Ελληνοτουρκικά: Το παρασκήνιο της επανέναρξης των Διερευνητικών Επαφών – Ο ρόλος της Μέρκελ

Η τηλεδιάσκεψη Μέρκελ-Μισέλ-Ερντογάν που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, φαίνεται πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου με την Καγκελάριο της Γερμανίας να φαίνεται πως έχει παίξει σημαίνοντα ρόλο.

Όπως αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο του Open, η συμφωνία για επανέναρξη των συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας κλείστηκε σ’ αυτή την τηλεδιάσκεψη, όπου υπήρξαν… «παζάρια» από πλευράς Ερντογάν, ο οποίος τόνισε στη Μέρκελ ότι απέσυρε το Ορούτς Ρέις και τώρα είναι «η ώρα των ανταλλαγμάτων». Σε εκείνο το σημείο, λοιπόν, ο Ερντογάν όπως φάνηκε και από την ίδια την ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία μετά την τηλεδιάσκεψη, δεν ζήτησε μόνο το πώς και πότε θα ξεκινήσει ο διάλογος με την Ελλάδα, αλλά και ανταλλάγματα για τη χώρα του.

Ζήτησε επικαιροποίηση τελωνειακής ένωσης και της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, δηλαδή αιτήθηκε χρήματα για τους πρόσφυγες και την άρση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Στην ίδια τηλεδιάσκεψη συμφωνήθηκε να υπάρξει και επικοινωνία στις 20.00 με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο οι λεκτικές επιθέσεις είχαν φτάσει στα άκρα τις τελευταίες ημέρες.

Τι σημαίνει το «προσεχώς» στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Οι δύο χώρες είχαν να συνομιλήσουν σε αυτό το θεσμικό επίπεδο εδώ και τέσσερα χρόνια και δη από το 2016 με τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας να ανακοινώνουν την επανέναρξη των συνομιλιών.

«Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς», ανακοίνωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ και τι σημαίνει αυτό το «προσεχώς»; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, έχει καθαρά πρακτικό χαρακτήρα και είναι θέμα ημερών ο Έλληνας πρέσβης Παύλος Αποστολίδης και ο Τούρκος πρέσβης Τσαγατάι Ερτζιγιές να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι στην Κωνσταντινούπολη, όπου η ελληνική αντιπροσωπεία θα μεταφερθεί οδικώς.

Όσο για τι αναφέρουν οι Τούρκοι; Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, «συζητήθηκαν διεξοδικά οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, καθώς επίσης και οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ δηλώθηκε ότι Τουρκία και Ελλάδα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές».

Δείτε τα βίντεο:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ