Διάσκεψη του Βερολίνου – LIVE: Λεπτό προς λεπτό οι κρίσιμες διαβουλεύσεις για τη Λιβύη

Λίγα λεπτά πριν μετά τις 15.00 ξεκίνησε και επίσημα η κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, ενώ με την άφιξη του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ταγίπ Ερντογάν ολοκληρώθηκε η προσέλευση των συμμετεχόντων στην κρίσιμη διαβούλευση.

Στόχος της διάσκεψης στην οποία οικοδέσποινα είναι η Άνγκελα Μέρκελ, είναι η συμφωνία μίας μόνιμης εκεχειρίας και η εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.Η Διάσκεψη ξεκίνησε αμέσως μετά την καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία.

Στη Διάσκεψη λαμβάνουν μέρος ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ανώτεροι αξιωματούχοι από τη Μεγάλη Βρετανία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, την Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Στο Βερολίνο θα βρίσκονται ακόμη ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φάγεζ Αλ Σάρατζ αλλά και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, οι οποίοι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της γερμανικής κυβέρνησης, όπως αναφέρει το Der Spiegel, θα εμπλακούν στις εργασίες της Διάσκεψης μόνο εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν προηγουμένως συμφωνήσει στο τελικό κοινό ανακοινωθέν.

Όπως αναφέρει το περιοδικό, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι δύο άνδρες θα παραμείνουν πιθανότατα στα ξενοδοχεία τους στο Βερολίνο. Αρχικά, επισημαίνει το δημοσίευμα, οι Σάρατζ και Χάφταρ δεν επρόκειτο να λάβουν μέρος στην Διάσκεψη, το σχέδιο ωστόσο άλλαξε διότι επέμειναν η Ρωσία και άλλοι συμμετέχοντες.

Η παρουσία των υψηλών προσκεκλημένων δημιουργεί υψηλές απαιτήσεις στον τομέα της ασφάλειας, με το Βερολίνο να βρίσκεται στο «επίπεδο 1» και την Αστυνομία να έχει αποκλείσει μεγάλα τμήματα του κέντρου της πόλης.

Περισσότεροι από 4.500 αστυνομικοί εργάζονται, ενώ έχει αποκλειστεί για τα ιδιωτικά αεροσκάφη και ο εναέριος χώρος σε ακτίνα 55 χιλιομέτρων και ύψος 3.000 μέτρων από την Καγκελαρία. Ιδιαίτερα φυλάσσονται πρεσβείες και ξενοδοχεία στα οποία έχουν καταλύσει ξένοι αξιωματούχοι.

Πριν από την επίσημη έναρξη της Διάσκεψης πραγματοποιήθηκαν επαφές ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μας με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ αλλά και τον επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Επίσης, συνάντηση είχαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με πηγή που επικαλέστηκε το ρωσικό πρακτορείο TASS, “μία τέτοια συνάντηση έχει προγραμματιστεί”.

Σημειώνεται πως με παρέμβαση του Ρώσου προέδρου και του Τούρκου ομολόγου του είχε αποφασιστεί πριν από μερικές ημέρες η εκεχειρία στη Λιβύη. Πριν από τη συνάντησή τους, ο Πούτιν τόνισε πως ελπίζει ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη να μπορέσει να φέρει περαιτέρω πρόοδο και πως οι ειρηνευτικές προσπάθειες της Μόσχας έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα.

“Δεν χάνουμε την ελπίδα ότι ο διάλογος θα συνεχισθεί και η σύγκρουση θα επιλυθεί” είπε και πρόσθεσε πως η Ρωσία και η Τουρκία έκαναν “ένα πολύ καλό βήμα” όταν κάλεσαν τις λιβυκές παρατάξεις να σταματήσουν τις μάχες αλλά και πως οι μεγάλες στρατιωτικές ενέργειες έχουν σταματήσει στη Λιβύη.

Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, είπε ότι ο στρατιωτικός διοικητής της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ πρέπει να βάλει τέλος στην επιθετική στάση του, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική διαδικασία στη Λιβύη. “Για να εφαρμοσθούν τα άλλα στάδια της πολιτικής διαδικασίας και της λύσης, η επιθετική στάση του Χάφταρ πρέπει να τερματισθεί”, δήλωσε ο Ερντογάν σε σχόλιά του στην έναρξη της συνάντησής του με τον Πούτιν.

Αν και η ελληνική πλευρά δεν συμμετέχει, επιδιώκει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή ενώ επιθυμεί στη Διάσκεψη να υπάρξει καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και των παράνομων μνημονίων Λιβύης-Τουρκίας.

Συνάντηση είχε σχεδόν μία ώρα πριν από την έναρξη της Διάσκεψης και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αμπτνάλα Μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν. Σε ανάρτησή του στο twitter ο Πομπέο σημείωσε ότι έδωσαν έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει εκεχειρία και να τερματιστούν οι ξένες παρεμβάσεις στη Λιβύη.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος, η Διάσκεψη καλεί όλες τις πλευρές να απέχουν από εχθροπραξίες κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, ενώ η κρατική εταιρεία πετρελαίου NOC που εδρεύει στην Τρίπολη αναγνωρίζεται ως η μόνη νόμιμη οντότητα που επιτρέπεται να πωλεί λιβυκό πετρέλαιο.

Το αίτημα αυτό γίνεται αφότου δυνάμεις πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ απέκλεισαν τους κύριους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου στην ανατολική Λιβύη.

Χάικο Μαας: Το φυσικό αέριο δεν διαδραματίζει κανέναν ρόλο στη Διάσκεψη

Από την πλευρά του, με συνέντευξή του στην Bild am Sonntag, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας αναφερόμενος στα μνημόνια που έχει υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη, τόνισε πως “το φυσικό αέριο δεν διαδραματίζει κανέναν ρόλο στη Διάσκεψη”, η οποία αποτελεί μια πολιτική διαδικασία και κάλεσε όλους “να βγάλουν από το μυαλό τους τα συμφέροντά τους για το κοίτασμα φυσικού αερίου όσο μαίνεται ο εμφύλιος”. Επίσης, πρόσθεσε ότι “η Διάσκεψη μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για ειρήνη στη Λιβύη” και προειδοποίησε για τον κίνδυνο η Λιβύη να εξελιχθεί σε “νέα Συρία”.

Επίσης, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γασάν Σαλαμέ σε συνέντευξή του στην αραβική εφημερίδα Al-Sharq al-Awsat απηύθυνε έκκληση για την αποχώρηση όλων των ξένων μαχητών. “Παρουσιάσαμε ένα σχέδιο ασφαλείας, που προβλέπει την αποχώρηση όλων των ξένων μαχητών ανεξαρτήτου εθνικότητας” είπε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, η οργάνωση Οργή του Φεζάν, που έχει πάρει το όνομά της από την ερημική περιοχή Φεζάν στη νοτιοδυτική Λιβύη, και η οποία είχε προηγουμένως κλείσει το μεγαλύτερο πετρελαϊκό κοίτασμα της Λιβύης, δήλωσε πως πραγματοποίησε την απειλή της και το ξαναέκλεισε. Ο ηγέτης της οργάνωσης Οργή του Φεζάν, ο Μπασίρ αλ-Σέιχ, δήλωσε στο Reuters πως η οργάνωσή του έκλεισε τα δύο πετρελαϊκά κοιτάσματα, μόλις δύο ημέρες αφού στο ανατολικό τμήμα της χώρας είχαν κλείσει και άλλες πετρελαιοπηγές. Στόχος είναι η οργάνωση να πιέσει στην ικανοποίηση οικονομικών απαιτήσεών της καθώς και των απαιτήσεών της στον τομέα της ασφάλειας.

Δεν υπάρχει επιβεβαίωση από ανεξάρτητη πηγή για το κλείσιμο των κοιτασμάτων, από τα οποία αντλούνται περίπου 400.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.

Τα “στρατόπεδα” του Βερολίνου

Δίπλα στην κυβέρνηση Σάρατζ θα βρεθούν Τουρκία και Κατάρ. Ο πρόεδρος Ερντογάν έχοντας υπογράψει το παράνομο μνημόνιο με την κυβέρνηση της Τρίπολης σχεδιάζει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο. Με αποικιακούς δεσμούς και ενεργειακά συμφέροντα στη Λιβύη, η Ιταλία εμφανίζεται ουδέτερη έχοντας σχέση και με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Στο πλευρό του Χαφτάρ συντάσσονται Αίγυπτος, Γαλλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Αραβικός Σύνδεσμος.Ποιες χώρες είναι κατά του τουρκολυβικού μνημονίου

Από τις χώρες που θα μετέχουν στη Διάσκεψη του Βερολίνου, κοινή θέση με την Ελλάδα κατά του τουρκολιβυκού μνημονίου έχουν εκφράσει επισήμως η Αίγυπτος, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν και ο Λίβυος στρατάρχης Χαφτάρ.

Το μνημόνιο στηρίζουν οι δυνάμεις που το έχουν υπογράψει, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν και ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, δεσμεύονται από τις αποφάσεις της ΕΕ, τις οποίες συμμερίζεται και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

Το προσχέδιο απόφασης της Διάσκεψης του Βερολίνου

Σύμφωνα με το προσχέδιο που διέρρευσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, υπογραμμίζεται η ανάγκη ύπαρξης ενιαίας κυβέρνησης στη Λιβύη, η ανάγκη κατάπαυσης του πυρός και σημειώνεται η επιβολή κυρώσεων σε όποιον παραβιάζει το εμπάργκο όπλων.

«Εμείς [οι συμμετέχοντες] στηρίζουμε την Πολιτική Συμφωνία για τη Λιβύη ως βιώσιμο πλαίσιο για την πολιτική λύση στη Λιβύη», σημειώνεται στο προσχέδιο. «Ζητάμε επίσης τη δημιουργία ενός λειτουργικού Προεδρικού Συμβουλίου και τη δημιουργία μιας μοναδικής, ενιαίας, περιεκτικής και αποτελεσματικής λιβυκής κυβέρνησης που θα εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων”», αναφέρεται επίσης.

Επίσης, οι συμμετέχοντες «παροτρύνουν επίσης όλα τα κόμματα της Λιβύης να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία ειρήνευσης υπό την αιγίδα της UNSMIL [Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη], συμμετέχοντας εποικοδομητικά, ανοίγοντας το δρόμο για τον τερματισμό της μεταβατικής περιόδου μέσω ελεύθερων, δίκαιων, περιεκτικών και αξιόπιστων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών”». «Ο σημαντικός ρόλος των γειτονικών χωρών στη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης», υπογραμμίζεται επίσης στο έγγραφο, στο οποίο υπάρχει αναφορά και για κυρώσεις σε όποιον παραβιάζει το εμπάργκο όπλων, αλλά δεν υπάρχει αναφορά στη συμφωνία της Τρίπολης με την Άγκυρα.

Κοντά σε συμφωνία η Διάσκεψη για την Λιβύη

Κοντά σε συμφωνία βρίσκονται οι συμμετέχοντες στην Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη, μετέδωσε πριν από λίγο το πρακτορείο Reuters , επικαλούμενο μαρτυρία ενός εκ των συμμετεχόντων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ