• Κουμουτσάκος: Επιβάλλεται στιβαρή απάντηση στο μεταναστευτικό - Παραλάβαμε 75.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου- ΒΙΝΤΕΟ

  9:31 πμ, Τρίτη 01 Οκτ 2019 9:31 πμ, Τρίτη 01 Οκτ 2019

  "Επιβάλλεται στιβαρή απάντηση από το Κράτος στο μεταναστευτικό πρόβλημα" τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, μιλώντας στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα.

  «Η κυβέρνηση έχει μελετήσει σε βάθος τη μεταναστευτική πρόκληση», είπε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

  Όπως τόνισε, σχετικά με την άφιξη των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, αυτές οφείλονται σε δύο παράγοντες. Αφενός «στις εξελίξεις στη γειτονική χώρα», αφετέρου «στις εξελίξεις στη Συρία».

  «Μπροστά σε αυτό το φαινόμενο όλα πρέπει να μετρηθούν», σχολίασε σχετικά και έκανε λόγο για «μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό το πρόβλημα».

  «Αυτοί που κληροδότησαν την κατάσταση αν δεν μπορούν να συμβάλουν, να σιωπήσουν»

  «Δε θα αντιδικήσω με την αντιπολίτευση, το θέμα έχει διεθνείς διαστάσεις», είπε ενώ σχολίασε ότι όταν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ «ήταν αυτοί που έλεγαν ότι δεν υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα, στέλνοντας προσκλητήριο στους διακινητές να στέλνουν προς τα εδώ κόσμο. Κι όταν ‘λιάζονταν’ εστάλη μήνυμα στην Ευρώπη να κλείσει τα σύνορά».

  «Αυτοί που κληροδότησαν την κατάσταση, αν δεν μπορούν να συμβάλουν, τουλάχιστον να σιωπήσουν», τόνισε.

  Βασικός άξονας της πολιτικής αποσυμφόρησης είναι ο διαχωρισμός των προσφύγων από τους μετανάστες, με τον αναπληρωτή Υπουργό να κάνει λόγο για «νομοθετική αλλαγή της Υπηρεσίας Ασύλου», η οποία θα παρουσιαστεί σύντομα από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, η οποία έχει σχεδιαστεί «με σεβασμό στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο» και στόχο την «ισχυρή, ασφαλή και γρήγορη διαδικασία ασύλου».

  Ερωτηθείς σχετικά με το ποσοστό προσφύγων – μεταναστών που βρίσκονται στη Μόρια, σημείωσε ότι, «δεν μπορώ να πω πόσοι είναι στη Μόρια, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη η ταυτοποίησή τους, όμως κρίνοντας όμως από τις εθνικότητες, είναι μετανάστες και όχι πρόσφυγες».

  Είπε, ωστόσο ότι, στο σύνολο της επικράτειας, «το 75% είναι Αφγανοί, ενώ πολλοί είναι και Αφρικανοί».

  «Παραλάβαμε 75000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου. Συν αυτοί που ήρθαν. Είμαστε Κράτος δικαίου, έχουμε όμως και χρέος προστασίας της χώρας μας», τόνισε.

  Ως προς το πού θα επιστρέφονται όσοι άνθρωποι χαρακτηρίζονται μετανάστες, είπε πως «βασικός προορισμός επιστροφής είναι η Τουρκία», όμως «πρέπει να είναι αποδοτικές και οι επιστροφές σε τρίτες χώρες».

  «Πρέπει να απαιτήσουμε μεγαλύτερη ανακατανομή από άλλες ευρωπαϊκές χώρες», πρόσθεσε σχετικά.

  Τα κλειστά Κέντρα και η αποσυμφόρηση των νησιών

  «Τα κλειστά κέντρα αφορούν εκείνους που βρίσκονται παράνομα στη χώρα. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου», τόνισε.

  «Τα συνοριακά νησιά υφίστανται μεγάλες πιέσεις», αναγνώρισε και τόνισε ότι για το λόγο αυτόν, «αποφασίστηκαν οι μετακινήσεις στην ενδοχώρα, οι οποίες θα μας επιτρέπουν να εξετάζουμε τις αιτήσεις ασύλου και στην ενδοχώρα».

  «Τα τελευταία χρόνια επιστράφηκαν στην Τουρκία λιγότεροι από 1800 άνθρωποι», είπε και τόνισε πως «αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία και να απαιτήσει από την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως τη δική της πλευρά. Να εκριζώσει τα δίκτυα διακινητών και να μην ανοίξει άλλες προσφυγικές οδούς».

  «Θα θέλαμε να είναι πιο κοντά μας η ΕΕ, όμως η συνεργασία μαζί της δεν μπορεί να αντικατασταθεί», σημείωσε σχετικά με τους εταίρους της χώρας μας και παραδέχθηκε πως παρά το ότι «η Frontex θα έπρεπε να έχει πιο ισχυρή παρουσία, είναι η ευρωπαϊκή παρουσία στα ελληνικά νερά».

  Όπως είπε ο ίδιος, στο πλαίσιο της διεθνοποίησης του θέματος, ο «αρχηγός του Λιμενικού είναι σήμερα στην Τουρκία, για να συναντηθεί με τον ομόλογό του, για συνεργασία».

  Αναφέροντας ότι, «οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες τώρα στην Ευρώπη από αυτές που αντιμετώπισε η προηγούμενη κυβέρνηση», είπε πως «δεν μπορεί να συγκρίνει κανείς κάποιον που διαχειρίζεται το πρόβλημα για τρεις μήνες με αυτούς που το διαχειρίστηκαν τρία χρόνια» και τόνισε πως «το θεωρούμε εθνικό πρόβλημα επειδή θεωρούμε ότι έχουμε σύνορα».

  Τέλος, ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε πως για πρώτη φορά διαμορφώνεται ομάδα πίεσης μέσα στην ΕΕ, από τις χώρες πρώτης γραμμής Ελλάδας – Βουλγαρίας και Κύπρου.

  «Ως ομάδα θα παρουσιάσουμε και θα πιέσουμε στο επόμενο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Υποθέσεων. Η πρωτοβουλία θα ανακοινωθεί σύντομα και θα είναι προς όφελος της Ελλάδας», κατέληξε.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα