Γεννηματά: Αν η Τουρκία παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές μας πρέπει να έχει την αρμόζουσα απάντηση

Τη θέση του Κινήματος Αλλαγής σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, στον απόηχο της συμφωνίας που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, διατύπωσε η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως αν παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές μας από τη γείτονα χώρα “πρέπει να έχουν την αρμόζουσα απάντηση με όλα τα νόμιμα μέσα”.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, έκανε λόγο για “προκλήσεις”, “απειλές” και “δυστυχώς πια και ενέργειες” από την πλευρά της Τουρκίας, που “παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”. Άσκησε κριτική στον Πρωθυπουργό, καταλογίζοντάς του ότι υποτιμά το πρόβλημα και υπογραμμίζοντας πως μετά τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν “προχώρησε ένα ακόμη βήμα στο θέμα της συμφωνίας με την Λιβύη, στην Τουρκική Βουλή”. Όπως υπογράμμισε η κ. Γεννηματά, “χρειάζεται στρατηγική και σχέδιο για τις κινήσεις της Τουρκίας. Εθνική Γραμμή. Είναι όσο ποτέ αναγκαίος ο διάλογος και η εθνική συνεννόηση” και ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, υποστηρίζοντας ότι η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής δεν αρκεί, καθώς “μια κοινή εθνική γραμμή από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας στον Ελληνικό λαό και θα στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας προς κάθε κατεύθυνση”.

“Αυτή είναι η δική μας υπεύθυνη θέση και με αυτό το πλαίσιο είμαστε εδώ ενεργά και δυναμικά παρόντες, έτοιμοι να συμβάλλουμε στην διαμόρφωση αλλά και την στήριξη και υπεράσπιση αυτής της εθνικής γραμμής”, τόνισε η κ. Γεννηματά για να συμπληρώσει πως το ΚΙΝΑΛ επιζητεί τον διάλογο, όμως “διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις”.

Διευκρίνισε στη συνέχεια πως “η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, η προάσπιση των συνόρων μας και της εδαφικής μας ακεραιότητας είναι ζωτικά για μας θέματα. Αποτελούν κόκκινες γραμμές. Γραμμές που αν παραβιαστούν από την γείτονα χώρα, πρέπει να έχουν την αρμόζουσα απάντηση με όλα τα νόμιμα μέσα. Αυτή την θέση η παράταξή μας υπηρετεί διαχρονικά. Και σε αυτή την θέση πρέπει να υπάρξει εθνική ομοψυχία. Να καταλάβουν όλοι πως δεν είμαστε πρόθυμοι ούτε για υποχωρήσεις, ούτε για παραχωρήσεις. Παραχωρήσαμε στις Πρέσπες, δώσαμε στον κ. Ερντογάν τα κλειδιά του προσφυγικού, παραχωρήσαμε τον δημόσιο πλούτο στο υπερταμείο της υποτέλειας. Ως εδώ. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε ενωμένοι και αποφασισμένοι τα δικαιώματά μας. Ασχέτως των προθέσεων και των δυνατοτήτων των τρίτων”.

Και διαμήνυσε στη συνέχεια, πως “αν τολμήσει η Τουρκία να καταπατήσει στην πράξη τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πρέπει να πάρει την δέουσα απάντηση”.

Σε ό,τι αφορά στη στάση που τηρεί το ΝΑΤΟ επί του θέματος, η κ. Γεννηματά σημείωσε πως “περιμένουμε, απαιτούμε την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ για τις αρχές αυτές. Γνωρίζουμε βέβαια ότι συνεχίζει να ‘νίπτει τας χείρας του’, ταυτίζοντας το θύτη με το θύμα των προκλήσεων και των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου. Αυτή η δήθεν ουδετερότητα πρέπει να σταματήσει”.

Κατέστησε σαφές επιπλέον, ότι “απαιτούμε έμπρακτη αλληλεγγύη της Ε.Ε” και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να φέρει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα και να ζητήσει την καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας.

Όπως εξήγησε θα πρέπει να ζητήσουμε από την ΕΕ “να δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει θαλάσσιες ζώνες που έχουν οριοθετηθεί με παράνομο τρόπο, να προχωρήσει σε επιβολή κυρώσεων σε όποιον δραστηριοποιηθεί σε παράνομη οριοθετημένη ζώνη που αφορά κράτος μέλος, να καλέσει τις αρχές της Λιβύης να αποφύγουν συμφωνίες με τρίτες χώρες, εκτός από ανθρωπιστικές. Δεν είναι δυνατόν χώρες που δεν έχουν μεταξύ τους θαλάσσια σύνορα, να οριοθετούν θαλάσσιες ζώνες, παραβιάζοντας κυριαρχικά δικαιώματα άλλων χωρών”. Και βέβαια, συμπλήρωσε, να ξεκαθαρισθεί ότι “αν υπάρξει επιθετική ενέργεια εις βάρος μας από την πλευρά της Τουρκίας θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής (άρθρο 42 παρ 7) που προβλέπει η Συνθήκη της Λισσαβόνας”.

Αναφερόμενη στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υπενθύμισε πως “έχω χτυπήσει το καμπανάκι, μπορεί να εξελιχθεί σε εθνική τραγωδία” και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να θέσει αποφασιστικά το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής, “να ξαναπάρει η Ένωση πίσω τα κλειδιά του προσφυγικού από τον κ. Ερντογάν. Να σταματήσει να μας εκβιάζει”. Και απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό, η κ. Γεννηματά είπε: “Πιέστε λοιπόν κ. Μητσοτάκη. Και ξεκαθαρίσετε στους εταίρους μας ότι θα μπλοκάρουμε και αποφάσεις, αν συνεχίζουν να μας αφήνουν μόνους μας, να μην αναλαμβάνουν όλοι τις ευθύνες που τους αναλογούν”.

Λέμε ένα δυνατό ΟΧΙ στο φορολογικό νομοσχέδιο

Η κ. Γεννηματά μίλησε στη συνέχεια για το φορολογικό νομοσχέδιο, που συζητείται στη Βουλή, εκφράζοντας τη διαφωνία του ΚΙΝΑΛ και ξεκαθαρίζοντας πως “λέμε ένα δυνατό ΟΧΙ, όχι μόνο στο συγκεκριμένο Νομοσχέδιο, αλλά και στο σύνολο της Οικονομικής και επιδοματικής πολιτικής αυτής της Κυβέρνησης, όπως εκφράζεται και στον Προϋπολογισμό”.

Αναλυτικά, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε στην τοποθέτησή της, “αλήθεια πιστεύει κανείς σε αυτή την αίθουσα πως αυτό το Φορολογικό Νομοσχέδιο αποτελεί ‘Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο’; Όχι βέβαια. Ούτε καν ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών. Άλλαξε η Κυβέρνηση, αλλά δεν άλλαξε η πολιτική. Θα μας ρωτήσει κάποιος: Καλά διαφωνείτε με κάποιες παρεμβάσεις και μειώσεις φόρων που περιλαμβάνει; Απαντάμε ευθέως: Αυτό που διαφωνούμε είναι ότι συνεχίζουμε ως χώρα, οικονομία, κοινωνία στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο. Διαφωνούμε γιατί δεν απελευθερώνεται η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας από τα βάρη που σώρευσε η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί δεν περιέχονται ουσιαστικά κίνητρα για επενδύσεις, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μπροστά στις προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Διαφωνούμε γιατί τα μικρά και μεσαία εισοδήματα θα φορτωθούν και πάλι το βάρος της επίτευξης των υπερπλεονασμάτων των 7 δις ευρώ για το 2020. Γιατί οι όρκοι της ΝΔ για την στήριξη της μεσαίας τάξης πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι φόροι επί των αγαθών και υπηρεσιών αυξάνονται κατά 979 εκ. ευρώ και ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 254 εκ. Ευρώ. Ότι ακόμα και οι ελαφρύνσεις στα φυσικά πρόσωπα που εξαγγέλλονται απομειώνονται για όσους έχουν άνω των 12.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα και μηδενίζονται για τους άνω των 20.000 ευρώ. Προφανώς η ΝΔ υιοθετεί πλήρως τις απόψεις του τέως Υπουργού Οικονομικών, ότι οι Έλληνες που έχουν ετήσιο μικτό εισόδημα 20.000-25.000 ευρώ, πρέπει να χαρακτηρίζονται τουλάχιστον πλούσιοι αν όχι ολιγάρχες”.

Πρόσθεσε στη συνέχεια, ότι το ΚΙΝΑΛ διαφωνεί με το φορολογικό νομοσχέδιο “γιατί απουσιάζει επιδεικτικά κάθε πολιτική και μέτρο για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που έχει ανάγκη η κοινωνία μας και κυρίως η νέα γενιά. Ούτε οι οριζόντιες ελαφρύνσεις των νομικών προσώπων με μείωση του συντελεστή στο 24% ούτε η μείωση του φόρου των μετόχων έχουν άμεση σύνδεση με επενδύσεις και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Διαφωνούμε τέλος γιατί ενισχύεται η Κοινωνική αδικία, γιατί επιδεινώνεται περαιτέρω η αρνητική σχέση άμεσης προς έμμεση φορολογία εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων”.

Αναφερόμενη στο κοινωνικό μέρισμα, η κ. Γεννηματά σχολίασε πως “δεν είχαμε καμία αμφιβολία βέβαια ότι θα εμφανιστεί φέτος ο γαλάζιος Αϊ Βασίλης, στην ίδια ακριβώς αντίληψη με τον περσυνό ροζ. Με δώρα που έχουν όμως προπληρωθεί στο δεκαπλάσιο. Δυστυχώς το ίδιο προαναγγέλλει ο προϋπολογισμός του 2020. Φορτώνονται οι πολίτες με μέτρα που θα οδηγήσουν σε πλεονάσματα 7 δις ευρώ και μετά θα πανηγυρίζει η κυβέρνηση με εξαγγελίες 176 εκατομμυρίων με προσωρινά επιδόματα. Αλλά με τα προσωρινά επιδόματα δεν κτίζεται κοινωνικό κράτος ,ενώ με τα υπερπλεονασματα υπονομεύεται το μέλλον της κοινωνίας μας. Δεν μας εκπλήσσει βέβαια αυτή η διαπίστωση. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως στην μακρά ομιλία του στο Συνέδριο της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης, παρέλειψε επιδεκτικά κάθε αναφορά για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους. Όλα για τους λίγους και ισχυρούς. Μια απροκάλυπτα δεξιά πολιτική, με λίγο βέβαια φιλελεύθερο πασπάλισμα”.

Συνέχισε, λέγοντας πως το συμπέρασμα που εξάγεται τελικά, είναι “ότι οι δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα για τα υπερπλεονάσματα είναι πάντα εδώ. Οι πολίτες βρίσκονται στο ίδιο έργο θεατές, με τον ίδιο σκηνοθέτη και απλή αλλαγή των προσώπων στην διανομή των ρόλων. Γι’ αυτό και λέμε ένα δυνατό ΟΧΙ, όχι μόνο στο συγκεκριμένο Νομοσχέδιο, αλλά και στο σύνολο της Οικονομικής και επιδοματικής πολιτικής αυτής της Κυβέρνησης, όπως εκφράζεται και στον Προϋπολογισμό”.

Εμείς δεν μένουμε μόνο στις αρνήσεις, συμπλήρωσε η κ. Γεννηματά, αναφερόμενη στην τροπολογία που κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ με σειρά προτάσεων από το Σχέδιο Ελλάδα, “που χτυπούν τις αδικίες και μειώνουν τις ανισότητες”.

Και ανέλυσε στους στόχους που θέτει το ΚΙΝΑΛ:

“1ον Στην εξισορρόπηση έμμεσων και άμεσων φόρων. Με την άμεση μείωση όλων των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (κατά μια ποσοστιαία μονάδα). Μέτρο που συνδέεται και με την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων μέσα από την μείωση του κόστους των τροφίμων, αλλά και την στήριξη της παραγωγής και των νοικοκυριών μέσα από την μείωση του κόστους της ενέργειας.

2ον Στην στήριξη των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων. Με την κατάργηση-σε δύο δόσεις- της εισφοράς αλληλεγγύης.

3ον Στην στήριξη των Μικρομεσαίων. Με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

4ον Στην παροχή κινήτρων για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για κάθε 100 ευρώ που πληρώνει η επιχείρηση για νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, φοροαπαλλάσσεται για 150.

5ον Σε φορολογικά κίνητρα για νέες επενδύσεις για τεχνολογικό εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Με την θέσπιση υψηλών φορολογικών συντελεστών απόσβεσης (άνω του 30%) για επενδύσεις σε αυτούς τους τομείς. Έτσι ώστε οι Ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο, να τονώσουν την ανταγωνιστικότητά τους, να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα του ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά και στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και της ανάγκης προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

6ον Στην τόνωση της πρωτογενούς παραγωγής, του Έλληνα αγρότη, με φορολογικά μέτρα που ενισχύουν το εισόδημα του και στηρίζουν τις ομάδες παραγωγών και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς

και

7ον Σε κίνητρα στους νέους ανθρώπους για να επιχειρήσουν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά, να μείνουν και να δημιουργήσουν στη χώρα μας. Με πλήρη απαλλαγή από την φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές για 3 έτη (και μειωμένη κατά 50% για τα επόμενα δύο), για νέους που ξεκινούν την δική τους επιχείρηση ή το επάγγελμα”.

Αυτή είναι η αντίληψη του Κινήματος Αλλαγής για ένα φορολογικό σύστημα που συμβάλλει στην ανάπτυξη, αλλά και στην Κοινωνική Δικαιοσύνη, στην μείωση των ανισοτήτων, εξήγησε η κ. Γεννηματά σημειώνοντας πως πρόκειται για “προτάσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το ίδιο το αποτέλεσμα της εφαρμογής τους, από τις πολύ θετικές συνέπειες που θα έχουν για την αύξηση του ΑΕΠ και την μείωση της ανεργίας, άρα και από την αύξηση των δημοσίων εσόδων. Και βέβαια από τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου από την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων”.

Και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, λέγοντας πως “αρνείται ακόμη και να συζητήσει. Σκεφθείτε ότι μια εφικτή μείωση των στόχων από το 3,5% στο 2% θα μας δώσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, για να ενισχύσουμε την Ανάπτυξη, για φορολογικά κίνητρα και την δημιουργία δημόσιων και κοινωνικών υποδομών. Εδώ θα κριθείτε κύριε Μητσοτάκη . Θα βγει η θηλιά από το λαιμό; Εμείς σε κάθε περίπτωση θα επιμείνουμε. Απέναντι στο λαϊκισμό και τη συντήρηση. Πιστεύουμε βαθιά στην ανάγκη μιας πραγματικά προοδευτικής Κυβέρνησης που θα φέρει την Αναγέννηση που έχει ανάγκη ο τόπος μας”.

Στην αρχή της ομιλίας της, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε και στη σημερινή επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, σημειώνοντας πως “ένα αθώο παιδί έπεσε θύμα της τυφλής βίας από έναν αστυνομικό. Της τυφλής βίας που οδήγησε και στα αθώα θύματα της Marfin. Της τυφλής βίας που οδήγησε και στο θάνατο του Θάνου Αξαρλιάν” και δήλωσε “την καταδίκη μας και την αντίθεσή μας στη τυφλή βία από όπου και αν προέρχεται, χωρίς αστερίσκους, υπεκφυγές και εξαιρέσεις”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ