Πέτσας για Eurogroup: Όλοι θέλουν να βρεθεί μία κοινή λύση – Τι είπε για το κορονο-ομόλογο – ΒΙΝΤΕΟ

Τις εξελίξεις με τη συνεδρίαση του Eurogroup, που θα συνεχιστεί την Πέμπτη, και το οποίο στοχεύει στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την πανδημία του κορονοϊού, σχολίασε ο Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «όλοι θέλουν να βρεθεί μια κοινή λύση» και είπε ότι ενδεικτικό του μεγέθους της προσπάθειας που γίνεται, είναι το ότι οι υπουργοί της ευρωζώνης, συνεδρίαζαν όλο το βράδυ, διέκοψαν τη συνεδρίαση, ξεκίνησαν πάλι και τελικά θα συνεχιστεί την Πέμπτη.

Όπως ανέφερε, υπάρχει συμφωνία σε τρία βασικά ζητήματα που συζητούνται: την χρηματοδότηση της στήριξης της εργασίας και της απασχόλησης, την χρηματοδότηση με 200 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την χρηματοδότηση περίπου στο 2% του ΑΕΠ για κάθε κράτος μέλος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

«Μένει το τέταρτο που είναι και το πιο δύσκολο να υπάρξει ένας μηχανισμός που να μπορούμε όλα τα κράτη-μέλη να δανειζόμαστε σχετικά φτηνά αυτό είναι ένα κοινό ευρωομόλογο», είπε ο κ. Πέτσας. Όπως ανέφερε, σε αυτό το σημείο δεν κατέστη δυνατό να γεφυρωθούν οι διαφορές κάποιων κρατών-μελών και υπενθύμισε πως η Ελλάδα στηρίζει το ευρωομόλογο.

Διευκρίνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών συζητούν για αν θα συμπεριληφθεί στο κοινό τους ανακοινωθέν ή όχι, και σε κάθε περίπτωση το θέμα του ευρωομολόγου παραμένει πάντα στο τραπέζι «γιατί το έχουν θέσει πολλοί ηγέτες κρατών-μελών μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας Πρωθυπουργός».

Αναμένονται νέες ανακοινώσεις ενόψει του Πάσχα

Σε σχέση με τον κορονοϊό στη χώρα μας και ενόψει του Πάσχα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως θα πρέπει να περιμένουμε σύντομα ανακοινώσεις σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι το ύψος των προστίμων για όσους επιλέγουν μία παραβατική συμπεριφορά και το δεύτερο το πώς θα ελεγχθεί καλύτερα ενδεχόμενη παραβατική συμπεριφορά ανθρώπων που θα θέλουν να φύγουν από τα αστικά κέντρα και να μεταβούν στην περιφέρεια για το Πάσχα -είτε αυτό αφορά τις νέες είτε τις παλιές εθνικές οδούς. Δεν επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες για την Τήλο, ανέφερε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τόνισε πως δεν εξετάζεται αυτή τη στιγμή το κλείσιμο των διοδίων, αλλά μία αυστηροποίηση των μέτρων και εντατικοποίηση των ελέγχων. 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ