Κορονοϊός: Κίνδυνος ακύρωσης της μεγαλύτερης άσκησης του ΝΑΤΟ

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η μεγαλύτερη άσκηση της τελευταίας 25ετίας του ΝΑΤΟ κινδυνεύει να ακυρωθεί λόγω κορονοϊού. Πρόκειται ίσως για την μεγαλύτερη επίπτωση που θα έχει επιφέρει ο φονικός ιός σε αμυντική άσκηση σε παγκόσμια κλίμακα, κάτι που εάν συμβεί θα αναθεωρήσει όλους τους στρατηγικούς σχεδιασμούς κι εγχειρίδια εκστρατειών.

Ήδη, η εβδομάδα ξεκίνησε με το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για μέλος της συμμαχίας που επέστρεψε από ταξίδι στην Ιταλία. «Μέσα σε λίγα λεπτά από την λήψη του αποτελέσματος, ενημερώθηκαν όλοι οι άμεσοι συνεργάτες του. Εργάζονται από το σπίτι τους από το τέλος της περασμένης εβδομάδας και θα συνεχίσουν να το κάνουν. Όλο το προσωπικό του αρχηγείου του ΝΑΤΟ έχει ενημερωθεί για την επιβεβαιωμένη περίπτωση. Το ΝΑΤΟ συνεχίζει να παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού και των επισκεπτών, το ΝΑΤΟ έχει ήδη λάβει προληπτικά μέτρα στην έδρα μας, βάσει οδηγιών από τον ΠΟΥ, για να μειώσει τον κίνδυνο περαιτέρω εξάπλωσης της λοίμωξης. Αυτές περιλαμβάνουν την προσωρινή αναστολή ομαδικών επισκέψεων στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Παραμένουμε σε στενή επαφή με τις βελγικές αρχές. Το ΝΑΤΟ διαθέτει ισχυρά μέτρα και σχέδια συνέχισης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, διασφαλίζοντας πως συνεχίζεται η ουσιαστική δουλειά μας», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Όμως, φαίνεται πώς ήδη έχουν αρχίσει και εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο ματαίωσης της άσκησης Defender Europe 2020, παρά το γεγονός ότι προ ημερών ο γ.γ. της Συμμαχίας διέψευσε κάθε τέτοιο σενάριο. “Σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο κρούσμα θα το αντιμετωπίσουμε καθώς η κατάσταση θα εξελίσσεται”, δήλωσε από το Ζάγκρεμπ και την άτυπη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας ο Γενς Στολτενμπεργκ.

Όμως, με την κατάσταση να βρίσκεται εκτός ελέγχου στην Ιταλία και πολλές ευρωπαϊκές χώρες να βρίσκονται στο «κόκκινο» στρατιωτικές πηγές στην Ελλάδα εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για το εάν τελικά θα πραγματοποιηθεί η πολυδιαφημισμένη άσκηση, για την οποία οι ΗΠΑ έχουν ήδη μεταφέρει επί ευρωπαϊκού εδάφους χιλιάδες στρατιώτες.

Όπως έχουμε γράψει στο enikos.gr, πρόκειται για την μεγαλύτερη διακλαδική άσκηση του ΝΑΤΟ, με 37.000 στρατιώτες από 18 κράτη – μέλη (σ.σ. σε σύνολο 29), που συμμετέχουν στην συμμαχία. 20.000 οχήματα και κοντέινερ με υλικά μεταφέρονται προς την Πολωνία και την Εσθονία, όπου θα λάβει χώρα η άσκηση. Το γεγονός και μόνο ότι η Αμερική δίνει πολύ μεγάλη σημασία σε αυτή την άσκηση αποδεικνύεται από την συμμετοχή με 20.000 στρατιώτες. Πρόκειται για την μεγαλύτερη άσκηση τα τελευταία 25 χρόνια στην ιστορία του ΝΑΤΟ, η οποία βάσει σχεδιασμού θα ξεκινήσει στις 4 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ