Κοντοζαμάνης: Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την επιβολή μέτρων καθοδηγούνται από τους ειδικούς

“Βρισκόμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε το καλύτερο αλλά και το χειρότερο σενάριο, προκειμένου να ξεπεράσουμε την κρίση αυτή με τις λιγότερες δυνατές απώλειες”, δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, που κλήθηκε να ενημερώσει τη Βουλή για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ελήφθη η απόφαση επιβολής περιοριστικών μέτρων στη Χαλκιδική. Ο υφυπουργός κατέστησε σαφές, ότι η κυβέρνηση αποφασίζει αν πρέπει να προχωρήσει στην επιβολή περιοριστικών μέτρων, με την καθοδήγηση της εθνικής επιτροπής των ειδικών, τους επιχειρησιακούς βραχίονές της, τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το υπουργείο Υγείας, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και τις Υγειονομικές Περιφέρειες.

Επίκαιρη ερώτηση για το θέμα απηύθυνε στην κυβέρνηση η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα, που ζήτησε να ενημερωθεί γιατί επιβλήθηκαν οριζόντια μέτρα και η παράταση τους στη Χαλκιδική, ενώ τα κρούσματα είναι σήμερα μηδενικά.

“Εδώ και δέκα μέρες έχουμε ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να μας ενημερώσετε για τις αποφάσεις που πήρατε για τη Χαλκιδική και να μας κοινοποιηθούν τα στοιχεία που θα αιτιολογούν τα έκτακτα επώδυνα περιοριστικά μέτρα για ολόκληρο τον νομό της Χαλκιδικής, που ήταν οριζόντια, γιατί εμείς λέμε και επαναλαμβάνουμε ότι η δημόσια υγεία είναι πάνω από όλα και στηρίζουμε κάθε απαραίτητο μέτρο θωράκισης του πληθυσμού. Ζητάμε, όμως, ενημέρωση, ώστε η αναγκαιότητα των μέτρων να γίνει κτήμα όλων και να γίνουν αυτά πλήρως κατανοητά από την κοινωνία στο σύνολό της”, είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

“Η επιδημιολογική κατάσταση κάθε περιοχής αξιολογείται μέρα με την ημέρα και ανάλογα παίρνουμε τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε”, απάντησε ο υφυπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση της Χαλκιδικής ελήφθησαν οι σωστές αποφάσεις και πάρθηκαν τα κατάλληλα μέτρα. “Σας θυμίζω τι είχαμε να αντιμετωπίσουμε: Εργοστάσιο με πενήντα κρούσματα. Κατασκήνωση με δύο κρούσματα σε παιδιά. Βάπτιση με κρούσματα. Συναυλία δύο χιλιάδων ατόμων με τρία κρούσματα εργαζομένων επιβεβαιωμένα και ένα κρούσμα από το οποίο μολύνθηκε ο οίκος ευγηρίας με τα τριάντα οκτώ κρούσματα ηλικιωμένων. Και έρχεστε να μας ζητήσετε τον λόγο γιατί πήραμε αυτά τα μέτρα; Τι να σας απαντήσουμε;” είπε ο κ. Κοντοζαμάνης και υπογράμμισε: “Με αυτήν την κυβέρνηση τίποτα δε γίνεται ξαφνικά. Υπάρχει σχέδιο, υπάρχουν δεδομένα, συγκεκριμένες διαδικασίες και συγκεκριμένες αποφάσεις, που στόχο έχουν να διασφαλίζουν την υγεία των πολιτών. Η κυβέρνηση, με την καθοδήγηση της εθνικής επιτροπής των ειδικών, τους επιχειρησιακούς βραχίονές της, τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το υπουργείο Υγείας, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και την 4η Υγειονομική Περιφέρεια, ενήργησε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, διασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση την ασφάλεια των πολιτών, όχι μόνο της Χαλκιδικής, αλλά και όλων των ευρύτερων περιοχών γύρω από αυτή. Επιβλήθηκαν μέτρα και περιορισμοί που τηρήθηκαν και γι’ αυτό σήμερα έχουμε τον έλεγχο. Και τα μέτρα αυτά δεν είναι μόνιμα. Η επιδημιολογική κατάσταση κάθε περιοχής αξιολογείται μέρα με την ημέρα και ανάλογα παίρνουμε τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε”.

Πηγή: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ