Πέτσας: Περιμένουμε το πώς θα κινηθεί η Τουρκία – Ο Πρωθυπουργός έθεσε ξεκάθαρα το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ

Η προχθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε σε καλό και όχι συγκρουσιακό κλίμα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα αναμένει πλέον τις τουρκικές κινήσεις και επιπρόσθετα διευκρίνισε πως ο Πρωθυπουργός έθεσε ξεκάθαρα το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, ο Στέλιος Πέτσας είπε συγκεκριμένα ότι η χθεσινή συνάντηση έγινε σε καλύτερο, ίσως, κλίμα “και από αυτό που θα περιμέναμε” και πρόσθεσε: “Μια συζήτηση που δείχνει διάθεση ειλικρίνειας και στενότερης συνεργασίας στους επόμενους μήνες. Με πρόθεση, από τη δική μας πλευρά, να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας, όσον αφορά κυρίως το Κυπριακό και, από την άλλη, ένας καλύτερος έλεγχος των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών. Αυτά είναι δύο θέματα, που συζητήθηκαν σε βάθος. Είναι θέματα στα οποία, το επόμενο διάστημα, η τουρκική πλευρά μένει να δείξει, και στην πράξη, το θετικό κλίμα που εισπράξαμε”.

Για αυτό τον λόγο, εξήγησε, προγραμματίζεται μία σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, το οποίο έχει να συνεδριάσει από το 2016 και υπογράμμισε ότι “και επειδή είναι μια συνάντηση, που θα φιλοξενήσει η Ελλάδα -είναι η σειρά της Ελλάδας να φιλοξενήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας- εμείς προτείνουμε να γίνει στη Θεσσαλονίκη. Εκεί ελπίζουμε να έχουμε κάποια χειροπιαστά αποτελέσματα και στα δύο επόμενα σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν, που είναι οι οικονομικές σχέσεις και τα θέματα των πολιτικών και θρησκευτικών συμβόλων”.

Διαμήνυσε, στη συνέχεια ότι “το καλό κλίμα για να αρχίσει να μετουσιώνεται σε κάτι πιο χειροπιαστό χρειάζονται κάποιες ενέργειες. Και οι ενέργειες που αναμένουμε, αυτή τη στιγμή, είναι μία ελάττωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Κυπριακό, είτε αυτό αφορά την ΑΟΖ της Κύπρου -που έθεσε ξεκάθαρα ο Πρωθυπουργός- είτε το ζήτημα του διαλόγου μεταξύ των δύο Κοινοτήτων χωρίς παρεμβάσεις. Δεν θέλουμε, δηλαδή, να βλέπουμε τις παρεμβάσεις που είχαμε το προηγούμενο διάστημα, είτε δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων είτε επισκέψεις στην Αμμόχωστο. Αυτό μένει να το δούμε στην πράξη, για να αξιολογήσουμε ότι όντως υπάρχει ένα πεδίο στενότερης συνεργασίας, από αυτό που φάνηκε αυτό το διάστημα”.

Αναφορικά με τις προσφυγικές ροές, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι “θα πρέπει να ελεγχθούν κυρίως στην ενδοχώρα της Τουρκίας. Η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, είναι μία συμφωνία που πρέπει να τηρήσουν και οι δύο πλευρές. Και κυρίως η Τουρκία να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να τιθασεύσει αυτές τις ροές και στο εσωτερικό της και στις ακτές, αλλά και στη θάλασσα. Υπό την έννοια ότι, ακόμη και αν δεν μπορεί να ελέγξει όλες τις ροές από τις ακτές της, θα πρέπει να προσπαθεί στα χωρικά της ύδατα να επιστρέφει διακινητές πίσω στην Τουρκία ώστε να μην περνούν όλοι στα ελληνικά χωρικά ύδατα”.

Εμείς από την πλευρά μας, εξήγησε, “θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να ελέγξουμε περισσότερο τα σύνορά μας. Θα ενισχυθούν οι δυνάμεις του Λιμενικού στην περιοχή, καθώς τελειώνει και η τουριστική περίοδος. Και, επίσης, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αυξηθούν οι επιστροφές. Και ελπίζουμε να έχουμε κάτι χειροπιαστό στο επόμενο διάστημα. Για να προετοιμαστούν όλα αυτά, θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ του κ. Κουμουτσάκου και του ομολόγου του, κ. Σοϊλού, τις επόμενες ημέρες”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημείωσε ότι “το σημερινό θετικό κλίμα, μας κάνει λίγο περισσότερο αισιόδοξους από πριν” και κατέληξε επαναλαμβάνοντας ότι “βάλαμε δύο χειροπιαστά θέματα στο τραπέζι και περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι τουρκικές κινήσεις το επόμενο διάστημα. Εμείς είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο και νομίζω ότι μπορεί να οικοδομηθεί μια καλή σχέση, πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στο Κοινοτικό κεκτημένο”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ