“Όμηρος” των ναυπηγείων Ελευσίνας η Πυραυλάκατος 6 – Κινδυνεύει να χάσει δύο πλοία το Πολεμικό Ναυτικό

Του Χρήστου Μαζανίτη

Πριν από λίγο, οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων Ελευσίνας έκλεισαν ξαφνικά τα διόδια της Ελευσίνας διαμαρτυρόμενοι για την μη καταβολή των δεδουλευμένων τους από την ιδιοκτήτρια εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου δυο εβδομάδες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε συνάντηση με τους εργαζόμενους των ναυπηγείων στο γραφείο του, όπου τους αποκάλυψε ότι με δική του πρωτοβουλία και σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, θα εξασφαλιζόταν η τρίμηνη χρηματοδότηση για άμεση παράδοση της πυραυλακάτου ΤΠΚ 6 και την πρόοδο των εργασιών για την ΤΠΚ 7.

Όμως, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η ιδιοκτησία δεν τους έχει καταβάλει τα χρήματα που τους είχαν υποσχεθεί κι έτσι κατεβαίνουν σε απεργία και μάλιστα διαρκείας. Όπως πληροφορούμαστε, οι εργαζόμενοι απειλούν να τραβήξουν στα άκρα την κατάσταση, αφού όπως ισχυρίζονται αισθάνονται ότι η ιδιοκτησία τους κοροϊδεύει.

Από την μεριά της, η εταιρεία παραπέμπει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας που δεν έχει προχωρήσει στην καταβολή των χρημάτων που είχε υποσχεθεί.

Όμως, υπάρχει μία επιστολή μετόχων της εταιρείας και μία απαντητική επιστολή του μεγαλομετόχου, που εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το ποιος εν τέλει κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο των ναυπηγείων. Η αλληλογραφία που περιήλθε στα υπ᾽όψιν των αρμόδιων υπουργείων «πάγωσε» το όποιο σχέδιο χρηματοδότησης για τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, αφού μεταξύ άλλων ειπώθηκε το ερώτημα ότι «από τη στιγμή που κανείς δεν λέει σε ποιον βρίσκεται το πλειοψηφικό πακέτο, ποιος διασφαλίζει ότι τα ηνία δεν έχουν περάσει ακόμη και σε εταιρεία τουρκικών συμφερόντων; Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, η χρηματοδότηση μπορεί από καλό να οδηγήσει αυτούς που θα την εγκρίνουν ακόμη και στο σκαμνί του δικαστηρίου με βαρύτατες κατηγορίες».

Μεγάλος ζημιωμένος βεβαίως, είναι το Πολεμικό Ναυτικό, που έπρεπε εδώ και τρία χρόνια να είχε παραλάβει κανονικά και τις δύο πυραυλακάτους και για ακόμη μία φορά μένει χωρίς τις πολύτιμες αυτές προσθήκες, με μία Τουρκία να ανεβάζει συνεχώς την ένταση σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Με την ΤΠΚ 6 όπως είχαμε αποκαλύψει και με αποκλειστικές φωτογραφίες και βίντεο να βρίσκεται στο νερό και να μην παραδίδεται στο Πολεμικό Ναυτικό, που την περιμένει από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Και στη μέση βρίσκονται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν αποδείξει ουκ ολίγες φορές ότι βάζουν το πατριωτικό καθήκον πάνω από την οικονομική ανασφάλεια, με εκατοντάδες οικογένειες που ζουν από τα ναυπηγεία να έχουν ξεχάσει πώς είναι η όψη των χρημάτων και ταυτόχρονα να μην βλέπουν φως στο τούνελ της αβεβαιότητας με το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ