Η στρατηγική προσέγγιση Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

του Χρήστου Μαζανίτη

Η προσέγγιση Ελλάδος – ΗΑΕ αποτελεί προϊόν στρατηγικής στόχευσης και προσήλωσης και όχι ευκαιριακή σχέση που μπορεί να πηγάζει λόγω πολιτικών και χρονικών συγκυριών και που θα ατονήσει με την πάροδο του χρόνου. Οι δράσεις που έχουν αναληφθεί από κοινού τον τελευταίο καιρό σε στρατιωτικό επίπεδο αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, θέτοντας ως στόχο τον ολοένα και υψηλότερο βαθμό συνεργασίας ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών.

Η επιλογή της χώρας της Αραβικής χερσονήσου να στείλει μαχητικά αεροσκάφη και τεχνικό προσωπικό στις εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης στην Κρήτη για πάνω από ένα μήνα, εν μέσω της ελληνοτουρκικής κρίσης του ORUC REIS στα τέλη Αυγούστου και η συμμετοχή πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών στις συνεκπαιδεύσεις που έλαβαν χώρα το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αποδεικνύουν περίτρανα την κοινή αντίληψη των δύο χωρών για τα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος ασφαλείας και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Η σύμπνοια που χαρακτηρίζει τις σχέσεις των δύο χωρών φαίνεται άλλωστε και από την απόφαση παραχώρησης έκτασης 90 περίπου στρεμμάτων εντός του Στρατοπέδου «Μελλίδη» στον Αυλώνα για την ανέγερση κτιρίων προκειμένου να φιλοξενηθεί τεχνικό προσωπικό των ΗΑΕ που θα εκπαιδευτεί στην ΕΑΒ. Οι έμπρακτες αυτές κινήσεις συνδυαζόμενες με την επίσημη επίσκεψη του εμιρατινού Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, του πρώτου Αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων ξένης χώρας ο οποίος επισκέφτηκε τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ εν μέσω πανδημίας και τουρκικών προκλήσεων, έδωσαν τον τόνο μιας συνεχώς βελτιούμενης ελληνοεμιρατινής συνεργασίας από την οποία και οι δύο χώρες θα βγουν ωφελημένες. Η εμπέδωση λοιπόν του ρόλου που επιτελεί και μπορεί να επιτελέσει μελλοντικά η κάθε χώρα στο ευμετάβλητο και γεμάτο προκλήσεις γεωπολιτικό πεδίο της Ανατολικής Μεσογείου συνεχώς εδραιώνεται, δίνοντας ώθηση σε μια περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας και σίγουρα σε ακόμα πιο ευοίωνο μέλλον στις διμερείς μας σχέσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα και τιμώντας τις ιδιαίτερες σχέσεις φιλίας που έχουν αναπτυχθεί με τα ΗΑΕ και ιδιαιτέρως το κάλεσμα από τον ομόλογό του Αντιστράτηγο Hamad Mohammed Thani Al Rumaithi, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Φλώρος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στα ΗΑΕ και θα παραστεί στην διεθνή έκθεση αμυντικού εξοπλισμού IDEX 2021 και NAVDEX 2021 που θα λάβει χώρα από 21 έως 25 Φεβρουαρίου στο Αμπού Ντάμπι. Παράλληλα όμως αποφασίστηκε η αποστολή της φρεγάτας ΥΔΡΑ, η οποία αναμένεται να καταπλεύσει την προσεχή εβδομάδα στο Αμπού Ντάμπι, προβάλλοντας την Ελληνική Σημαία εκεί όπου για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχει βρεθεί ελληνικό πολεμικό πλοίο. Μια έκθεση αμυντικού υλικού διεθνούς κύρους με έντονο το ελληνικό χρώμα σε επίπεδο εκπροσώπησης δείχνει αν μη τι άλλο ότι η Χώρα μας σέβεται και τιμά τους εταίρους της. Άλλωστε το έχει αποδείξει και στο παρελθόν και με άλλες χώρες εταίρους της όπως η Αίγυπτος.

Οι σχέσεις της Χώρας μας με το μικρό πληθυσμιακά, πλην όμως ιδιαιτέρως ισχυρό λόγω οικονομικής ευρωστίας αλλά και επιρροής αραβικό κράτος, διάγουν την καλύτερη τους φάση κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι και οι δύο χώρες διαπνέονται από τις κοινές αρχές εφαρμογής του διεθνούς δικαίου στο πλαίσιο της επίλυσης διμερών διαφορών. Επίσης η Χώρα μας, όπως και τα ΗΑΕ έχοντας πλήρη συναίσθηση του ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν στην περιοχή ως εγγυητές της ασφάλειας και της ειρήνης αποτελούν μαζί με την Αίγυπτο το ανάχωμα στις αναθεωρητικές χώρες, που με τις μονομερείς όσο και προκλητικές τους ενέργειες δυναμιτίζουν περαιτέρω το κλίμα. Η σύναψη επομένως της διμερούς αμυντικής συμφωνίας που έλαβε χώρα το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά και η διεύρυνση των συνεκπαιδεύσεων ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών δείχνουν το δρόμο και για άλλες πιο ουσιαστικές συμφωνίες, οδηγώντας στην πραγμάτωση της πάντοτε επίκαιρης ρήσης: «Η ισχύς εν τη ενώσει»!

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ