RM-70: Ο Στρατός διπλασιάζει την εμβέλεια των πυραύλων με ελληνικά χέρια – ΦΩΤΟ

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το Σύστημα Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ) (RM-70), που διαθέτει το πυροβολικό του Ελληνικού Στρατού, μαζί με τα αμερικανικής κατασκευής MLRS αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα φόβητρα της τουρκικής άμυνας. Είναι Τσεχοσλοβάκικης κατασκευής. Μετά την υπογραφή της συνθήκης CFE, το Ελληνικό Πυροβολικό εξοπλίστηκε κατά το έτος 1994 με αριθμό συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων 122 χιλ. τύπου RM-70, Τσεχοσλοβάκικης κατασκευής από την πρώην Ανατολική Γερμανία. Οι ΠΕΠ RM-70 είναι τεχνολογίας του 1970, τέθηκαν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και έδωσαν μεγάλη ισχύ πυρός στο Ελληνικό Πυροβολικό, αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους πολλαπλασιαστές ισχύος.

Η κοινοπραξία ΜΙΜΑ – (κι η σερβική) EdePro ανακοίνωσε ότι προχώρησε με επιτυχία στην ενδεικτική αναβάθμιση των δυνατοτήτων του συστήματος RM70 του Ελληνικού Στρατού, επιτυγχάνοντας ένα κρίσιμο για την αποτρεπτική ισχύ των ελληνικών χερσαίων δυνάμεων, αποτέλεσμα: Να διπλασιάσει το βεληνεκές του και να αυξήσει την ακρίβεια κατά 30%! Ακόμα πιο σημαντικό είναι, ότι αυτό το αποτέλεσμα επετεύχθη με την ενεργό εμπλοκή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ) και συγκεκριμένα την άριστη συνεργασία με την διοίκηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του ΔΣ κ. Κωστόπουλου και την αποτελεσματική συμβολή των εργαζομένων σε αυτά.

Μετά από παρουσιάσεις και συζητήσεις με το ΠΒ, η ΜΙΜΑ προχώρησε σε σύναψη και υπογραφή Τεχνικού Μνημονίου Συνεργασίας με τη Διεύθυνση Πυροβολικού (ΓΕΣ/ΔΠΒ) και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) για την Αναβάθμιση των ρουκετών 122 χλστ., με αποτέλεσμα την ουσιαστική αύξηση του βεληνεκούς των.

Όπως έγινε γνωστό, η κοινοπραξία, μετά από την υπογραφή σχετικής τεχνικής συμφωνίας, μετέφερε αριθμό προωθητικών κινητήρων 122 χλστ. για αναβάθμιση αντίστοιχου αριθμού και σύντομα θα ακολουθήσει και η σχετική δοκιμαστική βολή στο πεδίο.

Η ΜΙΜΑ έχει υπογράψει και MOU (Memorandum of Understanding), για την μεταφορά τεχνογνωσίας (Transfer of Technology) στα ΕΑΣ, και η αναβάθμιση εκτελέστηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, δείχνοντας ότι με της σωστές συνεργασίες η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία είναι ικανή να πετύχει πολλά περισσότερα από όσα λέγεται.

Τα απτά οφέλη είναι:

• Επιχειρησιακή Αξιοποίηση των εκσυγχρονισμένων συστημάτων σε μικρό χρονικό διάστημα.

• Δημιουργία στα ΕΑΣ υποδομών για την ανάληψη πρόσθετου έργου από το εξωτερικό κυρίως στον τομέα των εκσυγχρονισμένων ρουκετών.

• Βελτιστοποίηση της οικονομικότητας του προγράμματος τοπικής συμμετοχής.

• Στρατηγικό πλεονέκτημα για τις Ελληνικές Χερσαίες Δυνάμεις με την αύξηση του βεληνεκούς κρίσιμου συστήματος ΠΕΠ.

• Εμπλοκή διαφόρων εταιρειών της Ελληνικής Αμυντικής βιομηχανίας για κατασκευή υποσυστημάτων (sub-systems).

Ο Πρόεδρος της ΜΙΜΑ κ. Μ. Δημητριάδης δήλωσε: «αισθανόμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που μπορούμε να συμβάλουμε αποφασιστικά στην αμυντική θωράκιση της πατρίδας μας, δίνοντας συγχρόνως δουλειά σε ελληνικά χέρια».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ