Πλακιωτάκης: Ενδεχομένως το Λιμενικό να είχε κάνει push back στο παρελθόν – Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος ανέφερε σε συνέντευξή του ότι ενδεχομένως το Λιμενικό Σώμα έκανε push back στο παρελθόν, και πάντως πριν από την εποχή διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που “ήταν στη λογική των ανοιχτών συνόρων”.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ρ/Σ “Πρώτο Θέμα”, ο υπουργός Ναυτιλίας κλήθηκε να σχολιάσει “όσους θέλουν το Λιμενικό να βουλιάζει βάρκες” με μετανάστες και πρόσφυγες. “Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες εμπλοκής στη θάλασσα, δεν μπορεί να το κάνει το Λιμενικό Σώμα ούτε μπορεί να προχωρήσει σε push back, όπως έκανε ενδεχομένως σε άλλες χρονικές περιόδους”, είπε ο Γιάννης Πλακιωτάκης για να προσθέσει στη συνέχεια πως “οι κανόνες εμπλοκής στη θάλασσα είναι συγκεκριμένοι, υπάρχουν συγκεκριμένοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί, αντιλαμβάνεστε ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές είναι μακρυά από τη στάση του Λιμενικού”.

Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο για το τι εννοεί “άλλες χρονικές περιόδους”, ο υπουργός Ναυτιλίας διευκρίνισε πως “υπήρχαν περιπτώσεις στο παρελθόν, τότε όμως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, δεν υπήρχαν ούτε η Frontex ούτε η παρουσία του NATO, αλλά σε κάθε περίπτωση καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά θα πρέπει να τα δούμε υπό το πρίσμα μιας ευρωπαϊκής διαχείρισης του ζητήματος. Μας υπερβαίνουν όλα αυτά”. Κληθείς να διευκρινίσει περαιτέρω, για το αν αυτά συνέβαιναν πριν την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Πλακιωτάκης σχολίασε πως “ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στη λογική των ανοιχτών συνόρων”.

ΣΥΡΙΖΑ: Ανατριχιαστική παραδοχή για παράνομες επαναπροωθήσεις στα χρόνια της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου

Τα όσα δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, σχολίασε αρμόδιος Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, κάνοντας λόγο για “πλήρη παραδοχή από τον υπουργό της ΝΔ ότι κυβερνήσεις, προ του ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες εμπλοκής”.

Ο κ. Σαντορινιός καλεί να δώσουν απαντήσεις “ο κ. Βαρβιτσιώτης και όσοι ενεπλάκησαν με το θέμα επί της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, για εγκληματικά περιστατικά που κόστισαν ζωές” και στρέφει τα βέλη του κατά της κυβέρνησης, λέγοντας πως “καθημερινά αποδεικνύει την απόλυτη αποτυχία της στο μεταναστευτικό- προσφυγικό ζήτημα ενώ παράλληλα διαφαίνεται η βαθιά ρήξη συνοχής που έχει πλέον η ΝΔ”.

“Έτσι ενώ σήμερα ο κ. Πλακιωτάκης καταδικάζει τις παράνομες επαναπροωθήσεις και δείχνει με το δάχτυλο τα πεπραγμένα των Δεξιών προκατόχων του, την ίδια ώρα ο κ. Στεφανής, με κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων, ονειρεύεται πλωτά φράγματα στο Αιγαίο που θέτουν σε κίνδυνο την ναυσιπλοΐα και προκαλούν το γέλωτα της διεθνούς κοινότητας”, καταλήγει ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.

Διευκρινίσεις Πλακιωτάκη

Μετά τις αντιδράσεις, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προέβη σε διευκρινίσεις, τονίζοντας πως στη συνέντευξή του “κατέστησε σαφές ότι το Λιμενικό Σώμα τηρεί απαρέγκλιτα τους κανόνες εμπλοκής στη θάλασσα και ενεργεί με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή”.

Υπογραμμίζει στη συνέχεια, πως “σε ότι αφορά το παρελθόν αναφέρθηκε σε πρακτικές που ‘ενδεχομένως’ είχαν χρησιμοποιηθεί, κάτι για το οποίο υπήρξαν καταγγελίες, που δεν επιβεβαιώθηκαν”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ