Τσίπρας: Χρειάστηκε πολλή δουλειά για να καταλήξουμε σε μια πατριωτική συμφωνία και για τις δύο πλευρές – ΒΙΝΤΕΟ

Στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, απηύθυναν ομιλίες οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, ενώ το πρόγραμμα της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα ολοκληρώθηκε με επίσημο δείπνο.

Κατά τον χαιρετισμό του στο Φόρουμ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε: «Όλοι μαζί βάζουμε ένα σημαντικό λιθαράκι για να μετατραπούν τα Βαλκάνια από πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης σε ατμομηχανή της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Αυτή είναι η πραγματική πατριωτική και ιστορική μας ευθύνη και σήμερα αυτή την ευθύνη την κάνουμε πράξη».

Δήλωσε εντυπωσιασμένος από το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου των δύο χωρών και τόνισε ότι αυτό καταμαρτυρά τη δίψα που υπήρχε στις δύο χώρες «να έρθουμε πιο κοντά, η μια να βοηθήσει την άλλη, να αξιοποιήσει η μια τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της άλλης» και πως πλέον σήμερα αυτό είναι εφικτό. Ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε φράση του Αλμπέρ Καμύ ότι «η πραγματική γενναιοδωρία προς το μέλλον έγκειται στο να δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις στο παρόν».

«Αυτό κάνουμε και σήμερα», υπογράμμισε, «δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό, για να οικοδομήσουμε μαζί το κοινό μας μέλλον, εμείς, ως πολιτική ηγεσία, και εσείς ως εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου των δύο χωρών.

Σχέση ισότιμης συνεργασίας

Σχολιάζοντας τους τίτλους σημερινών αθηναϊκών εφημερίδων, που με αφορμή τη μεγάλη ελληνική επιχειρηματική αποστολή που συνοδεύει τον πρωθυπουργό, έκαναν λόγο για «απόβαση» στα Σκόπια, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε όλους ότι «εμείς δεν ήρθαμε εδώ με σκοπό να κάνουμε απόβαση, ή να παριστάνουμε τους Άγιους Βασίληδες, αλλά να σφυρηλατήσουμε σχέση ισότιμης συνεργασίας, να υπερβούμε εμπόδια, να αδράξουμε ευκαιρίες και για τις δύο πλευρές».

«Βάλαμε τα πράγματα σε μια σειρά πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια»

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως σε ό,τι αφορά θέματα που για χρόνια ταλαιπωρούσαν τον επιχειρηματικό χώρο «σήμερα βάλαμε τα πράγματα σε μια σειρά για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια».

Αναλυτικά, αναφορικά με το θέμα των εμπορικών oνομασιών, σημάτων, και επωνυμιών, «που ενδιαφέρει τις δύο χώρες και απασχολεί τους επιχειρηματίες μας» είπε πως «συμφωνήσαμε σήμερα, με τον πρωθυπουργό κ. Ζάεφ, να ενεργοποιήσουμε τη διάταξη του άρθρου 1 της Συμφωνίας των Πρεσπών, που προβλέπει τη σύσταση, εντός του 2019, μιας διεθνούς ομάδας ειδικών, με εκπροσώπους από τα δύο κράτη, ώστε να διευθετήσουμε τα συγκεκριμένα ζητήματα αυτά που δημιουργούν εδώ και πολλά χρόνια – πολύ πριν την υπογραφή της Συμφωνίας – σύγχυση σε επιχειρηματίες και στο καταναλωτικό κοινό διεθνώς».

Επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία αυτής της πρόνοιας της Συμφωνίας των Πρεσπών, «δεδομένου ότι η εν λόγω Ομάδα θα επιδιώξει να βρει λύσεις στα θέματα αυτά, στη βάση ενός ειλικρινούς, δομημένου και με καλή πίστη διαλόγου μεταξύ των δύο κρατών, και έχοντας υπ’ όψιν τους υφιστάμενους διεθνείς και ενωσιακούς κανόνες για τη γεωγραφική προέλευση αγαθών και την καταχώρηση σημάτων».

«Στο εξής», σημείωσε, «δεν θα έχουμε ένα τείχος ανάμεσα στις χώρες μας, αλλά μια γέφυρα, προωθώντας στο οικονομικό πεδίο την ουσία του άρθρου 14 της συμφωνίας, που επιτάσσει την ενδυνάμωση της συνεργασίας στους τομείς της γεωργίας, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της βιομηχανίας, των υποδομών και των επενδύσεων».

Προτάσσει, συνέχισε, «να ενθαρρύνουμε τις αμοιβαίες επενδύσεις και την υπέρβαση θεσμικών και γραφειοκρατικών εμποδίων και στην μετακίνηση ανθρώπων και των εμπορικών αγαθών.

Συμπλήρωσε ότι γι’ αυτόν τον σκοπό συζήτησαν σήμερα για τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν χρηματοδοτικά εργαλεία για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στα Βαλκάνια, αλλά και ευρωπαϊκά εργαλεία.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι μια σειρά από εκκρεμή ζητήματα στον τομέα της ενέργειας, σήμερα αποφασίσαμε να αντιμετωπιστούν χωρίς καθυστέρηση, όπως ορίζει η παράγραφος 3 του ίδιου άρθρου και πως οι συνέργειες στους τομείς των υποδομών και των μεταφορών, από εδώ και στο εξής θα είναι καθορισμένες και σαφείς. Χωρίς καθυστέρηση λοιπόν, και, κατ’ επιταγήν της συμφωνίας, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, «βρισκόμαστε εδώ για να προωθήσουμε:

Την αποφυγή διπλής φορολόγησης η οποία αποτελούσε τροχοπέδη για τη μέχρι τώρα εμπορική κίνηση.

Την τελωνειακή συνεργασία για την διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών, οι οποίες, αν διευκολυνθούν, θα ενισχυθούν περαιτέρω.

Το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Enterprise Greece και του αντίστοιχου φορέα της χώρας σας, όπως και του μνημονίου μεταξύ των κεντρικών αγορών των δύο χωρών, που θα προωθήσουν επεκτάσεις επενδύσεων και πρόσθετη τόνωση στις κοινές εμπορικές σχέσεις.

Τον κομβικό ρόλο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και τη διασύνδεση αυτού με το λιμάνι του Πειραιά για τη διέξοδο προς τις αγορές της κεντρικής Ευρώπης από την Ελλάδα και μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.

Τη σιδηροδρομική διασύνδεση Πειραιά – Θεσσαλονίκης – Σκοπίων – Βελιγραδίου, ενός σύγχρονου και γρήγορου τραίνου, που θα μεταφέρει εμπορεύματα αλλά και πολίτες, ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή, το οποίο πολύ σύντομα θα υπογράψουμε σε τριμερές επίπεδο, δηλαδή ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία.

Τον εκμοντερνισμό του ελέγχου των συνόρων και τη δημιουργία περισσοτέρων συνοριακών σταθμών για τη διευκόλυνση και την επαύξηση των ήδη αυξημένων τουριστικών και εμπορικών ροών.

Μια σειρά πρωτοβουλίες παροχής know how και διασυνδεσιμότητας στην καινοτομία.

Περαιτέρω συνεργασία των αρμόδιων αρχών, για τη διευκόλυνση των πτήσεων και των οδικών μεταφορών».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «με τον φίλο, Ζόραν Ζάεφ, δεν πιστεύαμε πριν από έναν χρόνο ότι μπορούσαμε να βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο» και ότι απέδειξαν πως τα Βαλκάνια δεν είναι μια περιοχή που παράγει μόνο αδιέξοδα, «αρκεί να υπάρχει από κοινού βούληση και αποφασιστικότητα για αμοιβαία επωφελείς λύσεις, που επουλώνουν πληγές του παρελθόντος και ανοίγουν έναν δρόμο, ένα κοινό μέλλον αισιοδοξίας».

Είπε πως «χρειάστηκε πολλή δουλειά να φτάσουμε εδώ, χρειάστηκε να υπερβούμε εμπόδια, να ακυρώσουμε στην πράξη μια ιστορία υποκρισίας και πατριδοκαπηλείας και από τις δύο πλευρές και να καταλήξουμε σε μια πατριωτική συμφωνία και για τις δύο πλευρές, εθνικά ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές και γι’ αυτό πατριωτική».

Παρατήρησε ότι αυτή η συμφωνία γίνεται ακόμη πιο σημαντική, ακριβώς επειδή λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που στην Ευρώπη βλέπουμε ανησυχητικά μηνύματα και όχι πηγές ελπίδας για την συνεργασία των λαών – αλλά αναζωπύρωση των εθνικισμών, εθνικές αναδιπλώσεις, άνοδο δυνάμεων της ακροδεξιάς.

«Σήμερα εμείς αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να πηγαίνουμε κόντρα σε αυτό το ρεύμα», υπογράμμισε και απευθυνόμενος προς τους επιχειρηματίες των δύο χωρών, τόνισε ότι «εσείς με την παρουσία σας σήμερα στο επιχειρηματικό φόρουμ, αποδεικνύετε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος μπορεί να πηγαίνει κόντρα στα στερεότυπα προς όφελος της συνανάπτυξης».

Να αξιοποιήσουμε θετικά τις προκλήσεις

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πολύ σημαντικές προκλήσεις στα Βαλκάνια, τις οποίες οι δύο χώρες οφείλουν να αξιοποιήσουν θετικά. Τη δυνατότητα τα Βαλκάνια να είναι το επόμενο διάστημα στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, από τη μια λόγω των μεγάλων ευκαιριών σε μεταφορές υποδομές και ενέργεια, αλλά και από την άλλη, λόγω των διεθνών ανταγωνισμών. «Σε αυτό το περιβάλλον εμείς οφείλουμε να κινηθούμε ενεργά, στην κατεύθυνση της προώθησης της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», είπε και σημείωσε ότι θέλει να είναι αισιόδοξος ότι «με την καταλυτική συμβολή της δικής μας συμφωνίας, ότι η ενταξιακή πορεία για τη Βόρεια Μακεδονία θα είναι μια πραγματικότητα τον Ιούνιο που μας έρχεται».

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι με τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, βρισκόμαστε μπροστά σε πολυεπίπεδο ενδιαφέρον και άλλων δυνάμεων που δεν πρέπει να αμελήσουμε: «Δρόμος του Μεταξιού», η «Πρωτοβουλία 16+1», Διαδικασία του Βερολίνου, έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για επενδύσεις, ενεργειακή συνεργασία και ανάπτυξη, σταθερό ενδιαφέρον και από τη ρωσική πλευρά.

«Οι πολύμορφες αυτές πρωτοβουλίες καθιστούν τα Βαλκάνια πολύ ενδιαφέρουσα περιοχή, καθιστούν την Ελλάδα πύλη εισόδου την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία δίοδο δρόμων ενεργειακών και μεταφοράς, εμπορίου και οικονομικών συναλλαγών, και οι προεκτάσεις αυτών των δρόμων φθάνουν ως την καρδιά της κεντρικής Ευρώπης», υπογράμμισε.

Εξήγησε ότι μέσα σε αυτό το νέο πλαίσιο, πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία που μας δίνει η Συμφωνία των Πρεσπών μετά από 27 χρόνια αδράνειας και χαμένων ευκαιριών», επισημαίνοντας ότι «η επιχειρηματικότητα αντιστάθηκε στον παραλογισμό, γιατί εκείνη αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχαν κλειστά σύνορα και το καλύτερο παράδειγμα είναι αυτό των Ελλήνων επιχειρηματιών». Επισήμανε ότι η Ελλάδα το 2018, αναδείχθηκε σε δεύτερο σημαντικότερο επενδυτή στη χώρα, με συνολικές επενδύσεις περίπου 1 δισ. ευρώ, που αφορούν περίπου 25.000 θέσεις εργασίας, ενώ επισήμανε και το 1 εκατομμύριο τουριστών από τη Βόρεια Μακεδονία προς την Ελλάδα. «Εδώ έχουμε ένα πεδίο δόξης λαμπρό, αρκεί να οικοδομήσουμε σε στέρεες βάσεις τις σχέσεις εμπιστοσύνης», τόνισε.

Η Ελλάδα σύμμαχος στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας

Ο Πρωθυπουργός εξήρε την αποφασιστικότητα της Βόρειας Μακεδονίας να προχωρήσει στον ευρωπαϊκό δρόμο, λέγοντας ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και με μια σειρά μεταρρυθμίσεων που έχει προωθήσει, έχει δείξει ότι θέλει και μπορεί να βαδίσει στο δρόμο της ευρωπαϊκής προοπτικής.

«Η Βόρεια Μακεδονία δείχνει στην Ευρώπη ότι είναι πρόθυμη και αποφασισμένη να βαδίσει στον δρόμο της ευρωπαϊκής προοπτικής, επιδεικνύοντας πολιτικό θάρρος, αποφασιστικότητα, αποδεικνύοντας ότι ο δύσκολος δρόμος προς το μέλλον απαιτεί ρήξεις με στερεότυπα και είναι δρόμος ευημερίας για τους πολλούς».

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια της Βόρειας Μακεδονίας θα σταθεί αρωγός και σύμμαχος. «Θέλω να πιστεύω», ανέφερε, «ότι όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα συνειδητοποιήσουν ότι μια χώρα που προσπαθεί – και το δείχνει – να ευθυγραμμιστεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα πρέπει να ανταμειφθεί με το άνοιγμα της ενταξιακής προοπτικής στις κρίσιμες αποφάσεις που έχουν να ληφθούν τον επόμενο Ιούνιο».

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Ζόραν Ζάεφ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι σημαντική μέρα όχι μόνο για την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά για ολόκληρα τα Βαλκάνια.

“Εμείς εδώ χτίζουμε γέφυρες και γκρεμίζουμε τα τείχη”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και υπενθύμισε τη ρήση του πάπα ότι όσοι χτίζουν τείχη στο τέλος εγκλωβίζονται σε αυτά.

«Σήμερα εδώ προσπαθούμε να γράψουμε ένα νέο αφήγημα για τα Βαλκάνια, για την ιστορία. Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε ένα αφήγημα συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και συνανάπτυξης», επεσήμανε.

«Πριν από ελάχιστα χρόνια, η σύγκληση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας φαινόταν αδύνατη. Σήμερα γίνεται πραγματικότητα με το παραπάνω, καθώς υπογράφουμε μια σειρά από σημαντικά μνημόνια και συμφωνίες και ένα Σχέδιο Δράσης που καλύπτει σχεδόν το σύνολο των τομέων συνεργασίας μας», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Στο διπλωματικό επίπεδο οι δύο χώρες ιδρύουν πρεσβείες προς αντικατάσταση των Γραφείων Συνδέσμου, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Πριν από λίγους μήνες η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που επικύρωσε το Πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και σήμερα υπογράφουν Μνημόνιο Συνεργασίας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αυτό είναι ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει τον εντατικό συντονισμό των δύο χωρών σε κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας, αλλά και μετά την ένταξη, καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας για τις ευρωπαϊκές πολιτικές, είπε ο Πρωθυπουργός.

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για το πώς θα συνεργαστούν στο ΝΑΤΟ και σε περιφερειακό επίπεδο στο πλαίσιο της Τετραμερούς με την Βουλγαρία και την Αλβανία, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, του σχήματος συνεργασίας με την Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, σε επίπεδο ηγετών, της Διαδικασίας του Βερολίνου, των Κινεζικών Πρωτοβουλιών 1+16 και One Belt One Road, – αλλά και των αμερικανικών πρωτοβουλιών στον επιχειρηματικό και ενεργειακό τομέα, όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επίσης, οι δύο πλευρές συζήτησαν για την αξιοποίηση ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, ύψους σχεδόν 200 εκατομμυρίων, για την επέκταση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Μακεδονία.

Υπογράφουν, παράλληλα, Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διάνοιξη της δεύτερης, μέσα σε λίγους μήνες συνοριακής διόδου η οποία θα ενισχύσει το εμπόριο, τις τουριστικές ροές στην Ελλάδα και κυρίως τις επαφές ανάμεσα στους λαούς.

«Η υπογραφή της Συμφωνίας συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, μεταξύ των δύο αρμόδιων υπουργών, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της βούλησης της χώρας μας να συμβάλει στην οικοδόμηση των αμυντικών δυνατοτήτων της Βόρειας Μακεδονίας, στην μεταφορά τεχνογνωσίας και στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας με τις δομές και διαδικασίες του ΝΑΤΟ», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Όπως ανέφερε η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει τομείς εκπαίδευσης, αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας, κυβερνο-άμυνας, στρατιωτικών πληροφοριών και, κυρίως, την επιτήρηση του εναέριου χώρου.

Στον τομέα μεταφορών και υποδομών αποφασίστηκε η αναβάθμιση των οδικών και σιδηροδρομικών διασυνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη σιδηροδρομική σύνδεση Πειραιά- Θεσσαλονίκης- Σκοπίων- Βελιγραδίου και τη διασύνδεση των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης με τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν και για τις σημαντικές εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και τις ευκαιρίες που ανοίγουν για τα Βαλκάνια.

Συζήτησαν το θέμα των ενεργειακών διασυνδέσεων, πετρελαϊκών, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, ανέφερε επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η προσθήκη στο Μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της ΔΕΣΦΑ και MER, οι κρίσιμες συνομιλίες των ΕΛΠΕ για τη διευθέτηση εκκρεμοτήτων, αλλά και τη μελλοντική συνεργασία, καθώς και οι συνομιλίες ΑΔΜΙΕ-MEPSO για την ηλεκτρική διασύνδεση, αναδεικνύουν τα πολλά επίπεδα που ανοίγονται για την ενίσχυση της συνεργασίας, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Συμφώνησαν, επίσης, να συνεργαστούν στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής πολιτικής, με μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στην κυβερνο-ασφάλεια και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καθώς και στην μεταφορά τεχνογνωσίας σε κρίσιμους τομείς υγείας, όπως η πρωτοβάθμια φροντίδα και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Δείτε το βίντεο:

Ζάεφ: Γράφουμε ιστορία με τον Αλέξη Τσίπρα – ΒΙΝΤΕΟΣτις συμφωνίες και τα μνημόνια συνεργασίας που υπογράφτηκαν μετά το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας –Βόρειας Μακεδονίας , αναφέρθηκε ο Ζόραν Ζάεφ, στην ομιλία του, αμέσως μετά την υπογραφή των συμφωνιών.

«Από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και μετά γράφουμε διαρκώς ιστορία», τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ.

Η χώρα μας φιλοξενεί σήμερα την πολυάριθμη αντιπροσωπεία από την Ελλάδα παρουσία πολλών επιχειρηματιών, είπε και τόνισε ότι πρόκειται για ιστορική συνάντηση.

Υπογράμμισε τον στόχο να δημιουργηθούν οι πλήρεις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ευκαιριών μέσα από αυτές τις συμφωνίες. «Σήμερα το απόγευμα ο κ. Τσίπρας και εγώ θα κηρύξουμε την έναρξη του επιχειρηματικού φόρουμ που θα συμμετέχουν από 100 επιχειρηματίες από κάθε χώρα», είπε και χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας αυτή τη συνάντηση. Ανέφερε ότι η συνεργασία μέσω του ΑΣΣ θα συμβάλει στην επίλυση διαφορών και την ανάπτυξη κοινά επωφελών ευκαιριών.

Σημείωσε ότι «αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν και ξεκινούμε ένα ταξίδι προς το μέλλον με κοινά συμφέροντα. Είμαστε δύο λαοί που δείξαμε στον κόσμο ότι με θαρραλέες αποφάσεις, επιθυμία και ενότητα όλα είναι πιθανά. Η Συμφωνία των Πρεσπών υλοποιήθηκε πλήρως, συνέχισε, και τόνισε ότι τους δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν πλήρως τις εμπορικές σχέσεις».

Ο κ. Ζάεφ είπε ότι τους προηγούμενους μήνες έκανε έναν πολύ καλό φίλο, τον Αλέξη Τσίπρα. «Είναι πολύ καλός φίλος μου και της χώρας μου», σημείωσε.

Δείτε το βίντεο:

Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πλέον μια Διεθνής Συμφωνία η οποία θα εφαρμοστεί

Οι αντιπολιτεύσεις στην Ελλάδα και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας χρησιμοποίησαν τα ίδια επιχειρήματα εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αλλά σημείωσε πως ο ίδιος βρίσκεται στα Σκόπια εκπροσωπώντας όλους τους Έλληνες και αυτούς που διαφωνούν και αυτούς που διαφωνούν.

Παρατήρησε πως η διαφωνία είναι δικαίωμα στις δημοκρατίες, όμως υπάρχουν και οι διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται και η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πια μια Διεθνής Συμφωνία η οποία θα εφαρμοστεί.

Δεν ισχύει αυτό που λένε ορισμένοι ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί προβλήματα, αντίθετα επιλύει προβλήματα που δημιουργήθηκαν τριάντα χρόνια, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ καταλόγισε υποκρισία σε όσους εκφράζουν αυτόν τον ισχυρισμό και σημείωσε ότι οι καλοπροαίρετοι θα πειστούν με την πάροδο του χρόνου, όχι όμως οι κακοπροαίρετοι και οι υποκριτές.

Η σταθερότητα στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας θα είναι το “αντάλλαγμα” για την ανάληψη από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις της προστασίας του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, είπε ότι είναι καλοδεχούμενο το ενδιαφέρον των μεγάλων δυνάμεων για την περιοχή, αλλά όχι με όρους του παρελθόντος και επισήμανε ότι οι λαοί έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν διαμορφώνοντας οι ίδιοι το δικό τους μέλλον.

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει αν κερδίσουν τις εκλογές τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Ζάεφ φιλοδοξούν να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές, ενώ προσέθεσε πως δεν αλλάζει κάτι που είναι προς όφελος των λαών.

Ζάεφ: Κανείς δεν πρόκειται να καταργήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Δεν έχουμε κάποια απόδειξη σε καμία από τις δύο χώρες ότι κάποιος θα καταργήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία οδεύει προς πλήρη υλοποίηση και θα φέρει μόνο οφέλη και για τις δύο πλευρές», ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στάση της αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και στην Ελλάδα.

«Εάν η αντιπολίτευση κερδίσει θα απορρίψει το ΝΑΤΟ, θα οπισθοδρομήσει, θα πάψει να διαπραγματεύεται την ένταξη στην ΕΕ; Όχι», είπε ο κ. Ζάεφ και συνέχισε:

«Συμφωνώ απόλυτα με τον Αλέξη, η Συμφωνία των Πρεσπών και η υλοποίηση της θα βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας ισχυρότερης φιλίας ανάμεσα στους λαούς μας. Δεν πιστεύω ότι θα παραμείνει κάποιος πολέμιος απέναντι σε μια συμφωνία που προάγει τη συνεργασία των δύο λαών».

«Το ΝΑΤΟ είναι το μέλλον μας», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι «όλοι θα δουν σύντομα τα οφέλη και τα οικονομικά, από τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν όλοι δουν τη φιλία που οικοδομείται και πολεμήθηκε για 30 χρόνια, θα καταλάβουν, ακόμα και οι πλέον συντηρητικοί και οι πολέμιοι».

Ο κ. Ζάεφ εξέφρασε τη χαρά του που η Ρωσία αναγνώρισε τη Συνταγματική ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας και πρόσθεσε πως η χώρα του καλωσορίζει και το ενδιαφέρον της Κίνας.

«Έχουμε την ειλικρινή πρόθεση και οι δύο αρχηγοί να κερδίσουμε τις εκλογές στις χώρας μας», κατέληξε ερωτηθείς σχετικά με την αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Τσίπρας σε Ζάεφ: Πλέον δεν θα κάνουμε παράκαμψη με το κυβερνητικό αεροσκάφος, αλλά βόλτες για να σας χαιρετάμε – ΒΙΝΤΕΟ

«Το αντάλλαγμα για την αεροπορική προστασία που θα παρέχουμε στη Βόρεια Μακεδονία είναι ένα: η σταθερότητα της περιοχής. Γι΄ αυτό και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την εναέρια αστυνόμευση στη Βόρεια Μακεδονία», είπε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας όταν ερωτήθη αν θα υπάρχει χρέωση ή δωρεάν από την Ελλάδα της κάλυψης του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας.

«Έχουμε ιδιαίτερη τεχνογνωσία στην αεροπορία κι έχουμε την ικανότητα να εγγυηθούμε την ασφάλεια του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας. Το ΥΠΕΘΑ έχει στείλει ήδη προσχέδιο», είπε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αλλά για να μην μιλάμε μόνο για το στρατιωτικό σκέλος, σημαντική είναι η συμφωνία ανάμεσα στις πολιτικές αεροπορίες των δύο χωρών», επισήμανε και πρόσθεσε: «Εδώ και χρόνια με κυβερνητικό αεροσκάφος, κάθε φορά που πήγαινα προς τις Βρυξέλλες παρατηρούσα ότι ο πιλότος έκανε μία παράκαμψη για να μην περάσει πάνω από τον εναέριο χώρο της FYROM τότε. Λοιπόν, αυτή η ανοησία σταματά. Όχι μόνο δεν κάνουμε παράκαμψη, αλλά θα κάνουμε και κάποιες βόλτες να σας χαιρετάμε και θα πηγαίνουμε στον προορισμό μας πιο σύντομα και οι πτήσεις μας θα είναι ασφαλείς».

Δείτε το βίντεο:

Το χρονικό της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη Βόρεια ΜακεδονίαΗ υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα

Το ελληνικό κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Πρωθυπουργό και την ελληνική αποστολή προσγειώθηκε λίγο πριν από τις 11 ώρα Ελλάδος στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, στην πρώτη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία.

Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο των Σκοπίων η εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας Ραντμίλα Σεκερίνσκα και ο υπουργός Οικονομίας Κρέσνικ Μπεκτέσι.

Λίγο μετά τον κ. Τσίπρα από το πρωθυπουργικό αεροσκάφος κατέβηκε και η σύντροφός του Μπέτυ Μπαζιάνα, η οποία τον συνοδεύει στην αποστολή.

Η κ. Μπαζιάνα επιβιβάστηκε σε ξεχωριστό αυτοκίνητο από εκείνο του Πρωθυπουργού προκειμένου να ακολουθήσει το πρόγραμμα που έχει δημιουργηθεί για εκείνη.

Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας συνοδεύουν στην αποστολή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης και η υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Αμέσως μετά την υποδοχή στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, η ελληνική αποστολή κατευθύνθηκε στο κτίριο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, όπου έγινε η επίσημη υποδοχή, παρόντος του Πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Ο κ. Ζάεφ αμέσως μετά την άφιξη του κ. Τσίπρα ήθελε να βγάλουν selfie, όπως και έκανε. Έβγαλε το κινητό του και φωτογραφήθηκε μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα.

Αμέσως μετά, οι δύο πρωθυπουργοί χαιρέτησαν έναν έναν τους υπουργούς, ενώ ακολούθησε φωτογραφία με τα δύο κυβερνητικά κλιμάκια.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο από τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξε ο κ. Ζάεφ στον κ. Τσίπρα:

Η ξενάγηση του Αλέξη Τσίπρα στο κυβερνητικό κτίριο των Σκοπίων – ΒΙΝΤΕΟ

Αμέσως μετά την υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα, από τον Ζόραν Ζάεφ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε από τον ομόλογό του στο Κυβερνητικό Μέγαρο, αλλά και στο γραφείο του κ. Ζάεφ. Ακολούθως οι δύο πρωθυπουργοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν παράλληλες υπουργικές συναντήσεις.

Η αποκάλυψη του Ζάεφ για την κόρη του στον Τσίπρα – ΦΩΤΟ

Μετά τις selfies με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, ξενάγησε τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Κυβερνητικό Μέγαρο. Στη συνέχεια οκ. Ζάεφ έδειξε στον πρωθυπουργό το γραφείο του. Τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας έβλεπε τις οικογενειακές φωτογραφίες του κ. Ζάεφ, ο τελευταίος του αποκάλυψε ότι η κόρη του έχει σχέση.

Στη συνέχεια οι δύο πρωθυπουργοί κάθισαν στις πολυθρόνες του πρωθυπουργικού γραφείου και άρχισαν την κατ ιδίαν συνάντησή τους.

Μετά τη συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ ο Πρωθυπουργός συμμετείχε στο πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ στη συνέχεια υπεγράφησαν διμερείς συμφωνίες και ακολούθησαν οι κοινές δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του Τύπου.

Οι συμφωνίες που υπέγραψαν Τσίπρας και Ζάεφ – ΒΙΝΤΕΟ

Σημαντικές συμφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, υπεγράφησαν πριν από λίγο, από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, καθώς και από τους υπουργούς των δύο κυβερνήσεων.

Συγκεκριμένα, κατά τις διμερείς επαφές, υπεγράφησαν:

– Σχέδιο δράσης για την εμβάθυνση και τον ενίσχυση της συνεργασίας των δύο μερών – το οποίο θα περιλαμβάνει ευρύ κατάλογο τομέων συνεργασίας.

– Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου ‘Αμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

– Συμφωνία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Πρόμαχους στην Ελληνική Δημοκρατία με το Majden στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

– Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

– Πρώτη Προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της εταιρείας ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτωβρίου 2016.

– Μνημόνιο Συνεργασίας Υπουργείων Μεταφορών.

– Μνημόνιο Κατανόησης για την Ανάπτυξη της Οδικής και Σιδηροδρομικής Σύνδεσης Θεσσαλονίκης- Σκόπια-Ταμπανόφτσε.

Δείτε το βίντεο:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ