Γαβρόγλου: Ο υπουργός Παιδείας δεν πρέπει να κατεβαίνει στις εκλογές – Τι είπε για το νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια

“Ο υπουργός Παιδείας δεν πρέπει να κατεβαίνει στις εκλογές γιατί ο πειρασμός να ευνοήσει κάποιους είναι μεγάλος, κανείς δεν πρέπει να έχει τέτοια πρόκληση στην καθημερινότητά του” τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου και πρόσθεσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.

“Είμαι 72 ετών, νομίζω ότι κάποια στιγμή τα άτομα δεν πρέπει να συνεχίζουν, έχω μεγάλη ανάγκη να ζήσω μια πιο κανονική ζωή με την οικογένειά μου και τους φίλους μου” είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Παιδείας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του news24/7 κάλεσε την ΟΛΜΕ να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και τη ΝΔ να τοποθετηθεί, δηλώνοντας ποια είναι τα τρία προβλήματα που αντιμετωπίζει το Λύκειο, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ολοκληρώνουμε τη μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια για τη νέα αρχιτεκτονική των πανεπιστημίων μας και τον νέο τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Τελειώνει ένας δυισμός στην ανώτατη εκπαίδευση και αλλάζει η φιλοσοφία του λυκείου. Όταν φωνάξαμε το ΔΣ της ΟΛΜΕ δυστυχώς δεν είχαν να προτείνουν κάτι συγκεκριμένο. Εδώ και δύο χρόνια έχουμε το ίδιο πρόβλημα με τα συνδικαλιστικά όργανα. Όταν ψηφίσαμε τον νόμο για τα κριτήρια διορισμού των εκπαιδευτικών, τους ζητήσαμε προτάσεις. Απάντηση δεν ήρθε ποτέ.

Είναι ευχαριστημένοι με την τρίτη λυκείου όπως είναι σήμερα; Υπάρχουν παρατάξεις που αντιπολιτεύονται, που είναι εξαιρετικά κομματικοποιημένες. Στη διάρκεια της κρίσης το πολιτικό σύστημα αναγκάστηκε να σκεφτεί για τον εαυτό του, τι λάθη κάναμε. Εκείνο που δεν έχει γίνει είναι μια εκ βαθέων συζήτηση στο συνδικαλιστικό κίνημα για να δει πού βρίσκεται. Χρειάζεται ένας κριτικός αναστοχασμός. Καλούμε την ΟΛΜΕ να μας πει τις προτάσεις της. Δεν μπορεί να υπάρχει μια γενική συνωμοσία σε όλα τα σχολεία που πηγαίνω και να παίρνω ένα εντελώς άλλο κλίμα, ή αποδοχή ή δυσπιστία, όχι πάντως άρνηση.

Καλώ την αντιπολίτευση να μας πει τα δύο-τρία σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το λύκειο σήμερα. Κατά τη γνώμη μας είναι ότι πρώτον δεν υπάρχει ουσιαστικά τρίτη λυκείου, δεύτερον τα παιδιά μπαίνουν στο πανεπιστήμιο με ένα απάνθρωπο σύστημα που τα εξαντλεί και μετά ξεχνούν όσα έμαθαν στα φροντιστήρια».

Σχετικά με τις αντιδράσεις των Πανεπιστημιακών ο κ. Γαβρόγλου είπε “όταν λένε ότι δημιουργούμε ανέργους, τους ρωτώ αν πας στο πανεπιστήμιο αποκλειστικά για να βρεις δουλειά. Τα πανεπιστήμια είναι για να μορφωνόμαστε. Ειδικά με την ψυχολογία υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τα νέα παιδιά. Το θέμα είναι αν οι καθηγητές θέλουν κι άλλους στα πόδια τους. Δεν είναι μια παροχολογία από την πλευρά της κυβέρνησης, έχουμε ήδη έργο, για παράδειγμα έχουμε ήδη δώσει καινούργιες θέσεις καθηγητών.»

Για τους διορισμούς εκπαιδευτικών ο ίδιος ανέφερε: «Θα γίνουν 15.000 διορισμοί εκπαιδευτικών στην επόμενη τριετία. Η πλατφόρμα θα ανοίξει πριν το Πάσχα για τους 4500 διορισμούς εντός του 2019. Σύντομα, μετά το Πάσχα, θα γίνει προκήρυξη για τους επόμενους 10.500, 5250 για το 2020, άλλοι τόσοι για το 2021. Η ΝΔ δεν μας έχει πει ακόμη αν θέλει διορισμούς εκπαιδευτικών. Ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλά για τον μνημονιακό κανόνα στις προσλήψεις 1/5. Είναι στοιχείο μιας σοβαρής κυβέρνησης να δείξει στους πολίτες ότι έχει πρόγραμμα και δεν κάνει σπασμωδικές κινήσεις. Ακόμη και στο μικρό ενδεχόμενο να μη γίνουν οι μόνιμοι διορισμοί τον Σεπτέμβριο, θα ισχύσουν οι υπάρχοντες πίνακες αναπληρωτών.»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ