Δένδιας: Υπάρχει εθνική ομοψυχία στις βασικές πτυχές των εθνικών μας θεμάτων – Τι δήλωσαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων

Διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προκειμένου να τους ενημερώσει για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική παραβατικότητα. Η ενημέρωση ξεκίνησε στις 11:00 με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κατρούγκαλο και ακολούθησαν ο Ανδρέας Λοβέρδος του ΚΙΝΑΛ, ο Γεώργιος Μαρίνος του ΚΚΕ, ο Αντώνης Μυλωνάκης της Ελληνικής Λύσης και οι Δημήτρης Λιάπης – Γιώργος Λογιάδης του ΜέΡΑ25.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης των εκπροσώπων των κομμάτων ο κ. Δένδιας δήλωσε: “Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω, σήμερα, τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις εξελίξεις στην εξωτερική μας πολιτική. Ανέλυσα όλα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα, με τις κλιμακούμενες, παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο που δυναμιτίζουν το κλίμα και αυξάνουν την ένταση στην περιοχή. Ανέπτυξα όλες τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η ελληνική διπλωματία -τα διαβήματα και την ενημέρωση συμμάχων και εταίρων στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, την ανάδειξη του ρόλου της Τουρκίας ως του υπονομευτή όχι μόνο κάθε προσπάθειας προόδου στις διμερείς σχέσεις μας αλλά και της περιφερειακής σταθερότητας. Ως του ανειλικρινούς συνομιλητή που διακηρύττει την ετοιμότητα για διάλογο, ακυρώνοντάς την με τις πράξεις της” και υπογράμμισε: “Σήμερα διαπίστωσα, για μία ακόμα φορά, την ύπαρξη εθνικής ομοψυχίας στις βασικές πτυχές των εθνικών μας θεμάτων. Γεγονός που αποτελεί το πιο μεγάλο εφόδιο για την αντιμετώπιση των έξωθεν προκλήσεων. Η χώρα μας δεν εκφοβίζεται. Πάντα στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας, η Ελλάδα ενωμένη είναι έτοιμη και ικανή να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση”.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος επεσήμανε: “Δεν είναι η ώρα των λόγων, είναι η ώρα των έργων. Κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα και πρέπει να σταλεί ένα σαφές μήνυμα, μη ανοχής τετελεσμένων ή προκλήσεων. Είδατε τι συνέβη χθες με το αεροπλάνο που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών. Έθεσα εκ νέου το ζήτημα, σήμερα ο Πρωθυπουργός να διεκδικήσει και να πετύχει κυρώσεις. Στόχο που ο ίδιος είχε θέσει, στον εαυτό του, για το προηγούμενο Συμβούλιο”. “Παράλληλα” πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος “έθεσα την ανάγκη να προχωρήσουμε στην επέκταση των χωρικών υδάτων, άμεσα νότια και ανατολικά της Κρήτης, προοπτικά νότια της Κάσου, Καρπάθου, Ρόδου και στο συγκρότημα του Καστελόριζου. Ξεκινώντας με τα αυτονόητα στις περιοχές αυτές, με το κλείσιμο των κόλπων και τις γραμμές βάσης. Τώρα είναι η ώρα της εθνικής προσπάθειας, η οποία πρέπει να γίνει στη βάση συγκεκριμένης στρατηγικής και όχι στο κενό στρατηγικής και την έλλειψη πυξίδας που είχαμε μέχρι τώρα”.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε: “Η κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί της προηγούμενης περιόδου, περί αναδίπλωσης και υποχώρησης της τουρκικής κυβέρνησης και οι ψεύτικες προσδοκίες, που καλλιεργήθηκαν για το ρόλο των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, κατέρρευσαν για ακόμη μία φορά παταγωδώς. Αυτό τονίζει η νέα έξοδος του ερευνητικού πλοίου Ορούτς Ρέις και οι κινήσεις του σε συντεταγμένες, που εντάσσονται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η συνέχιση της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Καστελόριζου και άλλων ελληνικών νησιών, οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και το άνοιγμα της παραλίας της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Η τουρκική επιθετικότητα εκδηλώνεται στα πλαίσια της αντιπαράθεσης της ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση στην περιοχή και τροφοδοτείται από τις ισχυρές οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις, που διατηρεί η γειτονική χώρα με τους Αμερικάνους, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ιδίως με τη Γερμανία. Η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς βάζει τον λαό μας σε νέες περιπέτειες και μεγάλους κινδύνους. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κινούνται και θα συνεχίσουν να κινούνται μέσα από εντάσεις και συμβιβασμούς με κατεύθυνση τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας” πρόσθεσε ο Γιώργος Μαρίνος και τόνισε εν κατακλείδι: “Στις συνθήκες αυτές επιβεβαιώνεται καθημερινά η αναγκαιότητα της ενίσχυσης της λαϊκής πάλης ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων του Ευρωατλαντικού τόξου, για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ”.

Την ανάγκη η Ελλάδα να είναι ενωμένη απέναντι στις προκλήσεις επεσήμανε ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης αμέσως μετά σημειώνοντας: “Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και ενημέρωση από τον κ. υπουργό, διεξοδική για όλα τα θέματα που απασχολούν σήμερα την Ελλάδα και κυρίως τα ζητήματα με την Τουρκία”, ανέφερε και πρόσθεσε πως “ως ΜέΡΑ25 εξεθέσαμε και εμείς τις δικές μας θέσεις σε πολλά πράγματα είμαστε απόλυτα σύμφωνοι και στηρίζουμε ασφαλώς το έργο του υπουργείου Εξωτερικών. Αυτήν τη στιγμή πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι απέναντι στις προκλήσεις που υπάρχουν”.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης ζήτησε κυρώσεις εδώ και τώρα προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να θέσει τις κόκκινες γραμμές της. “Δεν κρύβω την ανησυχία μας, όχι μόνο τη δικιά μας, αλλά και του υπουργού Εξωτερικών», σημείωσε ο κ. Μυλωνάκης. “ΟΕρντογάν προσπαθεί να επιβάλει την άποψη ότι είναι περιφερειακή δύναμη χωρίς να σέβεται κανένα δίκαιο, το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας». Όσον αφορά στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επεσήμανε ότι «οι αποφάσεις τις οποίες πρέπει να πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καθοριστικές: κυρώσεις εδώ και τώρα”. “Η Γερμανία προσπαθεί από ότι φαίνεται να μη βάλει στο τραπεζι σήμερα το θέμα της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός κατά την άποψή μας θα πρέπει να σκληρύνει τη στάση του και έναντι των Ευρωπαίων και έναντι του ΝΑΤΟ, αλλά και έναντι της Τουρκίας”. Ανέφερε δε πως ο κ. Δένδιας του περιέγραψε πώς το αεροσκάφος του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών γυρίζοντας από τη Βαγδάτη επί 28 λεπτά κρατούνταν στον αέρα σε αναμονή, ενώ τώρα οι Τούρκοι δηλώνουν ότι έγινε τεχνικό λάθος. “Ο Ερντογάν πρέπει να πιστέψει ότι η Ελλάδα είναι ισχυρή και είναι ισχυρή. Να μαζέψει λοιπόν το Όρουτς Ρέις, να γυρίσει μαζί με τις φρεγάτες και τα πλοία συνοδείας στην Τουρκία και να καθίσει να μιλήσει γι’ αυτό, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση τον καλεί, μόνο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα”.

“Η Ελληνική Λύση είναι υπέρ της σκληρής πλέον ενεργητικής αμύνης. Μέχρι εδώ. Αν δε το κάνει θα πρέπει να απολογηθεί και η κυβέρνηση. Γιατί δεν είναι δυνατόν να βγαίνει ο κ. Γεραπετρίτης και να λέει ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι στα 6 ναυτικά μίλια. Απαράδεκτο. Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση; Να μας το πει. Αν δεν μπορεί να πάει σε άλλη λύση, ή να παραιτηθεί ή να ζητήσει τη βοήθεια των πολιτικών αρχηγών. Το Όρουτς Ρέις πρέπει να εξαφανιστεί από τις θάλασσες της πατρίδας μας”, υπογράμμισε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ