Κουτσούμπας: Από συνειδητή επιλογή δεν πήρατε έκτακτα μέτρα από την πρώτη στιγμή

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην πανδημία του κορονοϊού, εξαπέλυσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας από το βήμα της Βουλής, καταλογίζοντας της ότι ενώ μπορούσε να πάρει έκτακτα μέτρα από την πρώτη στιγμή, δεν το έκανε από συνειδητή επιλογή.

Στην τοποθέτησή του, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε πως «βρισκόμαστε μπροστά σε έκτακτες, στιγμές. Με ορατό τον κίνδυνο η εξάπλωση της πανδημίας να πάρει μεγάλες διαστάσεις και το ΕΣΥ να βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση».

Χαρακτήρισε «κρίσιμη» την κατάσταση «γιατί χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται στα όριά τους» και σημείωσε πως πλέον δεν μετράμε κρούσματα, αλλά «πλέον στεκόμαστε στους δεκάδες νεκρούς καθημερινά».

«Οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν και έκτακτα μέτρα. Μέτρα, που η κυβέρνησή σας θα έπρεπε να είχε πάρει από την πρώτη στιγμή. Μπορούσατε αλλά δεν τα πήρατε από συνειδητή επιλογή», είπε σε αυτό το σημείο ο κ.Κουτσούμπας.

Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια, «η κριτική μας δεν αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά τις δικές σας πολιτικές επιλογές» και εξήγησε «Μπορούσατε να θωρακίσετε το ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις προσωπικού, όπως σας φώναζαν οι γιατροί και οι υγειονομικοί. Αντί για αυτό βαφτίσατε θωράκιση τα μπαλώματα και την ανακύκλωση του προσωπικού. Μπορούσατε να πάρετε μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς με βάση τις προτάσεις των σωματείων. Δεν το κάνατε γιατί την προστασία την θεωρείτε κόστος. Και το κόστος απειλεί την καπιταλιστική κερδοφορία. Μπορούσατε να προχωρήσετε σε προσλήψεις εκπαιδευτικών, αντί αυτού αυξήσατε τους μαθητές στους 27 ανά τάξη. Μπορούσατε να πάρετε μέτρα για τα ΜΜΜ. Αλλά εσείς απαντήσατε με κυνισμό: τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είπατε κ. πρωθυπουργέ και ο κόσμος είναι στοιβαγμένος σαν την σαρδέλα σε αυτά», σημείωσε.

Και συμπλήρωσε: «Αντί να πάρετε τα αναγκαία μέτρα εννιά μήνες τώρα, επιλέγετε να πορεύεστε με σημαία την ατομική ευθύνη» και κουνά το δάχτυλο στο λαό και τη νεολαία, αξιοποιεί κάποιους “ψεκασμένους” για να κρύψει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες για το ότι τα νοσοκομεία φθάνουν στα όριά τους, για το ότι οι ΜΕΘ λιγοστεύουν, τα χειρουργεία αναβάλλονται και για το ότι οι γιατροί θα βρεθούν στη δύσκολη θέση να πρέπει να επιλέξουν ποιος θα μπει στην εντατική και ποιος όχι».

Η επίκληση της «ατομικής ευθύνης», σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας, έχει και τον «ύπουλο στόχο να αποδεχθούν οι εργαζόμενοι και ο λαός ως δεδομένα τα όρια του δημοσίου συστήματος Υγείας, των υποδομών και της στελέχωσής του και τελικά να πιστέψουν ότι η κυβέρνηση και το κράτος σας κάνουν όλα όσα μπορούν και εκείνο που θα καθορίσει τα πράγματα είναι κυρίως ή μόνο η δική του ατομική συμπεριφορά».

Όπως υπογράμμισε, οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνες που δημιούργησαν τα όρια του συστήματος καθώς τα χρόνια που πέρασαν οι κυβερνήσεις αυτές έκλεισαν πάνω από 10.000 κλίνες σε δημόσια νοσοκομεία, ισχυριζόμενες όλες ότι τα νοσοκομεία είναι αντιπαραγωγικά, κοστοβόρα και επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι μεταξύ των νοσοκομείων που έκλεισαν ήταν το Λοιμωδών με την δικαιολογία ότι «πέρασε η εποχή των πανδημιών, άρα δεν έχει λόγο ύπαρξης» ενώ υπενθύμισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ως κυβέρνηση κράτησε τα νοσοκομεία κλειστά και μάλιστα έκλεισε και άλλα όπως το Νοσοκομείο Θώρακος στην Πάτρα.

Σύμφωνα με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕμ όλα αυτά τα κόμματα μαζί έφεραν στο χείλος του γκρεμού την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και έκαναν σημαία τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία, λέγοντας χαρακτηριστικά «λουστείτε τώρα την “αρμονική συνύπαρξη” δημόσιου και ιδιωτικού τομέα: την ώρα που τα χειρουργεία στον ιδιωτικό τομέα λειτουργούν κανονικά για όποιον το αντέχει η τσέπη του, στον δημόσιο κόβονται κατά 80%, ενώ οι ανασφάλιστοι τους οποίους δεν αντέχει το δημόσιο σύστημα να περιθάλψει, στον ιδιωτικό τομέα είναι ανεπιθύμητοι και έτσι χάνονται ζωές».

«Ακόμα και η νέα τροπολογία που μάθαμε από τον Τύπο ότι θα καταθέσετε, με βάση τα δημοσιεύματα το λέω αυτό, δεν αλλάζει σε τίποτα την ουσία. Κι αυτό αναγκαστήκατε πάλι να το κάνετε ή θα το κάνετε, αν ισχύουν τα δημοσιεύματα, μετά την κατακραυγή από την αποκάλυψη που έκανε η εφημερίδα του ΚΚΕ χτες, ο “Ριζοσπάστης”» προσέθεσε.

Πρόσθεσε ότι αυτά τα κόμματα είναι συνυπεύθυνα γιατί πάνω από τις ανάγκες του λαού βάζουν τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση το καλοκαίρι με σχεδόν μηδενικά κρούσματα «πάνω από την ανάγκη προστασίας της υγείας του λαού έβαλε τις απαιτήσεις των μεγάλων ομίλων του τουρισμού, των εφοπλιστών της ακτοπλοΐας, των αερομεταφορικών εταιρειών».

«Είναι πραγματικά εξοργιστικό, η κυβέρνηση να προσπαθεί να κάνει βολικές και επιλεκτικές συγκρίσεις με άλλες χώρες, για να φύγει από τη δύσκολη θέση» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, αναφέροντας επίσης ότι αποκρύπτεται το γεγονός πως «τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα και στην Ελλάδα, αν δεν είχαν γίνει όλα αυτά τα χρόνια κοπιώδεις και συχνά αθόρυβοι αγώνες για τη δημόσια υγεία, που έστω απέτρεψαν τα πολύ χειρότερα, σαν αυτά που γνώρισαν άλλες χώρες, που δεν είχαν τέτοιους αγώνες, αλλά επικρατούσε σιγή νεκροταφείου στο κίνημα. Αγώνες, τους οποίους και στην Ελλάδα, όλοι σας πολεμήσατε και συκοφαντήσατε, παρά τα χειροκροτήματα στους ήρωες υγειονομικούς που υποκριτικά κάνατε λίγους μήνες πριν».

Έστρεψε τα πυρά του και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας εξίσου εξοργιστική τη στάση του καθώς θέλει «τώρα να διαχωριστεί εναγωνίως από την κυβέρνηση και από την πολιτική που και ο ίδιος εφάρμοσε, προσπαθεί να βγάλει λάδι τις άλλες κυβερνήσεις, όπως είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία. Οι οποίες εξίσου εγκλημάτησαν εναντίον των λαών τους, με τις εκατόμβες θυμάτων, με τα κυνικά διλήμματα ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, με τις πλάτες που έκαναν όλες οι κυβερνήσεις στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα είτε της βιομηχανίας είτε του τουρισμού».

Σημείωσε ότι «στον Μεσαίωνα θέλουν να μας γυρίσουν και όσοι είδαν στην πανδημία τη χρυσή ευκαιρία για να περάσουν μια σειρά αντιδραστικά μέτρα» αναφερόμενος σε σειρά «αντεργατικών-αντιλαϊκών ανατροπών του αιώνα με στόχο να πληρώσουν την καπιταλιστική οικονομική κρίση πάλι οι εργαζόμενοι», με πρώτο το «έκτρωμα του νομοσχεδίου για τα εργασιακά», και ακόλουθα το νομοσχέδιο για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

«Είστε βαθιά γελασμένοι αν νομίζετε ότι θα πιάσετε στον ύπνο τους εργαζόμενους. Πάρτε πίσω αυτό το έκτρωμα. Τίποτα διαφορετικό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Τέτοιου είδους εκτρώματα δεν παγώνουν, όπως σας προτρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ, μόνο αποσύρονται. Αλλιώς καταργούνται» τόνισε.

Κάλεσε δε την κυβέρνηση να πάρει, «χωρίς άλλο λεπτό καθυστέρηση», όλα τα μέτρα που απαιτούνται «για να βγούμε από τον πόλεμο (με τον κορονοϊό) με τις λιγότερες δυνατές απώλειες».

Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας

Σε αυτό το σημείο, ο κ.Κουτσούμπας κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας «και όχι αγορά υπηρεσιών από το κράτος, όχι αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών, όπως προβλέπει η τροπολογία της κυβέρνησης, την οποία ψήφισαν και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, που θα την πληρώσει πάλι ο λαός», για δημιουργία νέων ΜΕΘ, για μαζικές προσλήψεις υγειονομικών.

Επίσης κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία, συμπεριλαμβανόμενης και της εξασφάλισης του απαραίτητου εξοπλισμού για την εξ αποστάσεως διδασκαλία, καθώς για την αποσυμφόρηση των μέσων μεταφοράς με επίταξη, μεταξύ άλλων και των 2.000 τουριστικών λεωφορείων που σήμερα βρίσκονται σε απραξία

Αναφέρθηκε ακόμη στη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες εργαζόμενοι και επαγγελματίες καθώς και οι άνθρωποι του Πολιτισμού και του Αθλητισμού.

«Το έκτακτο επίδομα πρέπει να αφορά όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις« υπογράμμισε και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε «ξεχάστε οποιαδήποτε σκέψη για κατάργηση του δώρου των Χριστουγέννων».

«Η κριτική μας απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ για τη διαχείριση, πραγματικά, αυτής της πρωτόγνωρης περιπέτειας, οι θέσεις και οι προτάσεις που διατυπώνουμε και στη σημερινή συζήτηση, γίνεται από τη σκοπιά των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των σύγχρονων αναγκών που μπορούν να ικανοποιηθούν, και το σύστημά σας τους τα στερεί» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας :«Ο ι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ δεν συμπιέζονται στις “αντοχές” της οικονομίας σας, της καπιταλιστικής οικονομίας, έρχονται σε σύγκρουση με την ανάπτυξη των κερδών των λίγων, μιας χούφτας εκμεταλλευτών, που είναι αυτοί που ακόμα και σ’ αυτές τις ζοφερές συνθήκες συνεχίζουν να θησαυρίζουν».

Αφετηρία του ΚΚΕ, τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, είναι «οι σύγχρονες ανάγκες του λαού μας, τις οποίες μπορεί να ικανοποιήσει μια διαφορετική, μια απαραίτητη νέα κοινωνική οργάνωση, με τον ίδιο το λαό να κάνει κουμάντο. Μια κοινωνία με τέτοια οργάνωση της παραγωγής και των υπηρεσιών, όλης της οικονομίας, που η ανάπτυξή της θα καθορίζεται με αποκλειστικό γνώμονα, όχι το κέρδος, αλλά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες στη δουλειά, την παιδεία, την υγεία, παντού».

Και συμπλήρωσε πως «οι προτάσεις μας ακριβώς για αυτά είναι και χρήσιμες, και αναγκαίες, και ουσιαστικές, τόσο για το σήμερα, όσο και για το αύριο».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ