Πρόεδρος προανακριτικής στον Realfm για Παπαγγελόπουλο: Οι συναντήσεις με τον Αντώνη Σαμαρά δεν είναι υπερασπιστικός ισχυρισμός για να εξεταστεί

«Σήμερα θα συζητηθούν τα διαδικαστικά θέματα που θα θέσουν τα κόμματα στην επιτροπή. Ο χρονικός ορίζοντας περάτωσης των εργασιών είναι οι δύο μήνες. Σε αυτό το διάστημα θα εξεταστούν οι μάρτυρες που θα προταθούν από τους εισηγητές των κομμάτων, ελπίζω μέχρι την επόμενη συνεδρίαση να έχουμε και τους προτεινόμενους μάρτυρες έτσι ώστε να ορίσουμε και τη σειρά εξέτασής τους. Επειδή ένα από τα ερευνώμενα αδικήματα για τον κ. Παπαγγελόπουλο είναι και η ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση, θεωρώ ότι θα πρέπει να είναι (σ.σ οι προστατευόμενοι μάρτυρες)», δήλωσε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή “τεντιμπόηδες” με τον Μάνο Νιφλή και τον Άκη Παυλόπουλο ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής Γιάννης Μπούγας.

Ερωτηθείς αν οι προστατευόμενοι μάρτυρες που θα κληθούν να καταθέσουν θα βγουν από το καθεστώς της ανωνυμίας, ο κ. Μπούγας απάντησε ότι «θα διαμορφώσουμε κανόνες χωρίς να υπερβαίνουμε της διάταξης του κώδικα Ποινικής Δικονομίας διότι είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε το δίκαιο που διέπει και την εξέταση των μαρτύρων και τη διαδικασία ενώπιον της επιτροπής. Μπορεί, χωρίς να αρθεί το καθεστώς προστασίας από το οποίο διέπονται μέχρι σήμερα, να ληφθεί η κατάθεσή τους με τον τρόπο που ορίζει η Ποινική Δικονομία. Υπάρχει πρόβλεψη».

«Δύο είναι οι πιθανές εκβάσεις της επιτροπής. Η μία είναι να μην υπάρξουν ενδείξεις προκειμένου να γνωμοδοτήσει, να αποφανθεί ότι συντρέχει λόγος να προχωρήσει η διαδικασία στο δικαστικό συμβούλιο και το Ειδικό Δικαστήριο και η άλλη ότι υπάρχουν ενδείξεις και να προτείνει προς την Ολομέλεια του Σώματος ότι δεν έχουν διασκευαστεί οι αποδείξεις βάσει της οποίας ξεκίνησε η διαδικασία, ενισχύθηκαν και να προταθεί η παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου και να ακολουθηθεί η διαδικασία του άρθρου 86 όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα», πρόσθεσε.

Αν θα κληθούν από την επιτροπή ο πρώην πρωθυπουργός (Αντώνης Σαμαράς) και τα πολιτικά πρόσωπα τα ονόματα των οποίων έχουν εμπλακεί στην υπόθεση Novartis, ο κ. Μπούγας υποστήριξε ότι «τα κόμματα θα προτείνουν μάρτυρες και στην πρότασή τους θα περιλαμβάνονται και αυτά τα πρόσωπα. Η έρευνα της επιτροπής δεν θα έχει στεγανά, η διάθεση να διερευνηθούν όλες οι παράμετροι των υποθέσεων. Το βασικό και μείζον ζήτημα είναι η πιθανή χειραγώγηση της δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία. Μπορεί να μην πρόκειται μόνο για τα πρόσωπα που έχουν εμπλοκή στην υπόθεση της Novartis, μπορεί να υπάρχουν και άλλες πτυχές που αν προκύψουν οδοί ή ατραποί έρευνας η επιτροπή ασφαλώς και θα πάει και προς αυτές. Υπάρχουν φήμες πως εκτός από την συγκεκριμένη υπόθεση υπήρξε παρέμβαση και σε άλλες υποθέσεις. Η υποχρέωση της επιτροπής είναι να ρίξει φως και προς εκείνη την πλευρά. Δεν μπορεί αν κάποιος πει συγκεκριμένα στοιχεία, να αρνηθούμε να τα εξετάσουμε».

Ερωτηθείς αν θα εξεταστεί από την επιτροπή ο ισχυρισμός του κ. Παπαγγελόπουλου για τις συναντήσεις που είχε με τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Μπούγας απάντησε ότι «αυτό δεν μπορώ να το αντιληφθώ ως υπερασπιστικό ισχυρισμό, ούτε που κατατείνει αυτό που είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος. Όπως το διατύπωσε, είναι ισχυρισμός που μπορεί να προκαλεί την περιέργεια, όμως δεν είναι υπερασπιστικός ισχυρισμός για να μπορέσει να εξεταστεί».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ