Αποστολάκης: Μεθοδικά η Τουρκία “γκριζάρει” περιοχές που μας στερεί τη δυνατότητα να ασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open ο τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Όπως ανέφερε «οι εκτιμήσεις είναι ότι εάν δεν υπάρξει κάτι που να παρεμποδίσει την Τουρκία για φέρει πλοία έξι μίλια από την Κρήτη, τότε ενδεχομένως θα το κάνει. Για να μη φτάσει κάποιο τουρκικό πλοίο σε αυτό το σημείο η χώρα μας θα πρέπει να ακολουθήσει τη διπλωματική ”έκρηξη”. Όπως η Τουρκία προσπαθεί να αποδείξει τη νομιμότητα των ενεργειών της με διάφορες παρουσιάσεις, συναντήσεις και συμμαχίες, η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει το ίδιο και να δείξει ποιες είναι οι θέσεις της, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Αυτή τη στιγμή, παρά το γεγονός ότι συζητάμε για τη διπλωματική απομόνωση Ερντογάν, δεν νομίζω ότι υφίσταται κάτι τέτοιο. Πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι μπορεί να αλλάξουν κάποια δεδομένα και κάποιες συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή. Η υπόθεση της Λιβύης είναι πολύ σοβαρή και δεν κλείνει. Αυτό σημαίνει ότι το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο παραμένει ενεργό».

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το πώς ορίζει τη φράση «διπλωματική έκρηξη», ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε ότι «τους χειρισμούς των κινήσεων τους έχει η κυβέρνηση. Εάν είναι η ώρα πρέπει να το κάνουμε. Θεωρώ ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να φοβόμαστε μήπως μας επικρίνουν γιατί κάναμε μία κίνηση λίγο παραπέρα από τις συνεννοήσεις που έχουμε ή και ότι προσπαθούμε να εξασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Μεθοδικά η Τουρκία ”γκριζάρει” περιοχές σε βαθμό που να μας στερεί τη δυνατότητα να εξασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι η Τουρκία όσο μπορεί να προβάλλει τις θέσεις της και να κερδίζει διπλωματικά αυτά που έχει σαν στόχο δεν έχει λόγους να φτάσει σε “θερμό επεισόδιο”».

Παράλληλα, κληθείς να απαντήσει τι θα γίνει σε περίπτωση γενίκευσης των προκλήσεων υπογράμμισε ότι «όταν φτάσουν τα πράγματα σε μία τέτοια κατάσταση δεν κοιτάς τι θα επακολουθήσει. Κοιτάς να δεις τι πρέπει να κάνεις εκείνη τη στιγμή για να μη χάσεις αυτό που διεκδικείς και ισχυρίζεσαι όσα χρόνια υπάρχει αυτό το κράτος».

Δείτε το βίντεο:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ