Ο Ερντογάν συνέδεσε τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης με τους μουφτήδες στη Δυτική Θράκη – ΒΙΝΤΕΟ

Θέμα μουφτήδων της Δυτικής Θράκης έθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια των ερωτήσεων κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αναφερόμενος στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Χάλκη την Τετάρτη.

“Αύριο ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί την Θεολογική Σχολή της Χάλκης η οποία είναι κλειστή, δυστυχώς, από το 1971… Ο κ. Τσίπρας και οι προγενέστεροι πρωθυπουργοί μας το έχουν φέρει στην ατζέντα πολλές φορές. Εγώ κάθε φορά τους λέω ότι ‘στη Δυτική Θράκη ελάτε να επιλύσουμε κι εμείς το θέμα των μουφτήδων’. Η Ιερά Σύνοδος κάποια στιγμή ήταν 7 άτομα. Εγώ είπα στον κκ. Βαρθολομαίο να μας δώσουν λίστα ονομάτων που θα μπορούσαν να είναι στην Ιερά Σύνοδο και εγώ να τους δώσω ιθαγένεια τουρκική, ώστε να λειτουργεί η Ιερά Σύνοδος σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης. Μας έδωσε τα ονόματα και σε όλους δώσαμε ιθαγένεια. Η Ιερά Σύνοδος με τα 15 μέλη της λειτουργεί κανονικά .Τη φέραμε σε σημείο που να μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Πατριαρχείου” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν.

Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης σημείωσε ότι «είμαστε ευχαριστημένοι που βλέπουμε τον Έλληνα πρωθυπουργό και την αντιπροσωπεία του στη χώρα μας. Θέλω να καλωσορίσω στην Τουρκία τον πρωθυπουργό και την αντιπροσωπεία του» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε των διευρυμένων συνομιλιών ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Ο κ. Ερντογάν επισήμανε πως στο τέλος του 2017 είχε πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη επίσκεψη στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη διερμηνεία των δηλώσεών του στα ελληνικά.

Αναφερόμενος στη σημερινή κατ’ ιδίαν μακρά συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τις διευρυμένες συνομιλίες που ακολούθησαν μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ο κ. Ερντογάν είπε πως συζήτησαν τις σχέσεις των δύο χωρών μας, καθώς και διεθνή και περιφερειακά θέματα.

«Ως Τουρκία επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα σε κάθε πεδίο» διαμήνυσε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Στις διμερείς μας αυτές σχέσεις με την Ελλάδα κατά διαστήματα υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν τα επιθυμούμε, αλλά είχαμε την ευκαιρία να τα ξεπεράσουμε» σημείωσε ο κ. Ερντογάν, σύμφωνα με τη διερμηνεία των δηλώσεών του στα ελληνικά.

«Το σημείο που βρισκόμαστε στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις είναι κατά πολύ χαμηλότερο από τον στόχο μας», επισήμανε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Την πεποίθηση πως όλα τα θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορούν να επιλυθούν σε δίκαιη βάση, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επίσης, τόνισε την ανάγκη να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.

«Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια να βελτιώσουμε την κατάσταση των πολιτών μας ελληνικής καταγωγής και περιμένουμε από την Ελλάδα να υιοθετήσει την ίδια προσέγγιση» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Οι δύο πλευρές προτού ξεκινήσουν τον διάλογο θα πρέπει να εντοπίσουν έναν οδικό χάρτη. Θα πρέπει πρωτίστως να δημιουργήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης» ανέφερε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

«Είναι μια σημαντική παράμετρος η ισοτιμία των Τούρκων στην Κύπρο» υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τη διερμηνεία των δηλώσεων.

Όσον αφορά για το μεταναστευτικό, είπε πως η Τουρκία θεωρεί πως έχει «ένα υπερβολικό φόρτο».

Αυτήν τη στιγμή, προσέθεσε, η Τουρκία περιθάλπει 4 εκατομμύρια πρόσφυγες και έχει ξοδέψει περίπου 35 εκατ. δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ