Κορονοϊός: Στον “αέρα” και η μεγάλη άσκηση Ελλάδας – ΗΠΑ – Ισραήλ

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ο κορονοϊός δεν απειλεί να τινάξει στον αέρα μόνο την μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ, Defender Europe 2020, που γράφαμε χθες στο enikos.gr. Απειλεί να ματαιώσει και άλλες ασκήσεις, που ενδιαφέρουν ίσως πολύ περισσότερο τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως η μεγάλη ετήσια άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού Noble Dina. Πρόκειται για άσκηση που συνδιοργανώνεται ετησίως από το Πολεμικό Ναυτικό με το Ναυτικό των ΗΠΑ και το Ναυτικό του Ισραήλ, ενώ τα τελευταία έτη συμμετείχε και το Ναυτικό της Κύπρου.

Ξεκινάει από το Κρητικό Πέλαγος και καταλήγει ανοιχτά της Χάιφα, στο Ισραήλ. Τα κύρια αντικείμενα εστιάζονται στη συνεκπαίδευση στον τομέα της Θαλάσσιας Ασφάλειας και στην αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων και απειλών στο θαλάσσιο περιβάλλον, με σκοπό την προαγωγή της αμοιβαίας κατανόησης και του επιπέδου της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε πολυεθνικό επιχειρησιακό και τακτικό/τεχνικό επίπεδο. Επιπρόσθετα, η συνεκπαίδευση συμβάλει στην ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας των συμμετεχόντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ήδη έχουν γίνει συζητήσεις και είναι σε ανοιχτή γραμμή με Ισραήλ και Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ για το ενδεχόμενο ματαίωσης της άσκησης, η οποία είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει τέλη Μαρτίου. Ήδη, από τις 8 Μαρτίου βρίσκεται στην βάση της Σούδας το αμερικανικό Αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh Burke USS Bary DDG 52, που είναι προγραμματισμένο να πάρει μέρος.

Το Ισραήλ έχει βάλει σε 14ήμερη καραντίνα όλες τις αφίξεις προς την χώρα και αναμένεται να αυξήσει το επίπεδο περιορισμών για την καταπολέμηση του ιού, που ήδη έχει ξαπλωθεί σε πολλές πόλεις. Ανησυχία υπάρχει και στην ελληνική πλευρά, όμως, όχι μόνο λόγω όσων γίνονται στο Ισραήλ, όπου αναγκαστικά θα πρέπει τα Ελληνικά Πλοία να πιάσουν λιμάνι για ανεφοδιασμό, αλλά και σε ότι αφορά τα καθ᾽ημάς, με τον ιό να έχει εξαπλωθεί σε αρκετές πόλεις και τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ