• Σκουρλέτης στον RealFm: Η κ. Γεννηματά προσφέρει κακή υπηρεσία για την ενότητα του προοδευτικού χώρου - Τι είπε για τις αποδοκιμασίες στον Βαρεμένο

  6:14 μμ, Κυριακή 24 Μάρ 2019 6:14 μμ, Κυριακή 24 Μάρ 2019

  "Η Φώφη Γεννηματά φαίνεται να μην μπορεί να εκφράσει τις αγωνίες του σοσιαλδημοκρατικού χώρου και προσφέρει κακή υπηρεσία για την ενότητα του προοδευτικού χώρου" είπε ο Πάνος Σκουρλέτης στον RealFm 97,8 και την εκπομπή του Γιώργου Παγάνη και της Αναστασίας Γιάμαλη.

  Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε και τις αποδοκιμασίες εις βάρος του Γιώργου Βαρεμένου στην Αυστραλία λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής:

  "Έτυχε και μίλησα με κάποιους που είχαν μιλήσει με τον κ. Βαρεμένο. Οι φωνές δύο - τριών ανθρώπων δεν απηχούν τις διαθέσεις των πολλών ομογενών που βρέθηκαν στον εορτασμό, αλλά δυστυχώς βλέπουμε για άλλη μια φορά τον τρόπο που λειτουργούν διάφορα μέσα που μεγεθύνουν καταστάσεις για να δημιουργήσουν μια αίσθηση πάνδημης αποδοκιμασίας της κυβέρνησης. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Είναι διάφοροι συγκεκριμένοι άνθρωποι που λειτουργούν κατ' εντολή. Ζούμε στις εποχές της εικονικής πραγματικότητας και θα είμαστε αντιμέτωποι με τέτοια φαινόμενα".

  Για την αντιμετώπιση της συμφωνίας των Πρεσπών από την αντιπολίτευση, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι "όταν η χώρα επί δεκαετίες περιθωριοποιείται και μειώνεται το διπλωματικό κύρος της, όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή, αλλά ανά τον Κόσμο, νομίζω ότι χρειάζεται κάποιοι να σταθούν στο ύψος των ευθυνών που τους αναλογούν και να αναλάβουν την πρωτοβουλία, όπως και έγινε, να επιλύσουν ένα εθνικό θέμα με όρους τέτοιους ώστε η χώρα να βγαίνει κερδισμένη από αυτή τη συμφωνία. Αυτή είναι η πραγματικότητα, άσχετα εάν αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, σε αναντιστοιχία με αυτό που οι ίδιες υποστήριζαν το προηγούμενο διάστημα – δηλαδή τη λύση της σύνθετης ονομασίας – εμφανίζονται να ασκούν κριτική απλά και μόνο για λόγους ψηφοθηρισμού και ιδιαίτερα για τη Νέα Δημοκρατία, για λόγους που έχουν να κάνουν με εσωτερικές ισορροπίες με το ακροδεξιό κομμάτι το οποίο έχει εγκατασταθεί μέσα σ’ αυτό το κόμμα και αλλάζει καθημερινά την ταυτότητα και το πολιτικό στίγμα της Νέας Δημοκρατίας».

  Σχετικά με τις δηλώσεις Κατρούγκαλου για την Τουρκία και τον ρόλο της στην περιοχή, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι "βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερη στιγμή. Βλέπετε ότι υπάρχουν νέα κοιτάσματα στη Νοτιανατολική Μεσόγειο με πρώτο αυτό της Κύπρου, στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο, με ενδεχόμενα πολύ αξιόλογα κοιτάσματα στην ελληνική πλευρά. Όλα αυτά για να μπορέσουν να προχωρήσουν προϋποθέτουν να αποκατασταθεί μία συνεννόηση με τις χώρες οι οποίες κατοικοεδρεύουν στην περιοχή. Η Τουρκία είναι μία χώρα η οποία βρίσκεται στην ανατολική πλευρά μας. Εμείς έχουμε πάντοτε μια σταθερή επιδίωξη: τον διάλογο. Αλλά στη βάση της ισοτιμίας και στη βάση της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι η πολιτική μιας ψύχραιμης δύναμης η οποία συνεχώς ανακτά κύρος στην περιοχή, αυτό το ομολογούν όλοι, σε αντίθεση με την πλευρά της Τουρκίας η οποία εμφανίζεται ως μία δύναμη με πολλά νεύρα, δημιουργεί προβλήματα και χάνει ολοένα και περισσότερο το κύρος της».

  Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις εντάσεις στις παρελάσεις κατά το παρελθόν και σήμερα, ο Πάνος Σκουρλέτης υποστήριξε ότι "πρόκειται για ανόμοια πράγματα. Σήμερα έχουμε συγκεκριμένους καθοδηγούμενους πυρήνες από την οργανωμένη Ακροδεξιά, τους οποίους όμως τους ανέχεται, αν δεν τους ενθαρρύνει, η Νέα Δημοκρατία. Αυτό συμβαίνει, ενώ τότε είχαμε πράγματι μια υπαρκτή κοινωνική σύγκρουση, η οποία βασιζόταν στην αντίθεση της κοινωνίας στην ακραία μνημονιακή πολιτική που εφαρμοζόταν. Ήταν φαινόμενα τελείως διαφορετικά και δεν θα πρέπει κανείς να συσχετίζει αυτά τα οποία συνέβαιναν τότε με αυτά που συμβαίνουν τώρα. Πρόκειται για μία χοντροκομμένη προπαγάνδα αυτή τη στιγμή, η οποία θέλει να ενοχοποιήσει την καλώς εννοούμενη κοινωνική διαμαρτυρία, όπου όταν είναι πλειοψηφική πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Σήμερα, όμως, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Σήμερα έχουμε ακροδεξιές φωνές που, δυστυχώς, τις υποθάλπει και τις ανέχεται η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας».

  Για την συγκρότηση του αριστερού-προοδευτικού πόλου και τη στάση του ΚΙΝΑΛ ο ίδιος τόνισε ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή προσπαθεί να συγκροτήσει έναν προοδευτικό – αριστερό πόλο απευθυνόμενος σε δυνάμεις, πρώτα απ’ όλα, της ευρύτερης Αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας και της οικολογίας. Δεν νομίζω ότι με τις σημερινές και γενικότερα τις τελευταίες τοποθετήσεις της, η κα Γεννηματά μπορεί να εκφράσει τις αγωνίες, τα ερωτήματα του σοσιαλδημοκρατικού χώρου. Και θα σας έλεγα ότι μάλλον υπάρχει μια πολιτική συμφωνία της σημερινής ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, της κυρίας Γεννηματά με τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό, κανείς, μπορεί να το διαπιστώσει από τις θέσεις που παίρνει απέναντι στα νομοθετήματα που έρχονται στη Βουλή, αλλά και από αυτά τα οποία αφήνουν να καταλάβουμε για το τι μπορεί να συμβεί μετεκλογικά. Θεωρώ ότι αποτελούν κακή υπηρεσία για την ενότητα του προοδευτικού χώρου οι τοποθετήσεις της κυρίας Γεννηματά. Και αυτά εγγράφονται, βεβαίως, στη διαδρομή και στην ιστορία του καθενός μας».

  Για τη ρύθμιση προστασίας της πρώτης κατοικίας και αν η κατάθεσή της συνιστά μονομερή ενέργεια, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι "δεν υπάρχουν μονομερείς ενέργειες έτσι όπως τις γνωρίζαμε όσο βρισκόμασταν στο ασφυκτικό πλαίσιο των μνημονιακών προγραμμάτων. Βέβαια συζητάμε με τους εταίρους μας, ανταλλάσσουμε απόψεις όπως και όλες οι χώρες, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην δημιουργούνται ψεύτικες εντυπώσεις. Εμείς εργαζόμαστε στην κατεύθυνση να υπερασπιστούμε με πιο αξιόπιστο τρόπο την πρώτη κατοικία και ταυτόχρονα να κλείνει και να περιορίζει το θέμα των κόκκινων δανείων που σχετίζονται με την πρώτη κατοικία, γι' αυτό και έχουμε εισάγει και τη λογική επιδότησης της δόσης το δανείου".

  Ακούστε το ηχητικό:

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα