• Συνάντηση Παυλόπουλου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Υγείας για τον αντικαπνιστικό αγώνα

  6:41 μμ, Δευτέρα 04 Φεβ 2019 6:41 μμ, Δευτέρα 04 Φεβ 2019
  • Με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Β. Αντιουκαΐτις συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, όπου στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η σημαντική συμβολή της Ελλάδας στον αντικαπνιστικό αγώνα.

  Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Επίτροπο «για τη συμβολή σας στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας αναφορικά με την πρόληψη του καρκίνου γενικώς, ιδίως, αναφορικά με την απαγόρευση του καπνίσματος» και συνεχάρη τον Ευρωπαίο επίτροπο για την επιτυχία, με την οποία φέρει σε πέρας την αποστολή του.

  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε επίσης ότι με την εισήγηση του Β. Αντιουκαΐτις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει «την εξαιρετική πρωτοβουλία του καθηγητή, κ. Παναγιώτη Μπεχράκη, για την ενημέρωση των νέων ανθρώπων, και κυρίως των μαθητών, ως προς τους μεγάλους κινδύνους που συνεπάγεται το κάπνισμα. Πρωτοβουλία, η οποία έχει ήδη σημαντικά και απτά θετικά αποτελέσματα».

  Από την πλευρά του ο κ. Αντιουκαΐτις, που μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, στη σύντομη παρέμβασή του, τόνισε: «Ο καθηγητής κ. Μπεχράκης είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας, αλλά και ηγετική μορφή όσον αφορά στην προσπάθεια καταπολέμησης του καρκίνου. Καθώς ξέρετε, ο καπνός και τα καπνικά προϊόντα είναι ένας δολοφονικός παράγοντας. Όλοι γνωρίζουμε τις επιβλαβείς επιπτώσεις του καπνού και του καπνίσματος. Είναι σημαντικό να διαχέεται αυτή η γνώση προς την κοινωνία, να εξασφαλίσουμε ότι η κοινωνία έχει επίγνωση των κινδύνων ούτως ώστε να καταπολεμήσουμε και να προλάβουμε τον καρκίνο».

  Με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, τόνισε πως είναι μια ευκαιρία «για όλους εμάς να δείξουμε ότι είμαστε σε ετοιμότητα, ότι είμαστε εδώ για να συνεργασθούμε όλοι, κυβερνήσεις, φορείς της ΕΕ και οι κοινωνίες. Τούτου λεχθέντος, να επισημάνω ότι εδώ, στην Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, είναι αυξημένο το ποσοστό των καπνιστών και, αντιστοίχως, είναι αυξημένος ο αριθμός των νοσούντων από καρκίνο του πνεύμονα αλλά και λοιπές μορφές καρκίνου, εξ ου και επιβάλλεται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Πιστεύω ότι όλοι μπορούμε να συνεργασθούμε για να καταπολεμήσουμε το κάπνισμα και τον καρκίνο».

  Ακόμη, αναφέρθηκε στην παράνομη διακίνηση καπνού, που έχει αρνητικές επιπτώσεις και είναι επιβλαβής τόσο για την εθνική οικονομία, καθώς μειώνει και τα δημόσια έσοδα, αλλά, στο μεταξύ, δεν επιτρέπει να δοθούν ποσά που προορίζονται για άλλες δαπάνες. Όπως είπε, η παράνομη διακίνηση καπνού και καπνικών προϊόντων ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

  «Θα πρέπει να τονίσω εδώ ότι υπάρχει το σχετικό Πρωτόκολλο για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και κυκλοφορίας καπνού και καπνικών προϊόντων, ένα Πρωτόκολλο που αναμένεται λίαν συντόμως να υιοθετηθεί. Και θα ήθελα να σας παροτρύνω να ενθαρρύνετε την Ελληνική Κυβέρνηση προκειμένου: Πρώτον, να υιοθετήσει το Πρωτόκολλο, να το επικυρώσει και, κατόπιν, να το θέσει σε εφαρμογή. Επίσης, να σημειώσω ότι από 20ής Μαΐου του τρέχοντος έτους αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία, ένα σύστημα εντοπισμού παράνομων προϊόντων καπνού. Θεωρώ, λοιπόν, ότι η επικύρωση του συγκεκριμένου Πρωτοκόλλου και, κατόπιν, η εφαρμογή του, πρόκειται να βελτιώσει τα αποτελέσματα της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης, γεγονός που θα έχει επωφελείς επιπτώσεις για την ελληνική κοινωνία», υπογράμμισε.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα