώφη Γεννηματά σημείωσε ότι υπάρχουν δύο ζητήματα. Το πρώτο αφορά στο θέμα του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων, όπου ζήτησε άμεσα χωρίς άλλη καθυστέρηση να δοθεί προτεραιότητα σε αυτές τις κατηγορίες των ανθρώπων. Το δεύτερο θέμα αφορά στα στοιχεία για τους εμβολιασμούς και συγκεκριμένα στην εξασφάλιση και των δύο δόσεων, «και όχι μόνο της πρώτης και… βλέπουμε».

«Ρωτάω λοιπόν αν ισχύει ή έχει αλλάξει ο σχεδιασμός, γιατί φαίνεται ότι τον έχουν εγκαταλείψει. Ζητάμε, λοιπόν, μία επίσημη ενημέρωση για να ξέρουμε αν είναι εξασφαλισμένη η δεύτερη δόση για όσους έχουν εμβολιαστεί και εμβολιάζονται καθημερινά. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει δημόσια γνωστό για να γνωρίζουμε όλοι με σαφήνεια πως προχωράμε».

Η κ. Γεννηματά προανήγγειλε ένα νέο μοντέλο περιοδειών του Κινήματος Αλλαγής μέσω διαδικτύου. «Από την ερχόμενη Δευτέρα σε όλους τους νομούς ανά περιφέρεια, μέσω διαδικτυακών συναντήσεων θα μιλήσουμε με τους παραγωγικούς φορείς, τους υγειονομικούς αλλά και με στελέχη μας σε κάθε περιοχή. Θα υπάρχει ένας κύκλος 4-5 τέτοιων τηλεδιασκέψεων, με κεντρικό άξονα τα θέματα της επόμενης μέρας της οικονομίας, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων αλλά και της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Με έμφαση, βέβαια, και στο τι πρέπει να γίνει για άμεσα μέτρα στήριξης και δεν γίνεται δυστυχώς αποτελεσματικά από την κυβέρνηση», ανέφερε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ