«Γαλάζιο καρτέρι» και χαμηλό έτους παραβιάσεων από τους Τούρκους στο Αιγαίο

Του Χρήστου Μαζανίτη

Οι συνεχείς προκλήσεις με το Oruc Reis και η αποφασιστικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων από θαλάσσης και αέρος, έχουν κόψει τα φτερά των Τούρκων.

Δεν ξέχασαν ξαφνικά πώς να κάνουν προκλήσεις στο Αιγαίο ούτε την πολιτική των παραβιάσεων εγκατέλειψαν. Απλά, πληροφορίες του enikos.gr αναφέρουν ότι με εντολή Αρχηγού ΓΕΕΘΑ η Πολεμική Αεροπορία έχει υιοθετήσει ένα ακόμη πιο σκληρό δόγμα μηδενικής ανοχής, με σαφώς αναβαθμισμένες ενέργειες.

Εκεί που οι ίκαροί μας αντιμετώπιζαν δυναμικά κάθε πρόκληση όταν αυτή εξελισσόταν, πλέον – μετά τις οδηγίες του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ – τα γαλάζια φτερά βρίσκονται εκεί που πρέπει πριν ακόμα εκδηλωθεί τουρκική πρόκληση. Οι Έλληνες πιλότοι έχουν αποκωδικοποιήσει πλήρως τις κινήσεις των Τούρκων από αέρος στο Αιγαίο κι έτσι είναι τρόπο τινά προβλέψιμη η συμπεριφορά τους, με τα ελληνικά μαχητικά να στήνουν καρτέρι στα «θερμά» σημεία, που έχουν επισημάνει.

Βεβαίως, όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές στο enikos.gr, εκφράσεις όπως «έχουν πάρει τον αέρα των Τούρκων πιλότων οι Έλληνες» δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ελαφρά τη καρδία. Κι αυτό διότι μιλάμε για αερομαχίες πραγματικές – χωρίς μεν την χρήση πυρών – που άνθρωποι και μηχανές φτάνουν ή ξεπερνούν τα όριά τους και ο κίνδυνος ατυχήματος αυξάνεται.

Σε ότι αφορά τα συγκεντρωτικά στατιστικά στοιχεία Οκτωβρίου, αυτά δείχνουν ότι ήταν ο πιο «ήσυχος» μήνας του 2020, με τις ενδείξεις για τον τρέχοντα μήνα να είναι εξίσου «ενθαρρυντικές».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ