Χαρίτσης: «Σπάνε» 5 δήμοι πριν από τις δημοτικές, με σταυρό οι ευρωεκλογές – Τι είπε για την ψήφο των ομογενών

Συνολικά πέντε θα είναι οι δήμοι που θα “σπάσουν” πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης.

Αρχικώς ο χωροταξικός επανασχεδιασμός αφορούσε τους δήμους Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς, Λέσβου και Βελβεντού-Σερβίων, ωστόσο ο Υπουργός ανέφερε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό “News 24/7” ότι το σχέδιο θα αφορά και τον δήμο Σάμου. Η σχετική τροπολογία, όπως είπε ο κ. Χαρίτσης, θα κατατεθεί την προσεχή Δευτέρα και θα ψηφιστεί την Τρίτη.

Η αρχική μορφή της τροπολογίας (χωρίς τον δήμο Σάμου), που είχε διαρρεύσει στον Τύπο, προβλέπει το “σπάσιμο” των δήμων:

  1. Κέρκυρας, σε Βόρειας Κέρκυρας με έδρα την Κασσιόπη, Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων με έδρα την Κέρκυρα και σε Νότιας Κέρκυρας με έδρα τη Λευκίμμη,
  2. Κεφαλλονιάς, σε Αργοστολίου με έδρα το Αργοστόλι, Ληξουρίου με έδρα το Ληξούρι και Σάμης με έδρα τη Σάμη,
  3. Λέσβου, σε Μυτιλήνης με έδρα τη Μυτιλήνη και Δυτικής Λέσβου με έδρα την Καλλονή και
  4. Βελβεντού – Σερβίων, στους δήμους Βελβεντού και Σερβίων, με έδρες τις ομώνυμες πόλεις.

Σύμφωνα με τις διαρροές, η τροπολογία προβλέπει επίσης τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές με αντικείμενο την επανεξέταση των διοικητικών ορίων και άλλων δήμων και την υποβολή σχετικής εισήγησης μετά από δύο έτη στον υπουργό Εσωτερικών.

Ο Αλέξης Χαρίτσης ξεκαθάρισε επίσης ότι οι ευρωεκλογές θα γίνουν με σταυρό, μαζί με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, στις 26 Μαΐου.

Αναφορικά με την ψήφο των ομογενών, ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι αναμένει το πόρισμα της σχετικής επιτροπής και θα ακολουθήσει σύντομα η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή. «Αν γίνουν εκλογές τον Οκτώβριο θα προλάβουμε, το πιθανότερο», πρόσθεσε. Για το ίδιο θέμα ανέφερε ότι έχει συμφωνηθεί με τη ΝΔ στην επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση ότι οι ομογενείς θα εκλέγουν βουλευτές Επικρατείας και ότι η αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου θα γίνει στην επόμενη Βουλή.

Για το ζήτημα της ιθαγένειας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι το αντιμετωπίζει «με διάθεση παραπληροφόρησης». Απαντώντας δε, για τον αριθμό των “ελληνοποιήσεων”, είπε ότι στην Α’ Αθήνας αποδόθηκε η ιθαγένεια σε 12.000 ανθρώπους, ενώ τα στοιχεία για όλη τη χώρα θα δοθούν στη Βουλή τις επόμενες μέρες.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ