Πώς θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα – Η τηλεδιάσκεψη που θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα

Του Γιώργου Σιαδήμα

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον απεγκλωβισμό των πολιτών και την άρση των μέτρων λόγω κορονοϊού. Με βάση τον μέχρι τώρα σχεδιασμό και με την προϋπόθεση ότι τα επόμενα 24ωρα οι πολίτες θα δείξουν την ίδια συνέπεια απέναντι στα μέτρα, η κυβέρνηση οργανώνει ήδη το σχέδιο «επιστροφή στην κανονικότητα». Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα, ίσως και πριν από την Κυριακή του Θωμά, έχει προγραμματιστεί μια μεγάλη σύσκεψη-τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας αναμένεται να δώσει τα χρονοδιαγράμματα της άρσης των μέτρων για κάθε επαγγελματική ομάδα. Αυτό σημαίνει ότι θα δοθεί μία ακόμα παράταση στα περιοριστικά μέτρα, ίσως μέχρι τις 10 Μαΐου, όπως ισχύει ήδη για τα σχολεία.

Οι ίδιες πηγές επιμένουν πως οι επιστήμονες, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, εξετάζουν η άρση να γίνει αντίστροφα σε σχέση με το κλείσιμο. Δηλαδή ό,τι έκλεισε πρώτο θα ανοίξει σταδιακά τελευταίο, με την ημερομηνία-κλειδί για την αφετηρία των άρσεων να είναι η 11η Μαΐου.

Εάν εφαρμοστεί αυτός ο σχεδιασμός, τότε:

-Αρχικά αναμένεται το άνοιγμα των μικρών εμπορικών καταστημάτων και ίσως των μικρών κομμωτηρίων, με περιορισμούς όμως και κανόνες (όπως ραντεβού) για την είσοδο των πελατών, ώστε να ζεσταθεί η μηχανή της οικονομίας.

-Το επόμενο βήμα έχει να κάνει με την επαναλειτουργία καφέ, εστιατορίων, μπαρ και κέντρων διασκέδασης, τα οποία θα λειτουργούν κυρίως με τραπεζοκαθίσματα μόνο σε εξωτερικό χώρο, με μεγάλες αποστάσεις και με περιορισμούς για μέγιστο αριθμό πελατών. Οσον αφορά το εσωτερικό, θα έχει να κάνει με τα τετραγωνικά και το πόσα τραπέζια μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Οπως είναι φυσικό, θα υπάρχουν συνεχείς έλεγχοι από τη Δημοτική Αστυνομία.

-Τη σκυτάλη αναμένεται να πάρουν τα δικαστήρια, τα γυμναστήρια, οι χώροι άθλησης, τα μεγάλα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής. Σε όλα θα πρέπει να τηρούνται αυστηρότατοι κανόνες υγιεινής και αποστάσεις. Ισως ανάλογα με τα τ.μ. να επιτρέπεται και συγκεκριμένος αριθμός πολιτών.

-Ο επόμενος σταθμός θα έχει να κάνει με τις δημόσιες υπηρεσίες, αν και αξίζει να σημειωθεί πως η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του κράτους με αφορμή την καραντίνα λύνει τα χέρια των πολιτών.

-Το επόμενο βήμα θα αφορά τα σχολεία. Σε αυτή την περίπτωση, φαίνεται πως θα λειτουργήσουν για 3-4 εβδομάδες. Αν και κάποιοι επιμένουν πως μπορεί να μην ανοίξουν και καθόλου, με το βάρος να πέφτει στη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, όπως έγραφε από την περασμένη εβδομάδα η Realnews.

-Οι αποφάσεις για τα ξενοδοχεία, τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στα νησιά, συνδυάζονται και με την άρση των περιορισμών στις μεταφορές, στα δρομολόγια των πλοίων, στις πτήσεις από το εξωτερικό. Πάντως, πρώτα θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας και αργότερα αυτά που βρίσκονται σε νησιά και πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία τους.

-Στο ενδιάμεσο, βέβαια, θα μειωθούν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία, όχι όμως για πάρκα, παραλίες και μεγάλους ανοιχτούς δημόσιους χώρους, ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός με κίνδυνο εκ νέου διασποράς του ιού. Σε αυτό το πλαίσιο, ίσως καθυστερήσουν να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα. Εάν όμως ακολουθήσουν τα υπόλοιπα εμπορικά, τότε αυστηρά θα επιτρέπονται μέσα σε αυτά πελάτες ανάλογα με τα τετραγωνικά του κάθε καταστήματος.

-Παράλληλα, θα αποφασιστεί πότε θα ανοίξουν και οι εκκλησίες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα ζητηθεί να τηρούνται οι αποστάσεις και να μην υπάρχει συγχρωτισμός.

-Τελευταίοι από τα σπίτια τους, πάντως, θα βγουν οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αφού κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό, ακόμα και σε υψηλές θερμοκρασίες.

Στη σύσκεψη αυτή μετά την Κυριακή του Θωμά, εκτός από τον πρωθυπουργό και τους στενούς του συνεργάτες, θα παρευρεθούν και οι υπουργοί που εμπλέκονται άμεσα στον σχεδιασμό, όπως ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Ο απεγκλωβισμός θα είναι σταδιακός και θα έχει διπλή στόχευση. Αφενός να επιστρέψει η χώρα με σταθερά βήματα στην κανονικότητα, χωρίς όμως συνθήκες συγχρωτισμού, κάτι που μπορεί να καταστρέψει ό,τι επιτεύχθηκε με τόσο κόστος. Και αφετέρου να ζεσταθεί η οικονομία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ειδικά το πρώτο διάστημα, ακόμα και αν είναι ανοιχτά τα καταστήματα, δεν θα υπάρχει ενίσχυση από την πολιτεία.

Συσκέψεις

Πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις με τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων υπουργείων, προκειμένου να σταθμιστούν τα δεδομένα και να εξεταστούν όλες οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι για την άρση των μέτρων, αφού είναι ξεκάθαρο πως ο απεγκλωβισμός -τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος του- θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιουνίου. Αυτές οι συσκέψεις με τις προτάσεις των υπουργείων θα συνεχιστούν, όπως είναι φυσικό.. Παράλληλα, σε κάποιες περιπτώσεις, η κυβέρνηση θα έχει να αντιµετωπίσει και την άρνηση των ίδιων των επιχειρηµατιών να ανοίξουν. ∆ηλαδή µπορεί να ανάψει το «πράσινο φως» για το άνοιγµα των µικρών εµπορικών καταστηµάτων, αλλά, αν ισχύουν ακόµα τα περιοριστικά µέτρα, θα υπάρχει πρόβληµα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία τους. Γι’ αυτό, ακόµα κι αν έχουν ανοίξει κάποιες επαγγελµατικές κατηγορίες, εξετάζεται το ενδεχόµενο στήριξής τους για κάποιο µικρό διάστηµα µε το επίδοµα των 800 ευρώ, καθώς και το πάγωµα των εισφορών ή ακόµα και η επιµήκυνση της µείωσης των ενοικίων.

Μετά το Πάσχα, όµως, θα συνεδριάσει και η ειδική επιτροπή των γιατρών, που -µε βάση τα µοντέλα- θα εξετάσουν το πότε µπορεί να γίνει η άρση των µέτρων για να δώσουν την τελική εισήγησή τους στον πρωθυπουργό. Αλλωστε, είναι ξεκάθαρο πως στον σχεδιασµό για το πώς θα θωρακιστεί το Εθνικό Σύστηµα Υγείας τον λόγο έχουν αποκλειστικά και µόνο οι ειδικοί επιστήµονες που παρακολουθούν την επιδηµιολογική καµπύλη και -όπως αναφέρεται- η κορύφωση ειδικά των θανάτων αναµένεται να γίνει την επόµενη εβδοµάδα. Το Μέγαρο Μαξίµου επιδιώκει τον σταδιακό απεγκλωβισµό, αλλά µε το µικρότερο κόστος, αφού σε καµία περίπτωση δεν θέλει να µπει σε περιδίνηση. Εξάλλου, όπως τόνισε και στην τελευταία τηλεοπτική παρέµβασή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όλα κρέµονται από µια λεπτή κλωστή και ένα λάθος, ακόµα και µικρό, µπορεί να στοιχίσει.

Πηγή: Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ