“Παραίτηση” εν πτήσει: Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου απέλυσε τον Ασημάκη Φωτήλα – ΦΩΤΟ

Από την Αυστραλία, όπου βρισκόταν, υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, ο Αντώνης Διαματάρης., μία παραίτηση που έγινε δεκτή από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο σάλος για τα ψευδή στοιχεία που δήλωσε στο βιογραφικό του, τα νέα δημοσιεύματα σχετικά με τη θέση του CEO σε δύο εταιρείες στις ΗΠΑ, η μια εκ των οποίων κτηματομεσιτική, προκάλεσαν την ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου κάτι που φέρεται να οδήγησε στην “παύση” του υφυπουργού υπεύθυνου για τον Απόδημο Ελληνισμό ενώ ήταν στην πτήση για την Αυστραλία.

Η υπόθεσή του θυμίζει μία εκείνη του Ασημάκη Φωτήλα, πρώην υφυπουργού Εξωτερικών το 1982, ο οποίος “παύθηκε” από τα καθήκοντά του εν πτήσει και ενώ ταξίδευε από Βρυξέλλες σε Αθήνα. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Ανδρέα Παπανδρέου, “ο Ασημάκης Φωτήλας έθεσε εαυτόν εκτός κυβέρνησης” καθώς με την πρωτοβουλία του απέκλινε από τη γραμμή του.

Φέρεται να δυσαρέστησε τον Παπανδρέου, όταν αντίθετα με την εντολή του προσυπέγραψε το κείμενο της ΕΟΚ με αντισοβιετικές αιχμές κατά της κυβέρνησης της Πολωνίας του Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, που τηρούσε ουδετερότητα προς τον Γιαρουζέλσκι, απέλυσε τον υφυπουργό Εξωτερικών ενώ αυτός επέστρεφε από τις Βρυξέλλες στις 3 Ιανουαρίου του 1982. Μάλιστα, τηλεφώνησε στον υπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, και του είπε να δει το βραδινό δελτίο ειδήσεων γιατί θα έπαιζε μια είδηση που τον ενδιέφερε.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου επισκέφθηκε επίσημα τη Βαρσοβία το 1984, εξοργίζοντας τις ΗΠΑ, που είχαν κάνει μποϊκοτάζ στην Πολωνία και έτσι, έγινε ο πρώτος ηγέτης της Δύσης που “έσπαγε” την απομόνωση της χώρας.

Ο στρατηγός Γιαρουζέλσκι, μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, επέβαλε στρατιωτικό νόμο στη χώρα του στις 13 Δεκεμβρίου 1981 σε μια προσπάθεια να καταστείλει τα κινήματα υπέρ της δημοκρατίας, όπως το συνδικάτο «Αλληλεγγύη» του Λεχ Βαλέσα. Στη διάρκεια του καθεστώτος του, από το 1981 ως το 1989, γύρω στα 700.000 άτομα εγκατέλειψαν τη χώρα.

Ο Ασημάκης Φωτήλας του Αριστοτέλη διετέλεσε υπουργός στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου. Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1932 και καταγόταν από την ιστορική καλαβρυτινή οικογένεια των Φωτηλαίων. Ο πατέρας του, Αριστοτέλης Φωτήλας ήταν βουλευτής. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Ανέπτυξε αντιστασιακή δράση στη διάρκεια της δικτατορίας. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας το 1961 με το ΠΑΜΕ, ενώ το 1963 προσχώρησε στην Ένωση Κέντρου. Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη βουλευτής Αχαΐας στις εκλογές του 1977.

Διορίστηκε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ την πρώτη μέρα του 1981 και αμέσως μετά τις πρώτες Ευρωεκλογές αντικαταστάθηκε ως ευρωβουλευτής από τον Μανώλη Πονηρίδη. Έπειτα από την πρώτη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, τον Οκτώβριο του 1981 και του Ανδρέα Παπανδρέου έγινε υφυπουργός Εξωτερικών. Από τις πρώτες του ενέργειες ήταν να υποβάλει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων μια περιγραφή της σχέσης Ελλάδας – ΕΟΚ.

Εξαιτίας ανάληψης δικής του πρωτοβουλίας, αναφορικά με την Πολωνία, “παύθηκε” από τον Ανδρέα Παπανδρέου στις αρχές του 1982 και μάλιστα ο ίδιος το έμαθε εν πτήσει. Από τις 5 Ιουλίου 1982 έως τις 28 Ιουνίου 1984 διετέλεσε υφυπουργός Προεδρίας. Στη συνέχεια αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ και μετά τις εκλογές του 1985 προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία.

Ο Ασημάκης Φωτήλας πέθανε την 1η Ιουνίου του 1997. Γιος του είναι ο Ιάσων Φωτήλας.

Με πληροφορίες από τη Βικιπαίδεια

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ