Μητσοτάκης: Προτεραιότητα να βάλουμε ένα τέλος στην απαράδεκτη φορολογική πολιορκία

Το γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί στην αγορά, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επικαλούμενος τη θετική τροχιά που καταγράφουν οι πωλήσεις στη λιανική και σημείωσε ότι πρώτη του προτεραιότητα είναι “να βάλουμε ένα τέλος στην απαράδεκτη φορολογική πολιορκία”.

“Τόσο η αξία όσο και ο όγκος των πωλήσεων στη λιανική κινούνται σε θετική τροχιά, και αποτυπώνει το γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας το οποίο επικρατεί στην αγορά. Όμως δεν έχω αυταπάτες. Ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε είναι μακρύς, αν αναλογιστούμε την κατάσταση σήμερα αλλά και τις δυνατότητες οι οποίες υπάρχουν. Το μερίδιο του λιανεμπορίου στο εθνικό εισόδημα είναι τώρα πάνω από 10%. Οι θέσεις εργασίας που προσφέρει ξεπερνούν τις 700.000 δηλαδή το 18% του συνόλου των εργαζομένων”, είπε ο Πρωθυπουργός, σε ομιλία του στο συνέδριο «Future of Retail» της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ο κλάδος του λιανεμπορίου παρουσιάζει μια μοναδική κοινωνική διασπορά. “Εσείς είστε η μεσαία τάξη της χώρας που πιέστηκε αλλά άντεξε τα χρόνια της κρίσης. Το λιανεμπόριο υπήρξε πάντα μέτρο ευημερίας του τόπου. Μια παράδοση που καλείται να προσαρμοστεί δημιουργικά στις ανάγκες του συνολικού μετασχηματισμού της ελληνικής και της διεθνούς οικονομίας”, είπε απευθυνόμενος στα μέλη της Συνομοσπονδίας.

Αναφερόμενος στον σχεδιασμό της κυβέρνησης, ανέφερε πως είναι συνολικός. “Φορολογικές αλλά και ασφαλιστικές παρεμβάσεις που λειτουργούν συμπληρωματικά προς όφελος του φορολογούμενου, του ασφαλισμένου και του συνταξιούχου”, είπε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως “αποτελεί πρώτη μου προτεραιότητα να βάλουμε ένα τέλος στην απαράδεκτη φορολογική πολιορκία. Ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε ήδη κατά 22%, μάλιστα ένα χρόνο νωρίτερα από ότι είχαμε δεσμευτεί, ο συντελεστής φόρου στις επιχειρήσεις έπεσε ήδη από 28% στο 24% και ο φόρος στα μερίσματα από 10% στο 5%. 1,2 δισ. μειώσεων στους φόρους που ψηφίστηκαν στον προϋπολογισμό του 2020 τα 700 εκατ. αφορούν τον κόσμο της επιχειρηματικότητας, μεγάλης, μεσαίες και μικρής”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ